Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 13:13

Θεσσαλία: Υπεράνθρωπη μάχη με το χάος που άφησε η κακοκαιρία – Νεκρά ζώα παντού, μολυσμένο νερό και πλιάτσικο στα κατεστραμμένα

Συνεχίζεται η υπεράνθρωπη μάχη των κατοίκων με τις ζημιές και την αποκαρδιωτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Θεσσαλία εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σπίτια, χωράφια, περιουσίες, έχουν καταστραφεί, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο απολογισμό 16 άνθρωποι στην Θεσσαλία έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία.

Σε συναγερμό είναι οι Αρχές και οι κάτοικοι και πέριξ της λίμνης Κάρλα, η στάθμη της οποίας έχει ανέβει επικίνδυνα ξεπερνώντας τα 6,5 μέτρα.

Καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες παραμένουν βυθισμένες στη λάσπη και οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας θυμίζουν βάλτο.

Την ίδια ώρα, σοβαρό ζήτημα αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου της νέας κοίτης που έχει δημιουργηθεί στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας της Γιάννουλης, στην πόλη της Λάρισας που έχει πλημμυρίσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και η προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους για την άντληση των νερών από τα σπίτια.

Νεκροταφείο ζώων ο κάμπος

Νεκρά ζώα, τόνοι σκουπιδιών μέσα στη λάσπη και χιλιάδες στρέμματα και σπίτια κάτω από μολυσμένα λιμνάζοντα νερά συνθέτουν το σκηνικό της φρίκης στη Θεσσαλία.

Στα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς υπάρχει αφόρητη δυσοσμία και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι τεράστιος, καθώς στα λιμνάζοντα νερά βρίσκονται νεκρά ζώα και κοντά τους όσα έχουν καταφέρει να σωθούν.

Ακατάλληλο νερό

Η έλλειψη νερού και η ακαταλληλότητά του σε πολλές περιοχές κάνει ακόμη πιο δύσκολη την υπόθεση της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Ειδικότερα στους δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθεας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης, και Φαρκαδόνας το νερό είναι ακατάλληλο προς χρήση.

Αντίθετα κατάλληλο είναι στους Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικέων και Μετεώρων.

Στο μεταξύ όσο πέφτει η στάθμη του νερού τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία καθώς κουφάρια ζώων έχουν ανακατευθεί με λάσπη και φερτά υλικά και βρίσκονται ακόμη και μέσα σε σπίτια μαζί με κατεστραμμένες συσκευές και έπιπλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ μέχρι το πρωί της Πέμπτης έχουν δηλωθεί 49.050 νεκρά αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.

Μέχρι τώρα έχει γίνει διαχείριση για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά. Εργολάβοι κάνουν αγώνα δρόμου για την υγειονομική ταφή και καύση τους.

48 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 65 αναπνευστικών λοιμώξεων

Στα 48 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και στα 65, 41 περισσότερα, τα κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, που μετρά τις πληγές της από τη φονική κακοκαιρία Daniel.

«Στις 26 υπηρεσίες Υγείας στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας. 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού», σημείωσε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Πλιάτσικο σε σπίτια

Την ίδια ώρα, δεν φτάνει η ολική καταστροφή που έχουν υποστεί οι κάτοικοι στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία, έχουν και τον φόβο του πλιάτσικο στα ανοχύρωτα σπίτια τους.

Στο βίντεο ντοκουμέντο του Mega από τη Θεσσαλία έχει καταγραφεί το μεσημέρι της Κυριακής και φαίνεται ένα αγροτικό αυτοκίνητο με έναν άνδρα και μία γυναίκα να έχουν φορτώσει κάποια αλουμίνια πάνω στο όχημά τους.

Στην συνέχεια η γυναίκα που καταγράφει το βίντεο απευθύνεται στον άντρα και στην γυναίκα και τους λέει να αφήσουν αυτά που πήραν. Τότε ο άνδρας με θράσος της απαντάει ότι τα μάζευαν μία ώρα, γιατί δεν τους είδε πιο πριν και την προκαλεί μάλιστα να καλέσει την αστυνομία.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 5 συλλήψεις για πλιάτσικο από την ελληνική αστυνομία, οι 3 στο Βόλο, μία στον Παλαμά και μία στην Καρδίτσα.

Πηγή: Newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ορίζοντες Ηπείρου: Μεγάλη περιοδεία “Με πρόγραμμα στους πολίτες” στα Ιωάννινα

Επόμενο Άρθρο

Απόστολος Κατσανάκης: Μόνο με αγώνες και καθημερινή προσπάθεια μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμα καλύτερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...