Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 16:52

Παναγιώτα Περδίκη: Μόνο ο ανυποχώρητος αγώνας μπορεί να φέρνει αποτελέσματα (video)

Παρέμβαση στην πολιτική συγκέντρωση στην Πρέβεζα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε η Παναγιώτα Περδίκη, ειδικευόμενη Ιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, εκλεγμένη τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας με το ψηφοδέλτιο της Πανεπιστημονικής.

Η παρέμβασή της έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συμπολίτες, συνάδελφοι, Γενικέ Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Επέλεξα να κάνω την αποψινή παρέμβαση για να μεταφέρω μία προσωπική εμπειρία, ως νέα επιστήμονας, για την πραγματικότητα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι/ες στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας καθώς και για το μέλλον που φαίνεται να μας επιφυλάσσει η σημερινή Κυβέρνηση και το αστικό κράτος.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πρέβεζα, σπούδασα Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σήμερα εργάζομαι στο Γ.Ν. Πρέβεζας ως ειδικευόμενη γιατρός στο Παθολογικό τμήμα και είμαι εκλεγμένη στον Ιατρικό Σύλλογο της Πρέβεζας με τη παράταξη της ΔΗΠΑΚ.

Ως νέα γιατρός ξεκινώντας την ειδίκευσή μου στο νοσοκομείο της πόλης μας, πριν από δύο περίπου χρόνια, είχα την ελπίδα ότι θα μπορέσω, από τη θέση του επαγγελματία Υγείας, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον τόπο μου και ταυτόχρονα να καταφέρω να εκπαιδευτώ επαρκώς πάνω στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Δυστυχώς όμως από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπίστωσα πως η πραγματικότητα που μου επιφύλαξαν η κυβέρνηση και η πολιτεία ήταν τελείως διαφορετική.

Οι συνθήκες εργασίας για μια νέα γιατρό ήταν λίαν επιεικώς ακραίες και απαράδεκτες. Ατέλειωτες ώρες δουλειάς σε μία κλινική και ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών με τεράστιες ελλείψεις. Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησα να εργάζομαι και με ελάχιστη κλινική εμπειρία, αναγκαζόμουν σε ατελείωτες διακομιδές στα τριτοβάθμια νοσοκομεία των Ιωαννίνων, για ασθενείς που θα μπορούσαν να νοσηλευτούν και να γιατρευτούν στην Πρέβεζα αν το νοσοκομείο της είχε για παράδειγμα έναν Γαστρεντερολόγο, έναν Πνευμονολόγο ή έναν ακόμη Ορθοπεδικό. Εκπαίδευση πρακτικά δεν υπήρχε, διότι δεν περίσσευε κανένας να μας εκπαιδεύσει. Πρόγραμμα μαθημάτων δεν είχε ποτέ καταρτιστεί και ότι μαθαίναμε το μαθαίναμε στο καμίνι των ΤΕΠ με τρομερό άγχος και αγωνία.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εγώ ξεκίνησα την ειδίκευσή μου στο ΓΝ Πρέβεζας συνέπεσε με την πανδημία COVD 19, οπότε βίωσα στις πιο ακραίες εκφάνσεις της αυτή την τραγωδία για το λαό μας και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Βίωσα την εμπειρία να έρχονται ασθενείς στο νοσοκομείο και να μην μπορούμε, ειδικά το πρώτο χρονικό διάστημα, να τους προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια. Να χρειάζεται πολλές φορές, τους πρώτους μήνες, να τους εξετάζουμε με ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας και να μην υπάρχει ξεχωριστός, διακριτός χώρος για να νοσηλευτούν οι ασθενείς. Θυμάμαι πως τότε όλοι μας, ασθενείς και υγειονομικοί βιώσαμε μεγάλο φόβο και ανασφάλεια για το τι θα γίνει.

Τότε είδα για πρώτη φορά σε έναν χώρο δουλειάς, κάτω από τέτοιες συνθήκες πως δρουν οι κομμουνιστές. Τότε θυμάμαι μια ομάδα ανθρώπων μέσα από τα συλλογικά όργανα μας, μέσα από το σωματείο εργαζομένων να βγαίνουν μπροστά, να καλούν σε συνελεύσεις την στιγμή που η διοίκηση και το κράτος απαγόρευε κάθε συνάθροιση, να μας ενθαρρύνουνε στη συλλογική δράση ώστε να μη μας κυριέψει ο φόβος. Θυμάμαι τις καθημερινές παρεμβάσεις στη διοίκηση και στα ΜΜΕ, τις διεκδικήσεις για μέτρα ατομικής προστασίας για το προσωπικό και συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας για τους ασθενείς.

