Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 21:19

Πέρασαν 13 χρόνια για να δικαιωθεί οικογένεια από τον Ωρωπό έπειτα από ιατρικό λάθος

Ήταν Ιανουάριος του 2011, όταν εισήχθη στο ΓΝ Άρτας για μια απλή εγχείρηση χολής ο Χρήστος Κίτσος, ο οποίος έμενε στον Ωρωπό Πρέβεζας μαζί με την οικογένειά του. Μια επέμβαση ρουτίνας που έμελλε να του στερήσει τη ζωή και να αφήσει τους δικούς του ανθρώπους με ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ 13 χρόνια από τον θάνατό του.

Δύο ημέρες μετά την επέμβαση, ο Χρήστος Κίτσος, έπεσε σε κώμα, χωρίς να ξυπνήσει ποτέ ξανά, με την οικογένειά του να ψάχνει απεγνωσμένα απαντήσεις στα ερωτήματα, γιατί ενώ ήταν μία απλή επέμβαση, μια επέμβαση ρουτίνας και εφόσον όλα πήγαν καλά όπως τους έλεγαν οι γιατροί, τελικά ο άνθρωπός τους έχασε τη ζωή του; Κανείς δε του έδινε μια απάντηση, ούτε οι γιατροί, ούτε η διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας.

Ο δικηγόρος Πρέβεζας Απόστολος Τάσσης

Η οικογένεια κινήθηκε νομικά απέναντι προς κάθε εμπλεκόμενο, ζητώντας την βοήθεια των δικηγόρων Πρέβεζας Απόστολου Τάσση και Βασίλη Μπότσιου. Η αρχική ποινική δίωξη κατά του ιατρού που χειρούργησε τον άτυχο άντρα δεν προχώρησε, αφού απαλλάχθηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Άρτα, αν και υπήρξε καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ασκήσει και εκτενή έφεση κατά της απαλλακτικής απόφασης, με την έφεση ωστόσο να μην συζητείτο ποτέ για νομικούς λόγους στο Εφετείο Ιωαννίνων και η απαλλαγή των ευθυνών του ιατρού να είναι τελεσίδικη.

Ακόμη και ο ελεγκτής δημόσιας Υγείας με έγγραφό του προς την διοίκηση του νοσοκομείου Άρτας, εφιστούσε την προσοχή της υπόθεσης, ενώ συνιστούσε να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος κατά του ιατρού, αφού προέκυπταν σαφείς ενδείξεις περί ιατρικού σφάλματος από την ποινική δικογραφία της υπόθεσης, ένας έλεγχος που δεν έγινε ποτέ για άγνωστους λόγους, με τον ιατρό να συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

Ο γιος του Θύματος, μιλώντας στο onprevezanews.gr, ανέφερε για το τραγικό περιστατικό, πως ο πατέρας του ήταν θύμα, ενός ”στοιχήματος” μεταξύ των ιατρών για τον χρόνο της λαπαροσκοπικής επέμβασης χολής, δηλαδή ότι η επέμβαση θα ολοκληρώνονταν σε 15 λεπτά, όμως ο ιατρός χρειάστηκε ακόμη ένα λεπτό χάνοντας το στοίχημα. Ο ιατρός όχι μόνο έχασε το στοίχημα, αλλά και ο ασθενής την ζωή του, αφού αμέσως μετά την επέμβαση μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου όπου τελικά και κατέληξε.

Το Διοικητικό Εφετείο Ιωάννινων, ωστόσο αν και έχουν περάσει 13 χρόνια από τον άδικο θάνατο του Χρήστου Κίτσου από τον Ωρωπό Πρέβεζας, καταδίκασε το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και όχι τον ιατρό με την καταβολή μεγάλης αποζημίωσης προς τους συγγενείς του θύματος.

Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν και είναι πολλά. Γιατί εφόσον υπήρξαν και άλλες καταγγελίες θανάτων ασθενών στο ίδιο νοσοκομείο και με τον ίδιο ιατρό, ποτέ η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας δεν προχώρησε σε ΕΔΕ, κατά του ιατρού, προκειμένου να σταματήσει να κάνει επεμβάσεις;

Όπως και να έχει τα αρμόδια Ελληνικά δικαστήρια θα αποφανθούν για όλες τις κατηγορίες που υπάρχουν και τότε όποιοι είναι ένοχοι θα κριθούν.

Προηγούμενο Άρθρο

Ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη πολιτών στο Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Συλλαλητήριο συνταξιούχων για την υγεία στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...