Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 13:45

Δεκάδες εθελοντές δωρητές μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Πρέβεζας (βίντεο-φωτογραφίες)

Δεκάδες νέοι γυναίκες και άντρες από 18 έως 45 ετών προσήλθαν το πρωΐ της Πέμπτης στο Γ.Ν. Πρέβεζας προκειμένου να γίνουν εθελοντές δωρητές μυελού των οστών.

Δίπλα από την εξωτερική πύλη του Νοσοκομείου η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν Πρέβεζας Κατερίνα Αραβανή και νοσηλεύτριες υποδέχονταν τους εθελοντές, οι οποίοι αφού πρώτα συμπλήρωναν ένα ειδικό φυλλάδιο με τα προσωπικά τους στοιχεία, στην συνέχεια και με τη χρήση ειδικής μπατονέτας, γινότανε η δειγματοληψία σάλιου, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Με σύνθημα ”Δώσε την ευκαιρία να μπορούν να ονειρευτούν και παιδιά που ΕΣΥ κρατάς τη ΖΩΗ τους στα χέρια σου, χωρίς καν να το γνωρίζεις. Αν θέλεις να τους δώσεις πίσω τη ζωή τους, έλα μαζί μας”,  άνθρωποι από 18 έως 45 ετών προσήλθαν, προκειμένου να γίνουν εθελοντές δωρητής μυελού των οστών.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να μην υπερβαίνει το 45ο έτος.

Ο εθελοντής δότης πρέπει να είναι υγιής (ιατρικά κριτήρια για να γίνει κάποιος εθελοντής δωρητής μυελού των οστών).

Συμπληρώνει μία αίτηση με τα στοιχεία του καθώς και ένα ιατρικό ιστορικό το οποίο είναι ενδεικτικό για τις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει δότης.

Η αρχική τυποποίηση καταχωρείται στα αρχεία του αρμόδιου Κέντρου Δότη, στα αρχεία του Εθνικού Μητρώου Δοτών Μυελού των Οστών, το οποίο τηρείται στον Ε.Ο.Μ. καθώς και στη Παγκόσμια Δεξαμενή, όπου περιλαμβάνονται οι δότες μυελού από όλο τον κόσμο. Ο δότης καταχωρείται με έναν κωδικό (π.χ. ABCDWZX). Τα κωδικοποιημένα στοιχεία του (μαζί με το φύλλο, την ηλικία και τον ιστικό τύπο του) γνωστοποιούνται στα Μεταμοσχευτικά Κέντρα που μπορεί να ζητήσουν να ελεγχθεί για περαιτέρω συμβατότητα με κάποιον ασθενή. Κανένα από τα προσωπικά του στοιχεία δεν γίνεται γνωστό.

Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.

Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000).

Γιατί να γίνω δότης;

  • Γνωρίζετε πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν την καθημερινή αγωνία μέχρι να βρουν τον συμβατό τους δότη που θα τους σώσει την ζωή, και ειδικά τα μικρά παιδιά;
  • Γνωρίζετε ότι μπορείτε να γίνετε δότες άπλα δίνοντας λίγο σάλιο;
  • Γνωρίζετε ότι μπορείτε να Χαρίσετε Ζωή απλά δίνοντας αίμα;
  • Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιλέξουν.  Εμείς μπορούμε.
  • Κάθε 4 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος.
  • Η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία.
  • Για τους περισσότερους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • 3 στους 10 θα βρουν συμβατό δότη από τη οικογένεια τους…
  • Η ζωή των άλλων 7 εξαρτάται από εθελοντές όπως εμείς.

Το Γ.Ν. Πρέβεζας επιλέχθηκε από τα πρώτα της χώρας προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η Πανελλήνια Δράση σε συνεργασία με το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

”Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την πρώτη ομάδα Νοσοκομείων της Ελλάδας, που συμμετέχουν σε αυτή την σπουδαία πραγματικά δράση για τους εθελοντές δωρητές μυελού των οστών. Εμείς από την αρχή κάναμε αποδεχθεί την πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, όπου μαζί με Νοσηλευτική Υπηρεσία του νοσοκομείου μας, μας το πρότειναν. Παραχωρήσαμε αίθουσα πλησίον της πύλης και με χαρά βλέπω ότι αρκετοί συνάνθρωποί μας έσπευσαν να γίνουν εθελοντές δωρητές μυελού των οστών” δηλώνει στην κάμερα του onprevezanews.gr ο διοικητής του Γ.Ν. Πρέβεζας Δημήτρης Σκανδάλης.

Η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Πρέβεζας Κατερίνα Αραβανή μιλώντας με την σειρά της στην κάμερα του onprevezanews.gr, τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δράσης, πρώτον για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και δεύτερον προκειμένου να συμμετάσχουν ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας βάζοντας τους εαυτούς τους ως εθελοντές δωρητές μυελού των οστών.

Τέλος η κα Αραβανή μας ενημέρωσε και για τους δύο απλούς τρόπους που υπάρχουν προκειμένου αν κάποιος βρεθεί συμβατός δότης, να μπορέσει να σώσει μία ανθρώπινη ζωή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά Παγκόσμια.

Δείτε τις σχετικές δηλώσεις στο βίντεο:


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Dog Academy: Εκπαίδευση και φιλοξενία ζώων συντροφιάς στην Πρέβεζα (βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Το καθεστώς Μητσοτάκη ταλαιπωρεί ακόμη τους σεισμόπληκτους του Φαναρίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...