Εκείνοι μου είπαν πως ο ανυποχώρητος, οργανωμένος αγώνας φέρνει αποτελέσματα.

Θυμάμαι επίσης τον Απρίλη του 2020 που η Κυβέρνηση επιστρατεύοντας όλον τον κατασταλτικό της μηχανισμό απαγόρευε κάθε συνάθροιση. Παρόλα αυτά, στην Πρέβεζα τον Απρίλιο του 2020 στην πύλη του νοσοκομείου έγινε η πρώτη κινητοποίηση των σωματείων και εκεί οι περισσότεροι που βρέθηκαν ήταν κομμουνιστές.

Εκεί κάπου κατάλαβα κι εγώ πως ο ανυποχώρητος αγώνας φέρνει αποτελέσματα.

Με τον αγώνα αυτόν λοιπόν, καταφέραμε να αποκτήσουμε μια σχετική επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, να βελτιώνεται κάπως ο εξοπλισμός με την προμήθεια αναπνευστήρων και συσκευών χορήγησης οξυγόνου, να δημιουργείται διακριτός χώρος στο νοσοκομείο για να νοσηλευτούν οι ασθενείς covid και να γίνονται κάποιες προσλήψεις, έστω και συμβασιούχων.

Μέσα από τις εμπειρίες μου αυτές στο ΓΝ Πρέβεζας ήρθα αντιμέτωπη με την τεράστια αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα στην ιατρική και στον πρωτόγονο τρόπο που εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την ασκήσουμε. Αντιλήφθηκα την αναντιστοιχία των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών σε σχέση με αυτές που θα έπρεπε να είναι, τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών σε σχέση με αυτές που θα όφειλαν να υπάρχουν, την εκπαίδευση που θα έπρεπε να μας παρέχεται σε σχέση με αυτή που μας δίνουν και πολλά άλλα. Κάπως έτσι, άρχισα να αναζητώ και τις αιτίες που δημιουργούν αυτή την απογοητευτική κατάσταση.

Ποιος άλλος άραγε θα μπορούσε να φταίει για όλα τα παραπάνω, εκτός από την λογική που βάζει τις ανθρώπινες ανάγκες πίσω από το επιχειρηματικό κέρδος;

Ποιος άραγε θα μπορούσε να φταίει, εκτός από εκείνους που δε μας υπολογίζουν ως ανθρώπους με ανάγκες και όνειρα αλλά και μας βλέπουν σαν μηχανές που παράγουν κέρδος;

Ποιός άλλος άραγε θα μπορούσε να φταίει, εκτός από το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε και που ονομάζεται καπιταλισμός;

Αυτή είναι η ουσία του πράγματος, αυτός είναι ο πραγματικός αίτιος και αυτόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε να δούμε ομορφότερες μέρες.

Κλείνοντας αγαπητοί συνάδερφοι και συμπολίτες θα ήθελα από αυτό εδώ το βήμα να δηλώσω την απόφασή μου να συνεχίσω να συμπορεύομαι με τους κομμουνιστές σε αυτόν δρόμο της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, για ένα καλύτερο αύριο για κάθε ασθενή που πάσχει και δεν του επιτρέπεται να βρει την υγειά του γιατί είναι φτωχός, για κάθε άνθρωπο που δυστυχεί, ενώ θα μπορούσε να είναι ευτυχισμένος, για ολόκληρη την ανθρωπότητα που κινδυνεύει να βυθιστεί στη δύνη του πολέμου ενώ θα μπορούσε να ζει και δημιουργεί ειρηνικά.

Ευχαριστώ πολύ!».

Πηγή: 902.gr

Video-pic: onprevezanews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Τηλέμαχος Πανούσης: Συμπόρευση με το ΚΚΕ, τις συνεπείς και σταθερές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης (video)

Επόμενο Άρθρο

Δημήτρης Ντούλιας: Το πραγματικό κοινό μας συμφέρον η ενδυνάμωση του ΚΚΕ (video)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...