Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 13:30

Ποταμός Αχέροντας – Ξενάγηση στις πύλες του Άδη

Το οδοιπορικό του onprevezanews.gr πέρασε και από τον ποταμό Αχέροντα εκεί όπου βρήκαμε τον καπετάνιο κ. Βασίλη με το πλοίο ‘’Βούλα’’, ο οποίος μας μίλησε για την δουλειά του με την οποία ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια και με τόσο θαυμασμό μιλάει για αυτή.

Γνώστης της ιστορίας και της Μυθολογίας ο κ. Βασίλης μας μίλησε για την διαδρομή που κάνει σε όλους εκείνους που θέλουν να περιηγηθούν στις φημισμένες από την μυθολογία πύλες του Άδη.

Η διαδρομή με το σκάφος διαρκεί περίπου 55 λεπτά, ενώ με ένα πολύ χαμηλό κόστος, οι επισκέπτες μαθαίνουν για την Μυθολογία διανύοντας ακριβώς την ίδια διαδρομή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές ερωτήσεις προς τον κ. Βασίλη.

‘’Οι περισσότεροι είναι επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι γνωρίζουν θα έλεγα πολλά περισσότερα από εμάς τους Έλληνες για την Μυθολογία μας. Μάλιστα έχουμε επισκέπτες ακόμη και από Βραζιλία’’ είπε στην κάμερα του onprevezanews.gr.

Δείτε όλο το LIVE στον ποταμό Αχέροντας που έγινε το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020.

https://www.facebook.com/gvasiliadis1/videos/10222726060877146

Ποταμός Αχέροντας

Ο Αχέροντας εκτός από ποταμός του Άδη είναι και ένας πραγματικός ποταμός που ρέει στη βορειοδυτική Ελλάδα και ξεχωρίζει στην κλασική μυθολογία. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, η Κίρκη κατευθύνει Οδυσσέα στον Κάτω Κόσμο, λέγοντάς του ότι θα πρέπει να βρει το σημείο όπου ο Αχέροντας συναντά τον φλεγόμενο ποταμό Πυριφλεγέθων και την πηγή της Στυγός. Ο ποιητής Βιργίλιος αναφέρει επίσης τον Αχέροντα στην Αινειάδα. Ο βαρκάρης Χάροντας έπρεπε να μεταφέρει τις ψυχές των πεθαμένων κατά μήκος του ποταμού στη μετά θάνατον ζωή, κάτι που κάνει ακόμα και στις σελίδες της Κόλασης του Δάντη.

Η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από «ἄχος» και σημαίνει τον ποταμό των στεναγμών. Κατά μια άλλη εκδοχή προέρχεται από ρίζα «ἀχ» της μορφής «ἂχη» του ἠχέω, που σημαίνει ηχώ, κάνω θόρυβο, και εκ του ρέων. Συνεπώς, πρόκειται για το ποτάμι του οποίου το νερό ρέει με δύναμη, με τρόπο θορυβώδη.

Ο Αχέρων, λόγω του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, της αρχαίας παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Το μήκος του ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα ενώ από τα νερά του αρδεύονται περίπου 85.000 στρέμματα.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Μένιππου, τον οποίο αναφέρει ο Λουκιανός, ως τον μοναδικό που διέσχισε τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τα νερά του ποταμού ήταν πικρά καθώς ένα «στοιχειό» (τέρας) που ζούσε στις πηγές του δηλητηρίαζε τα νερά. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από την αρχαία Ελληνική μυθολογία που μαρτυρά τη συνέχεια αυτής στη σύγχρονη πλέον λαϊκή παράδοση είναι το εξής: Κατά την τιτανομαχία οι Τιτάνες έπιναν νερό από τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του.

Ο Αχέρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής.

Προηγούμενο Άρθρο

Cubα Beach Bar – Με απόλυτη ασφάλεια σε καλεί να το επισκεφτείς

Επόμενο Άρθρο

Συνάντηση Γιώργου Νίτσα με αντιπροσωπείες σωματείων του Εμπορικού Λιμένα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...