Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 0:44

Τηλεδιάσκεψη των συλλόγων εστίασης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 η πρώτη συνάντηση μέσω Τηλεδιάσκεψης αντιπροσωπείας των Συλλόγων Εστίασης της χώρας με τον υπουργό Οικονομικών  κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Αθανάσιο Πετραλιά και την Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων κ. Άννα Στρατινάκη, στο  πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναλήφθηκε και της πίεσης, που ασκήθηκε, από την επιστολή των 50 Σωματείων Εστίασης για συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες και με τον πρωθυπουργό.

Κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η εστίαση υποφέρει και ότι χρειάζεται ευέλικτη
και ειδικά σχεδιασμένη προσέγγιση. Υπήρξαν στοιχειοθετημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση
των άμεσων ζητημάτων ρευστότητας στο πλαίσιο των μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

Ειδικότερα, ο διάλογος χωρίστηκε σε δύο σκέλη:

– Στην αναγκαία και άμεση επίλυση των ζωτικών θεμάτων, που πλήττουν τον κλάδο και τον καθιστούν έναν βήμα πριν τον οριστικό αφανισμό του. Αναλύθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα και ανταλλάχτηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες.

– στην δημιουργία ατζέντας δομικών και χρόνιων προβλημάτων, που πλήττουν τον κλάδο και τον καθιστούν «απαξιωμένο», παρότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας και με τεράστια συμμετοχή στο εθνικό προϊόν της. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η αναγκαία υποστήριξη του κλάδου και μετά το πέρας της πανδημίας με σημαντικές αποφάσεις, που θα στηρίξουν την τραυματισμένη λειτουργία του. Ο υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη ενός ανοιχτού διαλόγου και δεσμεύτηκε για νέες συναντήσεις.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών και τα κυβερνητικά στελέχη ενημερώθηκαν για τον τεράστιο αριθμό εκπροσώπησης και την πρωτόγνωρη συστράτευση των σωματείων και των κινήσεων πανελλαδικά, που οφείλεται στα τεράστια προβλήματα, που προκαλεί ο covid-19 και οι επιπτώσεις από την λήψη μέτρων για την εξάλειψή του.

Ταυτόχρονα, μεταφέρθηκε η τεράστια αγωνία και αβεβαιότητα των ανθρώπων του κλάδου για την επόμενη ημέρα. Τέθηκαν υπόψη του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών τα σημαντικότερα επίκαιρα προβλήματα τα οποία αναλυθήκαν λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις, όπου είναι εφικτό και όπως δεσμευτήκαν οι παράγοντές του υπουργείου.

Ο υπουργός  δήλωσε ότι γνωρίζει ότι η εστίαση υποφέρει και άκουσε προσεκτικά τις θέσεις και τους προβληματισμούς των αντιπροσώπων του κλάδου. Τα θέματα που τέθηκαν ως προτεραιότητα για εξεύρεση άμεσης λύσης είναι:

Η ρευστότητα στα εργασιακά και σε ζητήματα λειτουργικότητας, όπως είναι τα ενοικιοστάσια και λοιπές πληρωμές.

Τονίστηκε το οικονομικό βάρος, που καλείται να σηκώσει ο κάθε επιχειρηματίας του χώρου και που με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν αποζημιώνεται, αλλά μετατίθεται για το μέλλον.

Η συζήτηση κινήθηκε επίσης, στα ελάχιστα ποσά, που δίνονται μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και ειδικότερα της τρίτης και τελευταίας, όπου τα ποσά ήταν αλγοριθμικά ελάχιστα και που δεν δίνουν καν την δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρηματιών πόσο μάλλον των επιχειρήσεων με τα τεράστια μηναία έξοδα τα οποία τρέχουν κανονικά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε εξάλλου, στα εργασιακά και στην προστασία των εργαζομένων των καταστημάτων εστίασης, καθώς και στην αναγκαία προστασία των επιχειρήσεων  των οποίων οι μισθώσεις είναι στον τελευταίο χρόνο ισχύς τους.

Το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε για άμεσες απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα, με βασικό γνώμονα τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τις επιπλέον ενισχύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό. Τέλος, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Συλλόγων εστίασης ότι δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση του κλάδου και θα παρεμβαίνει υποστηρικτικά οπότε και όπου χρειάζεται για τον σκοπό αυτό.

Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίστηκε και δεύτερη συνάντηση, ώστε να γίνει διαβούλευση σε μια
αναλυτική δέσμη προτάσεων με απώτερο σκοπό όλα τα καταστήματα εστίασης να έχουν βιώσιμη
ευκαιρία επανεκκίνησης.

«Ακουστήκαμε, υποστηρίξαμε, αναμένουμε και ευελπιστούμε αυτό που όλοι ευχόμαστε: να μην συνεχιστεί η ανυπαρξία διαλόγου και ανυποληψίας του κλάδου. Είμαστε πάρα πολλοί και πολύ σημαντικοί για να αγνοηθούμε! Αυτό τουλάχιστον το εισπράξαμε και ευχαριστούμε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης», υποστήριξαν τα μέλη της αντιπροσωπείας!

Η εκπροσώπηση των Σωματείων έγινε ανά περιφέρειες και συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος: Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης: Γεωργιάδης Νικόλαος, Περιφέρεια Αττικής: Ρούσσος Μάκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Κουδούνης Χρήστος & Φιλλοκώστας Ιωάννης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ματθαιόπουλος Παναγιώτης, Ναστούλης Κωνσταντίνος & Γιατράς Αναστάσιος, Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αθανασιάδης Βασίλης, Περιφέρεια Ηπείρου: Γκανιάτσας Γεώργιος & Τσοβίλης Δημήτρης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γεωργιάδης Άγγελος, Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σακελλάρης Αλέξανδρος, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Ευθυμίου Βασίλειος, Περιφέρεια Βορείου & Νοτίου Αιγαίου : Γιαννακάς Νικόλαος, Περιφέρεια Κρήτης: Αγγελάκης Μανώλης & Μιχελαράκης Μανώλης

Προηγούμενο Άρθρο

Έρημη πόλη η Πρέβεζα με την έναρξη του δεύτερου lockdown (βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Επιστολή διαμαρτυρίας: ”Απαγόρευση του κυνηγίου λόγω ολικού lockdown”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...