Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 7:43

“Papaveraceae” της Γεωργίας Τσιώπου στο art cafe “Μποτίλια στο πέλαγο

Η καλλιτέχνης Γεωργία Τσιώπου παρουσιάζει την πρώτη της ατομική  έκθεση ζωγραφικής με τον τίτλο “Papaveraceae” στο art cafe “Μποτίλια στο πέλαγο” (Θεοφάνους 9 Πρέβεζα) . Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 6 το απόγευμα.

Η Γεωργία Τσιώπου συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης ζει στην Πρέβεζα και εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, δημιουργεί μέσα στα έργα της έναν κόσμο με χρώματα μια τρυφερή εκτόνωση συναισθημάτων… ανάμεσα στο καθόλου και στο ελάχιστο.

Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό, ενώ για τους επισκέπτες της έκθεσης η καλλιτέχνης έχει ετοιμάσει ένα χειροποίητο αναμνηστικό δώρο.

Η  Μυρτώ Παππαθανάσιου-Καλλιτέχνης/Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης αναφέρει σχετικά με την έκθεση «Papaveraceae», ένα ταξίδι αναζήτησης, μια πορεία προς την άνοιξη της ψυχής.

Χαρά, λύπη, πάθος, θυμός…

Οι παπαρούνες της Γεωργίας Τσιώπου εκφράζουν τα συναισθήματα της ζωής ξαφνιάζοντας μας, αγγίζοντας ίσως τις βαθύτερες χορδές της ύπαρξης μας.

Έργα δυνατά και συγχρόνως λεπτεπίλεπτα που συνδυάζουν ένταση και ευαισθησία!

Εξάλλου, όπως μας περιγράφει και η ίδια η καλλιτέχνης, οι πίνακες της είναι πανομοιότυπα αντίθετοι, και το κόκκινο από μόνο του δε χρειάζεται συστάσεις!

Λίγα λόγια για την Γεωργία Τσιώπου 

Η Γεωργία Τσιώπου γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Άνδρου.

Από παιδί περνούσε ατελείωτες ώρες παρατηρώντας τη φύση, ανακαλύπτοντας τον κόσμο μέσα από τα βιβλία της Καϊρείου Βιβλιοθήκης και “σουλατσάροντας” με λερωμένα απ’ το παιχνίδι μπατζάκια σε εκθέσεις ζωγραφικής σπουδαίων καλλιτεχνών, που φιλοξενούσε κατά καιρούς το νησί. Αγαπημένοι της ζωγράφοι, όσο και πηγές έμπνευσης, υπήρξαν ο Ρώσος Μάρκ Σαγκάλ και ο Έλληνας Δημήτρης Μυταράς.

Τη φλόγα για τη ζωγραφική της την ενστάλαξε η νονά της Δέσποινα όταν ήταν νήπιο ακόμα, οδηγώντας το χέρι της να σχηματίσει με το μολύβι φόρμες, γραμμές, που στη συνέχεια έπαιρναν σχήμα και μετατρέπονταν σε ζωντανή εικόνα! Αυτό ήταν! Έκτοτε δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει…

Οι σπουδές της  πάνω στη Συντήρηση Αρχαιοτήτων, Έργων Τέχνης & Έργων Ζωγραφικής στην Αθήνα, την βοήθησαν να κατανοήσει υλικά, τεχνοτροπίες, χρωματολογία, ακόμα και καλλιτεχνικά ρεύματα.

Η ίδια λέει χαρακτηριστικά «Στα έργα μου μού αρέσει να αποτυπώνω θέματα της φύσης, κυρίως λουλούδια με έντονα χρώματα, απαλά σχήματα και ασύμμετρες φόρμες, τις οποίες καθοδηγώ με την «υγρή τεχνική» σε βρεγμένο καμβά και υγρό γυαλί».

Για μένα, η ζωγραφική προσκαλεί ‒μεταξύ άλλων (ή πάνω από όλα)‒ τον θεατή να δει την ομορφιά των σχημάτων και των χρωμάτων μέσα από την απεικόνιση των θεμάτων, αλλά και την ποιότητα της τεχνικής».

Προηγούμενο Άρθρο

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Επισκευές και συντηρήσεις σχολείων Δήμου Πρέβεζας»

Επόμενο Άρθρο

Σπύρος Κυριάκης: 8 έθιμα του Νομού Πρεβέζης στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...