Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, 11:16

Σαν σήμερα 9 Απριλίου

99η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:56

Δύση Ήλιου: 19:56

 

 

 

Γιορτές

Ευψύχιος, Εύψυχος, Ευψύχης, Ευψυχία, Ευψυχούλα, Ευψυχίτσα, Ψυχούλα

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

 • Στο Ιρακινό Κουρδιστάν γιορτάζουν την επέτειο της πτώσης του Σαντάμ Χουσεΐν (9 Απριλίου 2003).
 • Ημέρα του Συντάγματος στο Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο).
 • Ημέρα της Εθνικής Ενότητας στην Γεωργία.
 • Ημέρα της Φιλανδικής Γλώσσας.
 • Ημέρα των Μαρτύρων στην Τυνησία.
 • Επέτειος της εισβολής της Γερμανίας στην Δανία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (9 Απριλίου 1940). Οι Δανοί παραδόθηκαν σε δύο ώρες.
 • Εθνική Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας στο Ιράν.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

 • Δ Χαιρετισμοί.
 • Ευψυχίου μάρτυρος.
 • Αγίου μάρτυρος Αυδιησού και των αγίων τριακοσίων Μαρτύρων, των εν Περσίδι τελειωθέντων.
 • Οσίου Ακατίου, επισκόπου Αμίδης.
 • Αγίου οσιομάρτυρος Βαδίμου του αρχιμανδρίτου και των επτά μαθητών.
 • Μετακομιδή των ιερών λειψάνων της αγίας Μόνικας.
 • Αγίου ιερομάρτυρος Ραφαήλ.

Καθολική Εκκλησία

 • Αγίας Βαλτρούδης και των 300 χριστιανών που μαρτύρησαν στην Περσία, επειδή αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τον ήλιο.
 • Αγίας Ματεριάνας.

Σαν σήμερα

475: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασιλίσκος εκδίδει εγκύκλιο προς τους επισκόπους της αυτοκρατορίας, με την οποία υποστηρίζει τις θέσεις του Μονοφυσιτισμού.

1015: Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας και εκδιώκει τους Βουλγάρους.

1241: Ο στρατός της Μογγολικής Αυτοκρατορίας πραγματοποιεί αποφασιστική νίκη κατά των Πολωνών και των συμμάχων τους στη Μάχη της Λέγκνιτσα.

1413: Ο Ερρίκος Ε’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1440: Ο Χριστόφορος της Βαυαρίας γίνεται βασιλιάς της Δανίας.

1609: Ογδοηκονταετής Πόλεμος: η Ισπανική Αποικιακή Αυτοκρατορία και η Ολλανδική Δημοκρατία υπογράφουν τη Συνθήκη της Αμβέρσας σε μία ανακωχή που διήρκησε 12 χρόνια.

1682: Ο Ρενέ-Ρομπέρ Καβελιέ ντε λα Σαλ ανακαλύπτει τις εκβολές του ποταμού Μισσισσιππή, διεκδικεί την περιοχή για τη Γαλλία και την ονομάζει Λουιζιάνα.

1829: Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στα ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.

1836: Ψηφίζεται ο πρώτος πολεοδομικός νόμος της Αθήνας.

1860: Ο Εντουάρ-Λεόν Σκοτ Ντε Μαρτενβίλ πραγματοποιεί στο φωναυτογράφο του την παλαιότερη γνωστή ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής. Η πρώτη συσκευή ηχογράφησης στην ανθρώπινη ιστορία, εφευρέθηκε από το Γάλλο εκδότη βιβλίων Εντουάρ-Λεόν Σκοτ ντε Μαρτενβίλ το 1857. Η συσκευή ονομαζόταν “φωναυτογράφος”. Ο “φωναυτογράφος” προοριζόταν να δημιουργεί γραφικές αναπαραστάσεις του ήχου, τα “φωναυτογραφήματα” και όχι την αναπαραγωγή του. Σκοπός ήταν η μελέτη του ήχου και ειδικότερα η μελέτη στοιχείων της ανθρώπινης φωνής, όπως ο τονισμός και η τονικότητα, μέσω της γραφικής απεικόνισης του ήχου. Το 2008 Αμερικανοί ηχοϊστορικοί και ηχολήπτες της ομάδας First Sounds (Πρώτοι ήχοι), κατάφεραν να αναπαράγουν, στα Εθνικά Εργαστηρία Λώρενς Λίβερμορ στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, για πρώτη φορά φωναυτογραφήματα που βρίσκονταν στο αρχείο του “Γαλλικού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών” και της “Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών”. Μία συγκεκριμένη ηχογράφηση, της 9ης Απριλίου 1860, ήταν το παιδικό τραγούδι “Au Clair de la Lune” (Στο φως του φεγγαριού). Η φωνή που ακούγεται είναι του ίδιου του Σκοτ και αυτή θεωρείται η αρχαιότερη αναγνωρίσιμη ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής.

