Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024, 14:41

Το Δάσος του Αγίου Βαρνάβα Λούρου Πρέβεζας – Η αλήθεια απέναντι στις υποκρισίες της Δημοτικής και τοπικής αρχής… του Σπύρου Δελή

Ένα χιλιόμετρο έξω από την κωμόπολη του Λούρου Πρέβεζας, βρίσκεται το δάσος του Αγίου Βαρνάβα με τον ομώνυμο ναό. Πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο όπου κυριαρχεί η χλωρίδα με τους νερόφραξους, τα πλατάνια και τις ιτιές ενώ στη μέση δεσπόζει ένας αρχαίος χριστιανικός ναός κατασκευής του 11ου αιώνα όπου ανακαινίσθηκε το 1833 μ.Χ. Βλέποντας κανείς το τοπίο μένει έκθαμβος παρά την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων αρχών να το συντηρήσουν και να το περιποιηθούν.

Οι πλημμύρες ακόμα και με τις πρώτες βροχές κάνουν το ναό, ένα σπάνιο πολιτιστικό μνημείο, δυσπρόσιτο στο κάθε επισκέπτη. Πλημμύρες και λιμνάζοντα νερά επικρατούν στο δάσος και κατά τις μεγάλες βροχές του χειμώνα αφού δεν υπάρχει καμία αντιπλημμυρική προστασία καθώς και καμία αντιπυρική προστασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κατάσταση στο δάσος όπου πολλές φορές μοιάζει με σκουπιδότοπος είναι τραγική. Η Δημοτική και τοπική αρχή, τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα και άφησε το δάσος απροστάτευτο, χωρίς καμία διεκδίκηση προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για προστασία και αξιοποίησή του, από το κράτος για να έχει ο λαός δωρεάν πρόσβαση και αναψυχή. Αντίθετα ακούσαμε μέσω εκπομπής ιδιωτικού καναλιού, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λούρου, και υποψήφιο με την παράταξη του Δημάρχου Νίκου Γεωργάκου,να λέει ότι πρόκειται να γίνει αξιοποίηση του δάσους.

Πίσω όμως από την αξιοποίηση αυτή κρύβεται κάτι άλλο. Στις 28/07/2023 υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Πρέβεζας και του ΟΦΥΠΕΚΑ, σύμβαση με προϋπολογισμό 74.000€ για το παραποτάμιο Δάσος του Αγίου Βαρνάβα. Αυτό θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών για αντιπυρική προστασία, καθαρισμό των πρανών του Ξηροποτάμου καθώς και την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος και εγκαταλελειμμένου αναψυκτηρίου για μαθητές και επισκέπτες. Ακόμη θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σχετικά με το δάσος και τα είδη που φιλοξενεί.

Η σύμβαση αυτή όμως στην ουσία αποτελεί διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω αλλαγής χρήσης γης για εγκατάσταση κάθε είδους επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος ακόμη και προστατευόμενων περιοχών όπως το συγκεκριμένο δάσος (Natura 2000). Έχει επιβεβαιωθεί και με άλλα παρόμοια παραδείγματα τέτοιων περιοχών, ότι με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ επιταχύνθηκε πιο συστηματικά η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση τομέων του περιβάλλοντος σε συνεργασία με ΜΚΟ, όπου ανοίγει πιο διάπλατα ο δρόμος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό, αποτελεί κεντρική πολιτική του κράτους, όπου η Δημοτική αρχή του Δήμου Πρέβεζας καθώς και η αρχή της τοπικής κοινότητας Λούρου, συναινούν και βοηθούν όπως μέχρι τώρα έχουν πράξει και σε άλλα παρόμοια ζητήματα, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι του κράτους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, θα εμποδίσουμε την εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας του δάσους όπως και του πολιτιστικού μνημείου που περιλαμβάνει και θα διεκδικήσουμε την αξιοποίηση και συντήρησή του, από τις κρατικές αρχές για δωρεάν πρόσβαση και αναψυχή όλων. Αυτό είναι ένα καθήκον μας, για τον τόπο που μεγαλώσαμε και επιλέξαμε να ζήσουμε.

Δελής Σπύρος

Στατιστικός-οικονομολόγος

Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Παύλος Σαραμπασίνας – Γεννημένος για την τοπική αυτοδιοίκηση – Υποψήφιος με τον Νίκο Γεωργάκο

Επόμενο Άρθρο

Γιώργος Ματζαμόρτος (Ορίζοντες Ηπείρου) – Άνθρωπος της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...