Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, 18:29

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά οι τιμές ανεβαίνουν – Τρόφιμα από «χρυσό»

Μπορεί οι  δείκτες του πληθωρισμού να  «φρενάρουν» αλλά το καλάθι του ελληνικού νοικοκυριού εξακολουθεί να γεμίζει με μεγάλη δυσκολία -καθώς οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν αν και με ηπιότερο ρυθμό-, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη (30.11.23).

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο επιβραδύνθηκε στο 3% από 3,8% το προηγούμενο διάστημα, ακολουθώντας την τάση “φρεναρίσματος” του πληθωρισμού που επικράτησε σε όλη την Ευρωζώνη, στο 2,4% από 2,9% τον Οκτώβριο.

Αντίστοιχα επιβραδυντική τάση καταγράφηκε και στον ειδικό δείκτη για τα τρόφιμα. Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά το διόλου ευκαταφρόνητο 7,7% τον Νοέμβριο, από 8,8% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει πως οι Έλληνες καταναλωτές τείνουν να πληρώνουν το βάρος του φαγητού τους σε… χρυσάφι, χωρίς μάλιστα να βλέπουν στον ορίζοντα μειώσεις των τιμών ή προσέγγισης στα επίπεδα που ίσχυαν προ της πληθωριστικής κρίσης.

Μάλιστα, ο ρυθμός που αυξάνονται οι τιμές στην Ελλάδα είναι πιο ταχύς από τον αντίστοιχο σε επίπεδο Ευρωζώνης, όπου οι τιμές «τσίμπησαν» κατά 6,9% από 7,4 τον Οκτώβριο.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από όσες χώρες έχουν παραδώσει στην Eurostat για τον Νοέμβριο, η Ελλάδα γνωρίζει τις μεγαλύτερες αυξήσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Την ξεπέρασε μόνο το Βέλγιο με ρυθμό αύξησης 8,2% και η Γαλλία οριακά με 7,8%, ενώ ισοβαθμεί με την Κροατία και την Σλοβακία, την στιγμή μάλιστα που για την τελευταία ο γενικός δείκτης «έτρεξε» με τον ταχύτερο ρυθμό σε όλη την ήπειρο, κατά 6,9%. Είναι χαρακτηριστικό πως στην γειτονική μας Κύπρο, οι τιμές των ειδών διατροφής αυξήθηκαν τον Νοέμβριο μόλις κατά 2,5%. Αν συνυπολογιστεί πως πρόκειται περί προϊόντων απόλυτα ανελαστικής ζήτησης, εύκολα συνάγεται πως η επιβράδυνση του ελληνικού γενικού πληθωρισμού δεν αντανακλάται στο «πορτοφόλι» του καταναλωτή που βλέπει το εισόδημα του να ροκανίζεται μήνα το μήνα.

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» με τα άλλα κράτη μέλη

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η «ψαλίδα» μεταξύ των αυξήσεων στα τρόφιμα σε Ελλάδα και ΕΕ αντί να μειώνεται, διευρύνεται.
Ενώ πέρασε διάστημα ενός έτους, από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, όπου ο ευρωπαϊκός ρυθμός ήταν ταχύτερος από τον ελληνικό, από το καλοκαίρι και έπειτα η Ελλάδα «προσπέρασε» διατηρώντας για τους επόμενους μήνες οριακές διαφορές.
Ωστόσο, τον Οκτώβριο οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα πάτησαν «γκάζι» και από διαφορά 0,4% με τον ρυθμό της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, «εκτινάχθηκε» κατά τρεις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, 10,3% έναντι 7,3%.

Σε ένα βαθμό, η παραπάνω εξέλιξη είναι απότοκο των καλοκαιρινών φυσικών καταστροφών που ρήμαξαν την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, αλλά και των φαινομένων κερδοσκοπίας που ακολούθησαν.

Πάντως, εν γένει σε σχέση με την περαιτέρω υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα, ο ΟΟΣΑ «κρατά μικρό καλάθι».
Στο πρόσφατο εξαμηνιαίο Economic Outlook που δημοσίευσε μέσα στην εβδομάδα, εκτιμά πως η μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα θα είναι βραδεία λόγω των μισθολογικών πιέσεων με φόντο τις ελλείψεις του εργατικού δυναμικού.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει από 4,3% σε φέτος, στο 2,8% το 2024, και ακόμα περισσότερο στο 2,4% το 2025. Ο «πυρήνας» αναμένεται να αποκλιμακωθεί από 5,7% φέτος στο 3,2% το 2024 και το 2,5% το 2025. «Ένας πιο επίμονος πληθωρισμός ή νέες διαταραχές στις ενέργεια και την προσφορά, αποτελούν βασικούς κινδύνους και θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση και την αύξηση των επενδύσεων», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: Newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Στις 22 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων και των Τοπικών Συμβουλίων Δήμου Πάργας

Επόμενο Άρθρο

Γνωστός τράπερ στη συμμορία που «χτυπούσε» τα ΑΤΜ – Αναμεσά τους και το ATM στον Λούρο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...