Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:23

Κώστας Μπάρκας: Αναφορά στη Βουλή για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου σε πολίτες και επιχειρήσεις του Δήμου Πάργας

Στη Βουλή φέρνει με Αναφορά που καταθέτει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν σε πολίτες και σε επιχειρήσεις από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου στον Δήμο Πάργας.

Όπως αναφέρεται στην Αναφορά, η οποία βασίζεται σε Επιστολή του Δήμου Πάργας προς τα αρμόδια Υπουργεία, ήδη μετά την πάροδο σχεδόν έξι μηνών από το πλήγμα του ισχυρού σεισμού, οι σεισμόπληκτοι της περιοχής, ιδιώτες και επιχειρήσεις, δεν έχουν λάβει κανενός είδους βοήθημα από την Πολιτεία, όπως συνέβη με πολύ γρήγορο χρόνο σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες και έντονα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, ενώ από τις 3 Ιουνίου 2020, που έγινε η οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020, έως σήμερα δεν έχουν υποβληθεί μελέτες αποκατάστασης λόγω του αυξημένου κόστους υποβολής της μελέτης και της οικονομικής δυσχέρειας των σεισμοπλήκτων να καλύψουν μια τέτοια δαπάνη.

Η μέχρι σήμερα έλλειψη, όπως αποδεικνύεται, ουσιαστικής μέριμνας από την πλευρά την κυβέρνησης για πολίτες και επιχειρήσεις του Δήμου Πάργας, που επλήγησαν από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου, είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, όπως επισημαίνεται στην Αναφορά του κ. Μπάρκα. Ενδεικτικά αναφέρονται, πρώτον, η άμεση χορήγηση επιδόματος έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης για κατοικίες και επιχειρήσεις. Δεύτερον, αφορολόγητο και ακατάσχετο των πάση φύσεως ενισχύσεων προς τους πληγέντες. Τρίτον, ειδικά για τους πληγέντες της περιοχής και με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκληθεί σε αυτούς, να ισχύσουν μέτρα, όπως μεταξύ άλλων η απαλλαγή από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ και του Τέλους Επιτηδεύματος για το σύνολο των επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το διάστημα που ισχύει η περίοδος κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ακολουθεί αναλυτικά η Αναφορά του κ. Μπάρκα:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Για τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

Για τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: «Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 21 Μαρτίου του 2020 στον Δήμο Πάργας»

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών, προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών την Επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Πάργας, στην οποία ζητά να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 21 Μαρτίου του 2020. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, παρόλο που από τις 3 Ιουνίου 2020 έγινε η οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020, έως σήμερα δεν έχουν υποβληθεί μελέτες αποκατάστασης λόγω του αυξημένου κόστους υποβολής της μελέτης και της οικονομικής δυσχέρειας των σεισμοπλήκτων να καλύψουν μια τέτοια δαπάνη. Ήδη μετά την πάροδο σχεδόν έξι μηνών από το πλήγμα του ισχυρού σεισμού, οι σεισμόπληκτοι της περιοχής μας (ιδιώτες και επιχειρήσεις) δεν έχουν λάβει κανενός είδους βοήθημα από την Πολιτεία, όπως συνέβη με πολύ γρήγορο χρόνο σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες και έντονα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα ο Δήμος Πάργας αιτείται να χορηγηθούν, στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα από το σεισμό, μια σειρά από έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όπως :

1. Τη άμεσα χορήγηση επιδόματος έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης για κατοικίες και επιχειρήσεις,

2. Αφορολόγητο και ακατάσχετο των πάση φύσεως ενισχύσεων προς τους πληγέντες,

3. Ειδικά για τους πληγέντες της περιοχής και με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκληθεί σε αυτούς,

· Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ πληγέντων,

· Απαλλαγή από Τέλος Επιτηδεύματος όλων των επιχειρήσεων,

· Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμίσεων καθώς και

· Μη επιβολή προστίμων και επιβαρύνσεων τουλάχιστον για το διάστημα που ισχύει η περίοδος κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Επισυνάπτεται η Επιστολή του Δήμου Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα 18.09.2020

Ο καταθέτων Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Προηγούμενο Άρθρο

Έκοψαν μισθούς και ώρες από εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ζηρού – Καταγγελίες από Δημοτικό Σύμβουλο

Επόμενο Άρθρο

Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών στην Alpha Bank – Άγνωστη η ημερομηνία επαναλειτουργίας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...