Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 13:33

Συνάντηση Γιώργου Νίτσα με αντιπροσωπείες σωματείων του Εμπορικού Λιμένα

Συνάντηση εργασίας είχαν το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020 αντιπροσωπεία των σωματείων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό λιμένα Πρέβεζας και κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα”, αποτελούμενο από τον επικεφαλής της παράταξης Γιώργο Νίτσα και τον δημοτικό σύμβουλο Ιωσήφ Στύλο.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Λιμενεργατών Πρέβεζας των λοιπών κλάδων επαγγελματιών και ο ναυτικός πράκτορας Β. Σαρδελής ενημέρωσαν τους κ.κ. Νίτσα και Στύλο για τις εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση του Master Plan του λιμένα Πρέβεζας, που χειρίζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή ιδιωτική εταιρεία.

Οι επαγγελματίες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους στους συμβούλους της “Ανάπτυξης Τώρα”, παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Πρέβεζας, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με την παράταξή του για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς θεωρούν ότι η εταιρεία κινείται εξωσυμβατικά και έξω από τα συμφωνηθέντα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας στη σύμβαση που της έχει ανατεθεί.

Παράλληλα θεωρούν ότι είναι διαρκής και συνεχιζόμενη η προσπάθεια “κύκλων συμφερόντων” να περιθωριοποιήσουν και να “ψαλιδίσουν” τη δραστηριότητα του εμπορικού λιμένα, για να το οδηγήσουν στην υποβάθμισή του και τεχνηέντως στην αδυναμία λειτουργίας του.

Οι κ.κ. Νίτσας και Στύλος από την πλευρά τους διαμήνυσαν στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό λιμένα ότι πάγια και διαχρονική θέση της “Ανάπτυξης Τώρα” είναι η συνύπαρξη των τριών χρήσεων στο λιμάνι της Πρέβεζας (τουριστική, εμπορική, αλιευτική) και η ισόρροπη ανάπτυξή τους, προς όφελος της πόλης και των δημοτών, με σκοπό να αποτελέσει το λιμάνι έναν πραγματικό αναπτυξιακό πόλο για το Δήμο Πρέβεζας.

Επιπλέον έκαναν ξεκάθαρο ότι η “Ανάπτυξη Τώρα” θα σταθεί ελεγκτικά και καταγγελτικά απέναντι στη δημοτική αρχή και την ηγεσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τόσο σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αν διαπιστωθεί ότι αδυνατούν ή δε θέλουν να υπερασπίσουν την πάγια θέση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, που είναι η συνύπαρξη και η ανάπτυξη και των τριών χρήσεων.

Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να καταλήγουν ότι η ενημέρωση και η συνεργασία τους θα πρέπει να είναι διαρκής στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για ένα θέμα τόσο σημαντικό για την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου, όπως είναι το Master Plan του λιμένα.

Μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας δήλωσε: “Πάγια και διαχρονική θέση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας και φυσικά και της “Ανάπτυξης Τώρα” είναι να υπάρχουν και οι τρεις χρήσεις (τουριστική, εμπορική, αλιευτική) στο λιμάνι της Πρέβεζας. Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών του εμπορικού λιμένα, με πρωτοβουλία της παράταξής μας, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και ήταν εποικοδομητική και διαφωτιστική.

Μέχρι στιγμής η στάση της δημοτικής αρχής (αλλά και της προηγούμενης) να… διαβουλεύεται μόνη της με την εταιρεία που έχει αναλάβει την τροποποίηση του Master Plan, να βλέπει σχέδια που δεν έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο για να ενημερωθεί ανοικτά και δημόσια η τοπική κοινωνία, να μιλάει μέσω τηλεφώνων και πίσω από “κλειστές πόρτες”, έχει δημιουργήσει μία καχυποψία για τυχόν “εκπλήξεις” που θα κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Δήμου Πρέβεζας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας.

Σε κάθε περίπτωση -δυστυχώς- με τη μέχρι στιγμής στάση της νέας δημοτικής αρχής, διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη και των τριών χρήσεων του λιμένα Πρέβεζας από πλευράς Δήμου. Διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει τοπικό σχέδιο δράσης με χρονικό ορίζοντα. Διαπιστώνεται -και έχει λεχθεί επανειλημμένως από ειδικούς και φορείς του λιμένα- πως δεν υπάρχει κανένα “πλέγμα” πολιτικών για να οργανωθεί σωστά το σύνολο του λιμένα Πρέβεζας.

Το λιμάνι της Πρέβεζας με τις τρεις χρήσεις του, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για το Δήμο Πρέβεζας.

Αναμένουμε ως παράταξη τη δημόσια διαβούλευση για το Master Plan που θα καταθέσει η εταιρεία, όπου και θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως παράταξη για το πως οραματιζόμαστε το λιμάνι της Πρέβεζας και πως μπορούν να εφαρμοστούν οι πολιτικές που προτείνουμε.

Αναμένουμε να γίνει η διαβούλευση σε λίγες ημέρες από τώρα όπως δεσμεύτηκε δημόσια ο κ. Γεωργάκος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους επαγγελματίες του λιμανιού.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο Άρθρο

Ποταμός Αχέροντας – Ξενάγηση στις πύλες του Άδη

Επόμενο Άρθρο

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντικατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου από ιδιωτικά συνεργεία

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...