Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 16:42

Αποστολή Ιωάννινα – Κωνσταντίνος Σκρέκας: ”Βιομεθάνιο από την Ήπειρο σε όλη την Ελλάδα” (video)

Στη δυνατότητα που δίνει η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, προκειμένου μελλοντικά να αξιοποιηθεί για τη μεταφορά βιομεθανίου και βιοαερίου, στάθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του από τα Γιάννενα.

«Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου θα δώσουν τα επόμενα χρόνια τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε έναν άλλο σημαντικό πόρο στην περιοχή. Μιλάω για το βιομεθάνιο και το βιοαέριο, που θα παράγεται από αγροτικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, και που μέσα από τους αγωγούς που σήμερα μεταφέρουν το φυσικό αέριο προς τα Γιάννενα, μετά θα έχουμε την εξαγωγή από την περιοχή βιομεθανίου και βιοαερίου στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα απεξάρτησης πιο γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα», ανέφερε.

Στη δυνατότητα των σωληνώσεων και των υπόλοιπων υποδομών, που κατασκευάζονται στην περιοχή, να διανέμουν και βιομεθάνιο, είχε αναφερθεί και η ΔΕΔΑ σε ανακοίνωσή της, κάνοντας γνωστό ότι εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ηπείρου προκειμένου το δίκτυο να εμπλουτιστεί με «πράσινη» ενέργεια. Χωρίς, ωστόσο, να γίνεται κάποια αναφορά σε εξαγωγή του βιομεθανίου σε άλλες περιοχές.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε τη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας, λέγοντας πως η Ελλάδα κατάφερε τα τρία τελευταία χρόνια να διπλασιάσει σχεδόν την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ, να αυξήσει κατά 70% τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα και σήμερα στην Ελλάδα έχουμε πολλές ώρες της ημέρας κατά τις οποίες το 80% και το 90% προέρχεται από ΑΠΕ ενώ σε επίπεδο έτους ανέρχεται στο 50%. «Με την πολιτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση, γλιτώσαμε 2 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου», υποστήριξε, προσθέτοντας πως η Ήπειρος έχει προστατευτεί από την άναρχη ανάπτυξη τέτοιων έργων, με πρωτοβουλίες όπως τα «Απάτητα Βουνά».

«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας που διασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια, σταθερές και προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας την προστασία των πανέμορφων φυσικών τοπίων της περιοχής», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, ενώ μιλώντας γενικότερα για τις πολιτικές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ήπειρο, ανέφερε ότι υλοποιούνται 68 έργα, προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ. Έργα που αφορούν τη βελτίωση του αστικού τοπίου της περιοχής, καθώς και τη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, όπως για παράδειγμα τους βιολογικούς καθαρισμούς στο Πάπιγκο και στο Ζαγόρι

Αναφορά έκανε και στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, ύψους 1.2 δισ. ευρώ, κάνοντας γνωστό ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι σχεδόν έτοιμες και μέχρι τέλος Απριλίου θα εκκινήσουν, δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες, αγρότες και νοικοκυριά να μειώσουν τα κόστη του ρεύματος.

«Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο»

Τις διαβεβαιώσεις ότι το νερό θα παραμένει δημόσιο αγαθό επανέλαβε ο Κ. Σκρέκας, ερωτηθείς για την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε ύδρευση και αποχέτευση.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για λόγους προστασίας των υδάτινων πόρων, λέγοντας ότι υπάρχουν απώλειες 60% στο νερό, δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν ακριβά τους πολίτες και ΔΕΥΑ που δεν αναρτούν στοιχεία ελέγχου του νερού στην πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Ο έλεγχος σήμερα είναι πλημμελής και το νερό είναι θέμα ασφάλειας. Ορίζουμε μια ανεξάρτητη δημόσια αρχή για να ελέγξουμε και να εποπτεύσουμε τα δημόσια μονοπώλια», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι η αξιολόγηση των ΔΕΥΑ θα γίνει αφού στελεχωθούν σύμφωνα με το οργανόγραμμα που έχουν δηλώσει.

Προηγούμενο Άρθρο

Στην Πρέβεζα υπουργικό κλιμάκιο με επικεφαλής την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη- Ευρεία σύσκεψη φορέων πολιτισμού και τουρισμού στο κτίριο της Π.Ε Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Αποστολή Ιωάννινα – Νίκος Παπαθανάσης: ”Κάλεσμα ετοιμότητας για την εκκίνηση του Αναπτυξιακού Νόμου” (video)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...