Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 6:20

Ένωση Γονέων: Αντίθετο για τις εξετάσεις PISA στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας

Το ΔΣ της Ένωσης  Γονέων Δήμου Πρέβεζας εκφράζει την αντίθεσή του στην υπουργική απόφαση (19/04/2022) για τη συμμετοχή Σχολικών Μονάδων στις Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα, στις 18/5, για τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2021-2022, που αφορά σε 600 σχολεία (300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια) ανά τη χώρα. Στο Δήμο Πρέβεζας αφορά το 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Το ΥΠΑΙΘ μάλιστα χρησιμοποιεί και πάλι εύηχες λέξεις για να μας πείσει για τις «αγνές» και «άδολες» προθέσεις του. Δυστυχώς όμως για το Υπουργείο, οι γονείς έχουμε πλέον μπόλικη πείρα για να καταλάβουμε πότε το παραμύθι κρύβει δράκο!

Έχουμε χορτάσει εδώ και χρόνια την αναβάθμιση όλων, που κάθε φορά μας οδηγούν να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Που αφήνουν τα σχολειά μας χωρίς εκπαιδευτικούς. Που δε δίνουν δεκάρα για τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Τί γίνεται σε άλλες χώρες που πραγματοποιούνται αντίστοιχου τύπου εξετάσεις, μιας και η «ελληνική PISA» δεν είναι ελληνική πατέντα!

Στην Αγγλία, στο τέλος του Δημοτικού (Primary school) με βάση τα αποτελέσματα των μαθητών σε αντίστοιχες εξετάσεις, προκύπτει η «προσδοκία μάθησης» (flight path), η οποία ακολουθεί τον μαθητή τα επόμενα μαθητικά του χρόνια και τον προσανατολίζει σε τι επίπεδο σχολείου δυτεροβάθμιας θα φοιτήσει. Εκεί τα σχολεία είναι ήδη κατηγοριοποιημένα.

Στη Γερμανία, στην ηλικία των 11 ετών, το συμβούλιο του σχολείου αποφασίζει, με βάση την επίδοση του μαθητή σε αντίστοιχες εξετάσεις, σε ποιον από τους τρεις τύπους σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα οδηγηθεί.

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, οι μαθητές τοποθετούνται σε τμήματα στο Δημοτικό σχολείο με βάση την επίδοσή τους σε αντίστοιχου τύπου εξετάσεις στη γραφή και την ανάγνωση. Εννιά στους δέκα μαθητές που τοποθετούνται στο χαμηλό επίπεδο, παραμένουν και αποφοιτούν από αυτό!

Αυτή η πείρα δείχνει ακριβώς προς τα πού θέλουν να στρέψουν το τιμόνι που αφορά στο μέλλον της νέας γενιάς. Οι διαγνωστικές εξετάσεις τύπου PISA, σε συνδυασμό με τη λεγόμενη «αξιολόγηση» και τις υπόλοιπες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ: της κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών, της όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εμείς οι γονείς όμως δε θέλουμε και δεν παλεύουμε για να διαχωρίζονται οι μαθητές σε παιδιά και αποπαίδια. Για ένα σχολείο υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Για ένα σχολείο που θα υψώνει πελώρια τείχη απέναντι στα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν. Γι’ αυτό έχουμε χρέος να αντισταθούμε απέναντι στη νέα προσπάθεια του Υπουργείου!

Θέλουμε και παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και, όσοι το επιθυμούν, να σπουδάσουν ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.

Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη «ελληνική PISA».
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και ιδιαίτερα τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου των επιλεγμένων σχολείων από το Υπουργείο, να μην επιτρέψουμε:
✔ Να γίνουν για μια ακόμα φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα.
✔ Να μετατραπεί η γνώση και η αξία της για το παιδί σε μετρήσιμη δεξιότητα ή multiple choice.
✔ Να μη φορτώσουμε στα παιδιά μας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της πολύπαθης εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος

Βενετικίδης Θεόδωρος

Η Γραμματέας

Χήκα Βασιλική


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Η ΛΕΚ Πρέβεζας καθάρισε τον Προμαχώνα μετά από μεσολάβηση του Πολιτιστικού Συλλόγου (βίντεο-φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Εξαιρετική η Ημερίδα Ψυχολογίας για τα παιδιά που διοργάνωσε η Ιόνιος Ακαδημία Ποδοσφαίρου (βίντεο-φωτογραφίες)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...