Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 9:45

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αμβρακικού

Πραγματοποιήθηκαν και επίσημα τα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας, το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας, φιλοξενείται στο κτίριο του πρώην Ναυτικού Μουσείου Πρέβεζας, κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Πρέβεζας.

Στα εγκαίνια εκτός του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά και του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μητσόπουλου, βρέθηκαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, οι δήμαρχοι Πρέβεζας και Άρτας Νίκος Γεωργάκος και Χρήστος Τσιρογιάννης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας είναι μια νέα σύγχρονη κτιριακή δομή μέσα στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει και να γνωρίσει μέσω ψηφιακού εξοπλισμού τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο σίγουρα θα ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο όπως τόνισε θα βοηθήσει σημαντικά στην διαχείριση λειτουργίας του Αμβρακικού Κόλπου.

“Έχουμε ένα όραμα. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες υψηλού επιπέδου και να φτάσουμε στο σημείο να στήσουμε αυτό το παρατηρητήριο που ονειρευόμαστε εδώ και χρόνια με τους αισθητήρες του, με τους δορυφόρους και να αρχίσει να κινείται ένας κόσμος που θα παίρνει γνώσεις και δεξιότητες μέσα από τη λειτουργία του κέντρου και γιατί όχι μια μέρα να φτάσουμε στην Πρέβεζα, στην οποία βλέπουμε μεγάλες διοργανώσεις πολιτισμού και αθλητισμού, να δούμε μια οργάνωση εθνική ή ευρωπαϊκή περιβαλλοντικής ρομποτικής. Αυτά είναι πράγματα που γίνονται και καλό θα ήταν να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα του Αμβρακικού. Δεν θέλουμε λοιπόν το κέντρο αυτό να είναι ένας παθητικός χώρος ενημέρωσης, αλλά ένας χώρος πολλαπλής συμμετοχής με πολλές δραστηριότητες. Ο στόχος μας είναι να ανοιχτούμε στους πολίτες, να ξεφύγουμε από το ωραίο τοπίο και να πάμε στο πώς λειτουργεί αυτό και να αρχίσουμε να έχουμε ένα πρώτο βήμα για μια ουσιαστική, συμμετοχική διαχείριση ενός πλούτου που είναι κοινός, που είναι παλιός και που θα πρέπει να τον προφυλάξουμε σε εποχές που η ανάγκη προφύλαξης είναι όλο και πιο έντονη” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσικόπουλος, ενώ ο Υφυπουργός εξέφρασε τη χαρά αλλά και τη συγκίνησή του για τα εγκαίνια ενός Κέντρου που έρχεται να τονίσει ότι η συνέργεια φορέων και δυνάμεων ενός τόπου μπορούν να φέρουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την προστασία και την ανάδειξη μιας περιοχής ιδιαίτερου κάλλους και περιβαλλοντικής σημασίας.

“Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για την κλιματική κρίση και εμείς ως Υπουργείο Περιβάλλοντος το έχουμε πλήρως αντιληφθεί. Έχουμε εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της βιοποικιλότητας και πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε στο λεξιλόγιό μας τη βιοποικιλότητα και την προστασία της. Όταν μιλάμε για την κλιματική κρίση οφείλουμε να σκεφτόμαστε και εμείς που έχουμε κάποιες θέσεις ευθύνης και να πράττουμε για την προστασία της βιοποικιλότητας. Όσο περισσότερο προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα τόσες περισσότερες άμυνες και μικρές νίκες έναντι της κλιματικής κρίσης μπορούμε να πετύχουμε. Εδώ λοιπόν αυτό το Κέντρο που φέρνει πρωταγωνιστές τους νέους ανθρώπους, τους επιστήμονες αλλά βεβαίως και την παράδοση η οποία είναι βαριά και σημαντική και ακλόνητη, αυτή τη δουλειά κάνει. Αυτό έχει να κάνει το Κέντρο και όλοι μας, να προστατεύσουμε πάνω από όλα και να αναδείξουμε την αξία ενός από τους σημαντικότερους υγροτόπους διεθνώς” τόνισε ο κ. Αμυράς, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

“Ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι το διάδοχο σχήμα των φορέων διαχείρισης, η ομπρέλα κάτω από την οποία θα μπουν όλοι αυτοί οι φορείς και οφείλω να σας πω ότι εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην ικανότητα και στη δύναμη και στην αξιοσύνη των ανθρώπων του ΟΦΥΠΕΚΑ και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να δείξει στο πεδίο τι μπορεί να κάνει” τόνισε ο κ. Αμυράς και στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μητσόπουλος, υπογράμμισε τη σημαντικότητα του Κέντρου για την περιοχή και αναφέρθηκε και στους στόχους του Οργανισμού.

“Ένα τέτοιο κέντρο έλειπε χρόνια τώρα από μια περιοχή η οποία έχει ένα μακρύ ιστορικό στην προστασία και τη διατήρηση της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι αλήθεια πως τα Κέντρα είναι από τα πιο αναγνωρισμένα εργαλεία προστασίας της φύσης και έχει να κάνει με την ενημέρωση του κόσμου, αλλά κυρίως έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα προσπαθήσει με τα θεσμικά εργαλεία που του έχει δώσει ο νόμος σύστασής του να εφαρμόσει αυτό που λέμε την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της δημόσιας πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές. Όλοι χρειαζόμαστε, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο τα συναρμόδια Υπουργεία όσο φυσικά η τοπική αυτοδιοίκηση όσο φυσικά οι άνθρωποι που ζουν και αλληλεπιδρούν μέσα από αυτές τις περιοχές. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό και αυτό θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε. Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό αυτό το Κέντρο, γιατί φιλοδοξούμε από χρηματοδότηση που έχουμε ήδη εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης να κάνουμε πολλά τέτοια κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού εκπονούμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε αυτές τις περιοχές και από την επίσκεψη που έκανε χθες στον Φορέα και τις συζητήσεις που έκανα με τα στελέχη του είδα ότι και σε αυτό το επίπεδο η περιοχή έχει πολύ μεγάλο δυναμικό, χρειάζονται έξυπνες λύσεις, υποδομές και πράγματα τα οποία μπορούμε εύκολα να τα εφαρμόσουμε σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Το κλειδί είναι στη χώρα μας να υπάρχει οριζόντια συνεργασία σε όλους τους φορείς, είναι κάτι που λείπει. Αν μπορέσουμε και το καταφέρουμε θα έχουμε πετύχει πολλά” τόνισε ο κ. Μητσόπουλος καλώντας τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για τα διαχειριστικά σχέδια των προστατευόμενων περιοχών, η οποία θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του περιφερειάρχη, των δημάρχων Πρέβεζας και Άρτας, όπου και οι τρεις μίλησαν για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου, τις δράσεις ευαισθητοποίησης που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίσουν από τη μία και να προστατεύουν από την άλλη τα σπάνια είδη πτηνών και θηλαστικών που υπάρχουν σε αυτόν, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Αμέσως πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου με τον  καθιερωμένο αγιασμό από τον Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος για να ολοκληρωθεί η εκδήλωση με την ξενάγηση στους χώρους του κέντρου με τους επίσημους καλεσμένους και τους πολίτες να μένουν ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από το atpreveza.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Δωρεά αυτόματου απινιδωτή από το ΚΔΑΠ Μόρφωση Θεσπρωτικού προς τον Κεραυνό Θεσπρωτικού

Επόμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 1.100 κρούσματα, 24 θάνατοι και 337 διασωληνωμένοι – 4 Π.Ε Πρέβεζας, 17 Π.Ε Ιωαννίνων, 1 Π.Ε Άρτας και 6 Π.Ε Θεσπρωτίας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...