Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 23:56

Η πρόταση του Ευστράτιου Κυπριωτέλη για την βιωσιμότητα του τμήματος Λογιστικής

Η πρόταση μου στην συνέλευση του τμήματος για τις προοπτικές του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, την οποία κατέθεσα και ενσωματώθηκε στην πρόταση βιωσιμότητας του τμήματος. (Σεπτέμβριος 2021).

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  • Η μείωση των εισακτέων έγινε ιδίως αισθητή σε τμήματα ΑΕΙ της Περιφέρειας.
  • Στους πίνακες παρατίθενται στοιχεία για τους εισακτέους και τη διαμόρφωση των βάσεων στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Ι. ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 (με ελάχιστη βάση εισαγωγής)

ΙΙ. ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη (χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής)

ΙΙΙ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Το Τμήμα μας κατάγραψε:

  • Σημαντικότατη μείωση του αριθμού των εισακτέων με ύπαρξη κενών θέσεων σε ποσοστό >(82,5 % ή 67%) (40 ή 75 από 229).
  • Τον χαμηλότερο αριθμό εισακτέων στο σύνολο των τμημάτων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής
  • Την χαμηλότερη βάση στο σύνολο των τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την δεύτερη χειρότερη επίδοση από πλευράς εισακτέων μετά το Τμήμα Γεωπονίας (7 εισακτέους από ΓΕΛ).
  • Πρόθεση του υπουργείου είναι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού τοπίου μέχρι τα Χριστούγεννα. Υποβολή προτάσεων στο Υπουργείο από πρυτάνεις.
  • Σύμφωνα με απόσπασμα Σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής 2021, το υπουργείο προτίθεται να προβεί στην δημιουργία τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών μέσα στα Πανεπιστήμια.
  • Ήδη διαφαίνεται ο νέος ρόλος των ΔΙΕΚ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ανοικοδόμηση Τεχνικής Εκπαίδευσης) με την σημαντική αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Ανταγωνισμός και από τα κολλέγια μετά την αναγνώριση επαγγελματικής ισοτιμίας των τίτλων σπουδών τους.

ΠΡΟΤΑΣΗ

  • Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, στο άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας με συνέπεια, να δημιουργηθεί και πρόβλημα βιωσιμότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας στην πανεπιστημιούπολη Πρέβεζας.
  • Η δική μου θέση είναι η συνέχιση της λειτουργίας των Τριτοβάθμιων Ακαδημαϊκών Δομών στην Πρέβεζα, με όποιον τρόπο αυτό είναι εφικτό.
  • Για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών δομών της πανεπιστημιούπολης, και εφόσον έχει αποκλειστεί πλήρως η μεταφορά του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και επίσης δεν υπάρχει καμία πρόθεση για δημιουργία δεύτερου τμήματος, προτείνω την διεκδίκηση και δημιουργία, τουλάχιστον, δύο Πανεπιστημιακών τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών με εισαγωγή μέσω πανελληνίων, σύμφωνα με την πρόθεση της κυβέρνησης για την δημιουργία τους.
  • Ήδη πριν την τελευταία ακαδημαϊκή μεταρρύθμιση με την προοπτική της δημιουργίας τμημάτων με συναφές αντικείμενο και σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς, είχε εκπονηθεί πρόταση για την λειτουργία των δύο τμημάτων. Η πρόταση αυτή ισχύει και μόλις θεσμοθετηθούν, να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση των τμημάτων αυτών.
  • Η ίδρυση και λειτουργία των δύο τμημάτων θα έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των δομών της Πανεπιστημιούπολης Πρέβεζας και με την ολοκλήρωση των έργων που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη (στέγη, γήπεδο αθλοπαιδιών, μεταφορά του εστιατορίου, περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου κλπ).
  • Ήδη πριν την πανδημία είχε δρομολογηθεί η λειτουργία Summer School στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης Πρέβεζας, το οποίο θα είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 και αναβλήθηκε λόγω των γνωστών περιορισμών. Είναι δεδομένο ότι η λειτουργία του Summer School θα ξεκινήσει εκ νέου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η λειτουργία του καλοκαιρινού Πανεπιστημίου θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ακαδημαϊκές δομές.
  • Επίσης πριν την εκδήλωση της πανδημίας είχε δρομολογηθεί η αναβίωση του θεσμοθετημένου διεθνούς συνεδρίου που επί σειρά ετών πραγματοποιήθηκε από το τμήμα με μεγάλη επιτυχία και ανεστάλη για λόγους εσωτερικής διάρθρωσης και αναδιοργάνωσης του τμήματος εκείνη την εποχή. Το συνέδριο ως θεσμός να θεσμοθετηθεί και να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης Πρέβεζας, κάθε χρόνο.
  • Ενίσχυση του μεταπτυχιακού για το οποίο, ήδη, η ζήτηση των υποψηφίων είναι υπερδιπλάσια των θέσεων. Να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας και δεύτερου μεταπτυχιακού, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των εισακτέων (τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός εισακτέων).
  • Τέλος να επισημάνω ότι η αλλαγή του ονόματος και του γνωστικού αντικειμένου του τμήματος, κανένα όφελος δεν θα έχει για το τμήμα και αυτό το έχουμε ήδη μελετήσει και είναι γνωστό. Εξάλλου για να εδραιωθεί ένα νέο τμήμα στην συνείδηση των μαθητών και της κοινωνίας χρειάζεται χρόνος, το οποίο δεν διαθέτουμε, γιατί οι εξελίξεις είναι άμεσες.
  • Με τις παραπάνω δράσεις η πανεπιστημιούπολη Πρέβεζας θα ενισχυθεί. Έτσι λοιπόν και η τοπική κοινωνία θα είναι σε θέση να συνεργάζεται και να φιλοξενεί ενεργές και δυναμικές δομές, με προοπτική και για την προσθήκη νέων δράσεων. Για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση όλων των ανωτέρω η κύρια προϋπόθεση είναι η επιβίωση του τμήματος ως Πανεπιστημιακό Τμήμα. Σε αντίθετη περίπτωση, η παρακμή του τμήματος θα δημιουργήσει ένα δυσαναπλήρωτο έλλειμμα με κλείσιμο των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης Πρέβεζας, την ερήμωσή της από καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές με αντίστοιχο τεράστιο αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία.

Ευστράτιος Κυπριωτέλης

Προηγούμενο Άρθρο

Σπύρος Γεωργάτος (αντιπρύτανης Παν. Ιωαννίνων): ”εκτός θέματος ο Κώστας Μπάρκας” στην συνεδρίαση της Συγκλήτου

Επόμενο Άρθρο

Στροφή στο μέλλον: ”Υπάρχει και άλλος δρόμος στη ναυαγοσωστική κάλυψη των αναγκών του Δήμου μας΄΄

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...