Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 21:08

Εορτασμοί και αναβίωση εθίμων στο εκκλησάκι της Μαργαρώνας στην Πρέβεζα και τη Μονή Κοζίλης στη Δ.Ε Ζαλόγγου

Διανύοντας την εβδομάδα της Διακαινησίμου την Παρασκευή 29 Απριλίου, η εκκλησία μας τιμά τη Ζωοδόχο Πηγή μια από τις νεώτερες γιορτές η οποία καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα, ως επέτειος των εγκαινίων του νέου ιερού ναού και του παρεκκλησίου προς τιμήν της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή ή Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί ναοί γιορτάζουν την συγκεκριμένη ημέρα ενώ αναβιώνουν και εντυπωσιακά έθιμα. Στον Δήμο της Πρέβεζας “επίκεντρο” των εορτασμών αποτελούν δύο γραφικά και ιστορικά ξωκλήσια η Μαργαρώνα στην Πρέβεζα και η μονή Κοζίλης στην Δ.Ε Ζαλόγγου. Στον αύλειο χώρο του Ναού της Μαργαρώνας (ο οποίος έχει χτιστεί στα ερείπια μια από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές της Νικόπολης), αύριο Πέμπτη και ώρα 7 το απόγευμα θα ψαλεί ο Εσπερινός ενώ την Πέμπτη ανήμερα της γιορτής ο όρθρος και η Θεία λειτουργία θα τελεστούν ώρες 7-10 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης.

Στην εκκλησία της Μαργαρώνας παραδοσιακά οι Πρεβεζάνοι πηγαίνουν τις λαμπάδες της Ανάστασης ενώ την ημέρα αυτή αναβιώνει και το τρυποπέρασμα, το πέρασμα δηλαδή από την καμάρα και η εναπόθεση κάποιου προσωπικού αντικειμένου με την προσδοκία καλής τύχης και υγείας.

Την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής γιορτάζει και η Μονή Κοζίλης ένας εντυπωσιακός ναός της βυζαντινής εποχής χαρακτηρισμένος ως ιστορικό μνημεία που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Ζαλόγγου. Κάθε χρόνο μετά το τέλος του όρθρου και της Θείας λειτουργίας το πρωί της Παρασκευής αναβιώνουν οι αυγομαχίες ένα έθιμο που έφεραν οι Έλληνες του Πόντου όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Ο Εξωραιστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας “Η Αμισός” θα συμβάλλει και φέτος στην τήρηση του εθίμου το οποίο συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Κριτήριο επιλογής των αυγών είναι ο ήχος του αυγού όταν αυτό χτυπά ελαφρά στα μπροστινά δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό.Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των ποντίων στην περιοχή μάλιστα, μαζί με τις αυγομαχίες γίνονταν και αγώνες πάλης.

Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Στην Εθνική Ομάδα Optimist ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πρέβεζας (βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπ.Πολιτισμού για την ανάδειξη Βασιλικής Δ’ της Αρχαίας Νικόπολης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...