Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 17:37

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ: Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για το Δήμο Πρέβεζας

Στην τοπική κοινωνία έχει ανοίξει πλέον η συζήτηση για τη δυνατότητα κατασκευής νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα, μέσα από το “χρηματοδοτικό εργαλείο” του Ταμείου Ανάκαμψης. Θέλοντας και μη ο σχεδιασμός ως Δήμος Πρέβεζας έχει ήδη καθυστερήσει, μιας και είναι γνωστό ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν διορία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να παρουσιάσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης τους, τα οποία πρώτα θα εγκριθούν από την Κομισιόν και εν συνεχεία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τους βασικούς άξονες για το πως θα κινηθεί στο εθνικό σχέδιο, μέσω του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη. Και θα πρέπει ως δημοτική αρχή με τις δικές μας μικρές δυνάμεις, αλλά και με ένα συλλογικό και συνεργατικό τρόπο με φορείς, συλλόγους και την τοπική κοινωνία, να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό, αξιοποιώντας και την όποια πολιτική πίεση μπορούμε να ασκήσουμε.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης τελικά αποφασίστηκε να είναι βραχείας διάρκειας (3ετία 2021-23). Που σημαίνει ότι πρέπει να βιαστούμε αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι…

Η παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” στα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν και βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Δήμο Πρέβεζας, έχει αναπτύξει το δικό της κείμενο προτάσεων για δράσεις και έργα που μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνάρτηση φυσικά με τα όσα θα παρουσιάσει και η Κυβέρνηση. Οι προτάσεις προέκυψαν έπειτα από επεξεργασία με ομάδα συνεργατών που δουλεύουν μαζί με τη δημοτική παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” στη βάση εκπόνησης ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού για την πολύπλευρη ανάπτυξη του Δήμου Πρέβεζας.

Οι προτάσεις της παράταξής μας, που υπό προϋποθέσεις, θα μπορέσουν να ενταχθούν σε κάποιους από τους άξονες χρηματοδότησης είναι:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Πρέβεζας με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία εγκαταστάσεων logistics στο Δήμο Πρέβεζας
  • Ολοκλήρωση μελέτης και χρηματοδότηση της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό στην Καμπή
  • Μελέτη και χρηματοδότηση της παραλιακής Πρέβεζα – Μεσοπόταμος.
  • Μελέτη και υλοποίηση της ενοποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Δήμου Πρέβεζας υπό ενιαίο σήμα ποιότητας και με περιβαλλοντική αναβάθμιση καλλιεργειών και εγκαταστάσεων
  • Δημιουργία πολυετούς στρατηγικού πλάνου branding του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Πρέβεζας με έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό.
  • Ψηφιακή ενοποίηση και ανάδειξη των μουσειακών, αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων του Δήμου Πρέβεζας.
  • Κατασκευή Κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου με έμφαση στην ψηφιακή λειτουργία και επίτευξη των περιβαλλοντικών όρων που θέτει το Ταμείο.
  • Σχέδιο δημιουργίας δημοτικού οργανισμού μελέτης και ανάλυσης δεδομένων για την στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών, την είσοδο περισσότερων γυναικών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου Πρέβεζας και την ενίσχυση του ΑΕΠ της περιοχής.
  • Στρατηγική κατασκευών και ενεργειακής αναβάθμισης εγκαταστάσεων σχολικών εγκαταστάσεων και παιδικών σταθμών και εκπαίδευση των παιδιών σε δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Και διάφορα άλλα έργα που μπορούμε να αναλύσουμε στο δημοτικό συμβούλιο

Όλα τα παραπάνω είναι στο πλαίσιο του σχεδιασμού, που μπορεί να κάνει ο Δήμος Πρέβεζας, για να πετύχει στόχους που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης όπως: πράσινη ανάπτυξη και περιβάλλον, ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων, πρωτοπόρες μορφές οικονομικές ανάπτυξης, μείωση του κόστους της μισθωτής εργασίας, δημιουργία προϋποθέσεων για επενδύσεις, ψηφιακή μετάβαση κ.α.

Δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ ασφυκτικά και ίσως η παρούσα δημοτική αρχή να μην είναι έτοιμη να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες για να τα υλοποιήσει.

Για όλα αυτά ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι από καιρό…

Τουλάχιστον ας τα προσπαθήσουμε και τώρα με τις δυνάμεις που έχουμε…

Για την “Ανάπτυξη Τώρα”

Το Γραφείο Τύπου

Προηγούμενο Άρθρο

Άγιο είχαν ο προπονητής και 4 ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Πάργας μετά από τροχαίο

Επόμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 359 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο – 1 Π.Ε. Πρέβεζας και 3 Π.Ε. Ιωαννίνων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...