Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 12:36

55 χρόνια πριν…………..τον Απρίλη του 1967, τυπώθηκε το ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ «οργανο του συλλογου σπουδαστων νομου πρεβεζης»

το πρώτο (και μοναδικό) έντυπο, που εξέδωσε ο πρώτος «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ», που ιδρύθηκε το 1956 στην Αθήνα. Ο Σύλλογος αυτός μαζικοποιήθηκε και πολιτικοποιήθηκε μετά την σπουδαιότατη και σημαντικότατη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964 επί κυβερνήσεως Ενώσεως Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου και βασικό συντελεστή τον Ευάγγελο Παπανούτσο.

Από το έτος αυτό:

-εφαρμόστηκε η δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες

-ιδρύθηκαν τα δύο πρώτα  περιφερειακά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Πατρών

– καθιερώθηκαν οι πρώτες Πανελλήνιες Εξετάσεις, που έφεραν ισότητα, αντικειμενικότητα και διαύγεια στην εισαγωγή στις ανώτατες σπουδές και έστειλαν χιλιάδες παιδιά της Ελληνικής επαρχίας  στα Πανεπιστήμια.

Το «ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ» τυπώθηκε με πολύ αγώνα και κόπο, αλλά δεν πρόφτασε να κυκλοφορήσει, αφού ο Σύλλογος βίαια διαλύθηκε, όπως όλοι, τον δύσκολο εκείνο Απρίλη. Τα χαρτοκιβώτια με το περιοδικό καταχωνιάστηκαν, αφού τυχόν κυκλοφορία του θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε συλλήψεις και διακοπή σπουδών τόσο των μελών του ΔΣ, όσο και των αρθρογράφων. Ήταν η εποχή, που εύκολα τέτοια έντυπα χαρακτηρίζονταν ανατρεπτικού και επικίνδυνου για την νομιμότητα περιεχομένου.

Τα άρθρα είναι γραμμένα από πέντε φοιτητές, που υπογράφουν με το όνομά τους ή με τα αρχικά τους και μία φοιτήτρια, που υπογράφει ως FEMME. Είναι εντυπωσιακό πόσο επίκαιρο παραμένει το περιεχόμενό τους, θα μπορούσαν και σήμερα να είχαν γραφεί, αφού αρκετά προβλήματα, όπως το οδικό δίκτυο ή το νοσοκομείο κλπ, εξακολουθούν να υφίστανται.

Ευτυχώς, η καταληκτική προτροπή στο άρθρο της FEMME στις γυναίκες «Αποκτήστε συνείδηση της δύναμής σας, αφήστε στο παρελθόν τα συμπλέγματα, πιάστε θαρραλέα τα πόστα που σας αξίζουν μέσα στην κοινωνία», λόγω και των μαζικών σπουδών των κοριτσιών από το 1964 και μετά, δεν έχει πλέον την ίδια βαρύτητα.

Το 2010 κατατέθηκαν φωτοαντίγραφα α) του καταστατικού και του βιβλίου πρακτικών του Συλλόγου Πρεβεζάνων Σπουδαστών και β) του εντύπου ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ:

-στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ Πρέβεζας)

-στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας

-στο Ίδρυμα ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ

-στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρέβεζας


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Κοσμάς Κοψάρης, Πυρετός στο αίμα, σκηνοθεσία του Ελία Καζάν, κριτική της ταινίας

Επόμενο Άρθρο

Ολοκληρώθηκαν τα ομαδικά αθλήματα στα σχολικά πρωταθλήματα – Ποια σχολεία τα κατέκτησαν

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...