1865: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Ρόμπερτ Λη παραδίδει το στρατό της Βόρειας Βιρτζίνια στον Οδυσσέα Γκραντ, τερματίζοντας ουσιαστικά τον πόλεμο.

1870: Σφαγή στο Δήλεσι: Οι λήσταρχοι Αρβανιτάκηδες σκοτώνουν τους ομήρους, που είχαν συλλάβει στο Πικέρμι (30 Μαρτίου 1870), επειδή οι Αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Διεθνής διασυρμός της Ελλάδας, επειδή οι όμηροι ήταν Βρετανοί περιηγητές.

1906: Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.

1911: Ο Κωστής Παλαμάς, γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμωρείται με μηνιαία παύση, επειδή υπεραμύνθηκε της δημοτικής γλώσσας.

1916: Οι γερμανικές δυνάμεις ξεκινούν την τρίτη τους επίθεση στη μάχη του Βερντέν.

1918: Το Εθνικό Συμβούλιο της Βεσσαραβίας ανακηρύσσει την ένωσή της με το Βασίλειο της Ρουμανίας.

1919: Οι Έλληνες διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Βόρεια Ήπειρο.

1921: Ο Γεώργιος Παπανδρέου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», ζητά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. Γι’ αυτό το άρθρο του καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση. Τελικά, παρέμεινε στη φυλακή τέσσερις μήνες.

1923: Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται προς τους Συμμάχους και την Κοινωνία των Εθνών για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες, που είναι αιχμάλωτοι των Τούρκων.

1928: Η Τουρκία γίνεται λαϊκό κράτος, διαχωρίζοντας την πολιτική από τη θρησκεία.

1938: Tο πρώτο παιχνίδι στην τηλεόραση από το BBC στο Wembley

1940: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Βεζερύμπουνγκ (γερμ. Unternehmen Weserübung). Η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στη Δανία και τη Νορβηγία. Το κωδικό αυτό όνομα σημαίνει «επιχείρηση άσκηση στον Βέζερ». Ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης είχε οριστεί η 9η Απριλίου 1940. Η Δανία καταλήφθηκε σχεδόν χωρίς μάχες, η Νορβηγία, ύστερα από χερσαίες μάχες και ναυμαχίες, που διήρκεσαν ένα σχεδόν μήνα, περιήλθε στην κατοχή της Ναζιστικής Γερμανίας. Η Γερμανία εξασφάλισε, έτσι, την αποκαλούμενη «οδό του σιδήρου», χάρη στην οποία ανεφοδιαζόταν με σουηδικό σιδηρομετάλλευμα, αλλά το τίμημα γι’ αυτό ήταν υψηλό για το Γερμανικό ναυτικό, το οποίο έχασε σημαντικές δυνάμεις από τα σκάφη επιφανείας που διέθετε. Στη Νορβηγία εγκαταστάθηκε Ναζιστικό καθεστώς υπό τον Βίντκουν Κουίσλιγκ. Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ αναλαμβάνει την εξουσία στη Νορβηγία.

1941: Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους ναζί. Οι υπερασπιστές των οχυρών του Ρούπελ παραδίδονται. Αυτοκτονεί στα Ύφαλα της Ανατολικής Θράκης ο υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης, διοικητής της Ταξιαρχίας Έβρου, η οποία για να αποφύγει την αιχμαλωσία από τους Γερμανούς κατέφυγε στην Τουρκία, όπου και αφοπλίστηκε (7 Απριλίου).

1942: Οι Ιάπωνες πραγματοποιούν αεροπορική επιδρομή στην Κεϋλάνη βυθίζοντας ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο και ένα αυστραλιανό καταδρομικό στα ανοικτά της ανατολικής ακτής του νησιού.

1945: Το NFL θεσπίζει κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν κάλτσες σε όλους τους αγώνες.

