Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 16:53

Με επιτυχία διεξήχθη το 9ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου στο γραφικό Γαρδίκι Ομιλαίων με θέμα: “Μονοπάτια Γεύσεων”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου στο γραφικό Γαρδίκι Ομιλαίων με θέμα: “Μονοπάτια Γεύσεων”.

Το Θερινό Σχολείο αποτελεί θεσμό εδώ και εννέα χρόνια και συνδιοργανώθηκε από πέντε πανεπιστημιακά τμήματα με επικεφαλής το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ), το Ινστιτούτο Νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Μεσογείου/Κύπρος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤΕ), τους Δήμους Μακρακώμης και Λαμιέων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας, ενώ τελούσε υπό τη στήριξη της Ι.Μ Φθιώτιδας.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Σπερχειάδας  «Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα» με πάνδημη συμμετοχή και την τιμητική παρουσία του Δημάρχου Μακρακώμης κ. Γεωργίου Χαντζή, στυλοβάτη του 8ου και 9ου Θερινού Σχολείου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής κ. Κώστα Αποστολόπουλου, της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένης Μπενιάτα και πλήθους εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συλλόγων της Δυτικής Φθιώτιδας. Επίσης, με την ευγενική οικονομική και ηθική υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων το 9ο Θερινό σχολείο φιλοξενήθηκε στην Υπάτη για ένα 24ωρο πλούσιο σε δράσεις και επιτόπια έρευνα, ενώ παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν μας στο οποίο μάς τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και  Φοιτητικής Μέριμνας και Πρόεδρος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Καραδήμας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων κ. Ευμορφία Ρουποτιά και η Πρόεδρος της Κοινότητας Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου.

 

Στο 9ο Θερινό σχολείο έλαβαν μέρος φοιτητές/τριες προπτυχιακοί/ές, μεταπτυχιακοί/ές και (υποψήφιοι/ες) διδάκτορες απ’ όλη την Ελλάδα, από την Καστοριά και τα Γιάννενα ως την Κάλυμνο και την Κρήτη, οι οποίοι/ες διδάχθηκαν από κορυφαίους Πανεπιστημιακούς καθηγητές/τριες με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελο Αυδίκο θέματα σχετικά με την (δια)τροφή ως ολικό κοινωνικό φαινόμενο.Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου περιελάμβανε εισηγήσεις για τη διατροφή και τον πολιτισμό της στη Δυτική Φθιώτιδα και 4 workshops (εργαστήρια) με τους παρακάτω τέσσερις θεματικούς άξονες:

  1. Τροφή και γεύσεις ως οικονομική διεργασία
  2. Η διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο. Νέα διατροφικά φαινόμενα
  3. Ανιστορώντας τη γαστρονομία και τις γεύσεις
  4. Η χρήση στην εκπαιδευτική διαδικασία και η «κεφαλαιοποίηση» της τοπικής πολιτισμικής διατροφικής παράδοσης στον τουρισμό και τη διαπολιτισμικότητα.

Σε κάθε εργαστήριο συμμετείχαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με γνώση επί των θεμάτων και κυρίως με πρακτική εμπειρία (ντόπιοι λόγιοι, τεχνίτες, επαγγελματίες), οι οποίοι κατέθεσαν τις γνώσεις και εμπειρίες τους και τις αντάλλαξαν με τους συμμετέχοντες επιστήμονες. Ακολούθησε επιτόπια έρευνα στη Μακρακώμη, τη Σπερχειάδα, τα Μάρμαρα, το Γαρδίκι, τον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού και το Δίκαστρο, με πάνδημη συμμετοχή πληροφορητών/τριών προκειμένου να συμβάλουν στην πλήρη καταγραφή των δεδομένων που χρειάζονταν οι ερευνητές/τριες και με εξαιρετική προετοιμασία για την υποδοχή των ερευνητικών ομάδων και την παράθεση λουκούλλειων γευμάτων με τοπικά εδέσματα. Στο Κυριακοχώρι πραγματοποιήθηκε επίδειξη κατασκευής τραχανά και παρατέθηκε μεγαλειώδες γεύμα προς τιμήν του Θερινού Σχολείου από τον Σύλλογο Απανταχού Κυριακοχωριτών με ζωντανή μουσική και χορευτικά συγκροτήματα. Τέλος, στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκε το δρώμενο «Μουσικός Περίδρομος» από τον διάσημο Σεφ Νίκο Φωτιάδη με παραδοσιακές ρουμελιώτικες συνταγές και γεύσεις.

Θερμές ευχαριστίες στους/στις διδάσκοντες/ουσες του 9ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου κατά σειράν:

Αυδίκο Ευάγγελο, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρο του ΘΕΣΤ,

Βοζίκα Γιώργο, Ερευνητή Β΄ Βαθμίδας στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,

Γάκη Δήμητρα, Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

Δαλκαβούκη Άλκηστη, Υπ. Διδάκτορα Ε.Μ.Π.,

Δαλκαβούκη Βασίλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,

Καμινιώτη Βάιο Φ., Διδάκτορα και  Εντεταλμένο Διδάσκοντα Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Κασκαμανίδη Ιωάννη, ΕΔΙΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,

Κασσαβέτη Ορσαλία-Ελένη, Διδάκτορα και Συντονίστρια/Διδάσκουσα Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΑΠΚΥ) / Μέλος ΣΕΠ (ΕΑΠ)

Κούζα Γεώργιο, Επίκουρο Καθηγητή Αστικής Λαογραφίας, Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ

Ματάλα Αντωνία-Λήδα, Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας –Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Παπαχαραλάμπους Ναυσικά, Διδάσκουσα Ανθρωπολογίας της τροφής στο τμήμα Ι.Α.Κ.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταδιδακτορική επιστημονική συνεργάτιδα στο SOAS Food Studies Center στο Λονδίνο, Σεφ, σύμβουλο εταιρειών τροφίμων, εστιατορίων και διεθνών οργανισμών και δημιουργό γαστρονομικών εμπειριών γύρω από το ελληνικό φαγητό.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες για τη συγκινητική ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και την ανεκτίμητη προσφορά τους στους Συλλόγους Γυναικών Μακρακώμης και Αγίου Γεωργίου, στον Εμπορικό Σύλλογο Σπερχειάδας, στον Σύλλογο Απανταχού Κυριακοχωριτών, στον Σύλλογο Απανταχού Γαρδικιωτών και στον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Γαρδικιωτών Ομιλαίων Φθιώτιδος, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δικάστρου, στις Τοπικές Κοινότητες Κυριακοχωρίου, Μαρμάρων και Υπάτης και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαρμαριωτών. Τέλος, σε όλους τους κατοίκους της Δυτικής Φθιώτιδας και της Υπάτης που αγκάλιασαν το Θερινό Σχολείο και συνέδραμαν στην πραγματοποίηση και την επιτυχία του.

Προηγούμενο Άρθρο

Οι υποψήφιοι της ανανεωμένης και δυναμικής ομάδας «Νέα Πορεία για τον Δήμο Ζηρού» με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νικόλαο Καλαντζή

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του υποψήφιου δημάρχου Πάργας Γιάννη Δήμα μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης του ψηφοδελτίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...