Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 21:52

ΚΚΕ: Ιστορικός περίπατος στην Πρέβεζα «Βαδίζοντας στα χνάρια των μαχητών της λευτεριάς»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 12μμ 9 Μάη στην Πρέβεζα μπροστά στο Κάστρο του Αγ. Ανδρέα εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο από την μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ. Από νωρίς αντηχούσαν στο χώρο τραγούδια της αντίστασης και της αντιφασιστικής πάλης. Παράλληλα στόλισαν το τοίχος του Κάστρου του Αγ. Ανδρέα εργάτες και νεολαίοι που ανάρτησαν πανό προς τιμή των αγωνιστών της αντιφασιστικής νίκης αλλά και της απελευθέρωσης της Πρέβεζας.

Την ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Κώστας Ντακοβάνος εκ μέρους της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.

Ο ομιλητής έκανε αναφορά στην επέτειο άλλα και στη σύνδεση της με την πόλη της Πρέβεζας:

“75 χρόνια μετά βρισκόμαστε εδώ και τιμάμε την επέτειο της 9ης Μάη. Η 9η Μάη είναι η μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ημέρα τιμής, μνήμης, υπόκλισης στα εκατομμύρια νεκρών που έπεσαν στην μάχη για την ήττα του ναζισμού. Μέρα που θυμίζει την άσβεστη προσφορά του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης, με τον πρωτοπόρο και αποφασιστικό ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Το κόμμα μας το ΚΚΕ αλλά και όλοι εμείς αποτίουμε  σήμερα εδώ, φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό “Άξονα” Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Είμαστε περήφανοι που το ΚΚΕ αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων.

Αλλά  και εδώ στην Πρέβεζα μπήκε το λιθαράκι σε αυτή τη νίκη. Αντιπάλεψε το κόμμα όχι μόνο το ναζισμό φασισμό αλλά και τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Εδώ το κάστρο του Αγ. Ανδρέα που έγινε κάστρο αντίστασης μαζί με το 1ο Γυμνάσιο και το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας. Εδώ δόθηκε η μάχη για την απελευθέρωση της Πρέβεζας από τους ντόπιους φασίστες τη στιγμή που ο κόκκινος στρατός προέλαυνε σε όλη την Ευρώπη μέχρι την τελική νίκη!”

Στη συνέχεια για το σήμερα τόνισε: ” Σήμερα, οι συνθήκες της πανδημίας που βιώνουν οι λαοί όλου του κόσμου φέρνουν επιθετικά στο προσκήνιο τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Η επιδίωξη να πληρώσουν ξανά οι λαοί την καπιταλιστική κρίση, οι οξυμένοι ανταγωνισμοί διαμορφώνουν τη νέα βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κάθε χώρας, οι λαοί όλου του κόσμου. Οι εκτιμήσεις για ακόμα μεγαλύτερο βάθος της κρίσης στην ελληνική οικονομία – εξαιτίας και της περιβόητης «εξωστρέφειας» βασικών κλάδων, όπως ο Τουρισμός – αποκαλύπτουν ότι καμιά αξία δεν πρέπει να δίνουν οι εργαζόμενοι στα λόγια περί «βιώσιμης» και «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, που δεν πρόκειται να υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα. Δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο εκ βάθρων ανατρέπεται ο καπιταλισμός.

Ο λαός όμως χρειάζεται να αξιοποιήσει αυτήν την πείρα για να βρει τοίχο το κάλεσμα κυβέρνησης και αστικών κομμάτων για νέες θυσίες, προκειμένου «γρήγορα να επανέλθουμε στο ξέφωτο».

Ταυτόχρονα κατέδειξε για την ΕΕ:” Η 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, παρά τις αντιδραστικές και αντιεπιστημονικές προσπάθειες της ΕΕ να την μετονομάσει σε “μέρα της Ευρώπης”, θα υπενθυμίζει για πάντα ότι το καθοριστικό χτύπημα στο τέρας του ναζισμού το έδωσε η ΕΣΣΔ, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, τη στιγμή που οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη ναζιστική Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Πριν λίγους μήνες το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε με τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων κ.ά. απαράδεκτο ψήφισμα, που όχι μόνο ξέπλενε το φασισμό-ναζισμό, αλλά χαρακτήριζε ως βασικό υπεύθυνο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την ΕΣΣΔ, την χώρα δηλαδή που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για την ήττα του ναζισμού και την λήξη του πολέμου. Σε αυτήν την προσπάθεια, όμως, δεν συμβάλουν μόνο ακροδεξιές, συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις.

Μόλις πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, ανήμερα μάλιστα της αντιφασιστικής νίκης, συνυπέγραψε απαράδεκτο ψήφισμα της ΕΕ που αποθέωνε όλο το απαράδεκτο αφήγημα περί “σιδηρού παραπετάσματος” της ψυχροπολεμικής περιόδου σε βάρος της ΕΣΣΔ, όλο αυτό το προκλητικό και ανιστόρητο σκεπτικό με το οποίο διώχτηκαν κομμουνιστές και αγωνιστές σε όλον τον κόσμο και στην χώρα μας.

Η ΕΕ έχει εντάξει στην επίσημη ιδεολογία της την απαράδεκτη “θεωρία των δύο άκρων”, την εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας. Πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας πως η διαστρέβλωση της ιστορίας δεν στοχεύει το παρελθόν, αλλά στοχεύει ευθεία το μέλλον, τις συνειδήσεις του λαού και κύρια της νεολαίας.”

Παράλληλα είπε:” Η ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα και ανεξίτηλα ότι: Ο ναζισμός – φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, άλλωστε και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη στήριξη γερμανικών και άλλων μονοπωλίων. Μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και να ξεριζώσει το φασισμό, να απομονώσει τέτοιες δυνάμεις που δρουν και στην χώρα μας. Δεν μπορούν να εγγυηθούν την πάλη ενάντια στο φασισμό δυνάμεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που ασκούν αντιλαϊκές πολιτικές, που δείχνουν ανοχή στη φασιστική δράση.

Καταλήγοντας: ” Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει να δοκιμάσουν, με την πάλη και την οργάνωσή τους, για να μην πληρώσουν την νέα καπιταλιστική κρίση, για να φέρουν στο προσκήνιο των εξελίξεων την ανάγκη της εποχής μας: Τον αγώνα για τον Σοσιαλισμό.

Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, η μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει το ναζισμό – φασισμό, προκαλεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τους λαούς, προς όφελος των κερδών των λίγων.”

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, από ΤΣ Πρέβεζας της ΚΝΕ, από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πρέβεζας και από το ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια οι νεολαίοι αλλά και μεγαλύτεροι πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στους δρόμους της πόλης με αναφορά στη μάχη της Πρέβεζας από το Κάστρο του Αγ. Ανδρέα έως το 1ο Γυμνάσιο όπου πολέμησαν τα μέλη της υποδειγματικής διμοιρίας της ΕΠΟΝ πριν συλληφθούν και εκτελεστούν από τους ντόπιους φασίστες.

Προηγούμενο Άρθρο

Ενισχύεται ο στόλος της Ελληνικής Αστυνομίας με άλλα (70) νέα οχήματα

Επόμενο Άρθρο

Σύλλογος εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Λευκάδας – ”Τα τοξικά σωματεία δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα!!!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...