1945: Απαγχονίζεται ο Γερμανός πάστορας, Ντίτριχ Μπονχέφερ, που εναντιωνόταν στις αντισημιτικές αρχές των ναζιστών

1947: Οι ανεμοστρόβιλοι Γκλέζιερ, Χίγκινς και Γούντουαρντ σκοτώνουν 181 άτομα και τραυματίζουν 970 στις πολιτείες του Τέξας, της Οκλαχόμα και του Κάνσας.

1948: Η δολοφονία του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν προκαλεί βίαιες ταραχές στη Μπογκοτά και επιπλέον δέκα χρόνια βίας στην Κολομβία.

1953: Ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης, υποτιμά αιφνιδιαστικά τη δραχμή έναντι του δολαρίου κατά 50%. Η παράτολμη αυτή ενέργεια θα αποδώσει, καθώς θα αυξηθούν οι εξαγωγές και ο τουρισμός, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης.

1959: Η NASA ανακοινώνει την επιλογή των επτά αστροναυτών, που θα επανδρώσουν την αποστολή Mercury.


1960: Ο Χέντρικ Φέρβερντ, πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής και αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ, διασώζεται στο Γιοχάνεσμπουργκ από απόπειρα δολοφονίας στην οποία προέβη ένας λευκός αγρότης.

1960: Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την εγκατάσταση στην Κρήτη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως κατευθυνόμενων βλημάτων μικρού βεληνεκούς.

1964: Τριακόσιοι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης διατάζονται να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους και τις επιχειρήσεις τους και να φύγουν από την Τουρκία εντός 15 ημερών.Οι “Ρωμιοί” της Πόλης, που εκδιώχθηκαν εντός μιας νύχτας, μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, «20 δολάρια, και 20 κιλά»

1967: Το πρώτο Boeing 737 κάνει την παρθενική του πτήση.


1968: Πραγματοποιείται η κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ που είχε δολοφονηθεί λίγες μέρες πριν.

1969: Εγκαινιάζεται στην Ελλάδα ο νέος πομπός τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, στον Υμηττό.

1969: Κάνει την παρθενική του πτήση το πρώτο βρετανικής και γαλλικής κατασκευής Concorde.

1970: Ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τον Κορινθιακό, προκαλεί ζημιές σε οικήματα.

1980: Στην Ελλάδα, βαλίτσα-βόμβα εκρήγνυται λίγο πριν φορτωθεί σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

1981: Στην Αθήνα, εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λόγω του νέφους, το οποίο έχει κατέβει στα 80 μέτρα.

1986: Η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει τη μη ιδιωτικοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.

1989: Η αντισοβιετική διαδήλωση στην Τιφλίδα καταλήγει σε τραγωδία, όταν αυτή διαλύεται από τον Σοβιετικό Στρατό, με αποτέλεσμα 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

1991: Στην Κωνσταντινούπολη, εμπρηστική ενέργεια σε ελληνικό τουριστικό λεωφορείο προκαλεί το θάνατο 36 Ελλήνων εκδρομέων.

1991: Η Γεωργία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη από τη Σοβιετική Ένωση.

1992: Ο Σαλί Μπερίσα εκλέγεται πρώτος -από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- μη κομμουνιστής πρόεδρος της Αλβανίας.

1993: Στην Ινδία, 100 άτομα σκοτώνονται από τυφώνα, που σαρώνει το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

1996: Στις ΗΠΑ, τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών, που έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

1999: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ιμπραχίμ Μπαρέ Μαϊνασάρα.

2000: Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 43,7% των ψήφων, έναντι 42,7% της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής. ΤΟ ΚΚΕ λαμβάνει 5,5%, ο Συνασπισμός 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΔΗΚΚΙ με 2,6%.

2003: Στο κέντρο της Βαγδάτης προελαύνουν αμερικανικά άρματα μάχης, καθώς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, που διήρκεσε 24 χρόνια, καταρρέει στο χάος και στη λεηλασία. Με τον πλήρη έλεγχο των πετρελαιοπηγών, αλλά και την κατάληψη του Τικρίτ από τις αμερικανικές δυνάμεις, τερματίζεται το καθεστώτος της χώρας.

2005: Μετά από σχέση πολλών ετών ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς παντρεύονται.

2011: Σε εμπορικό κέντρο της Ολλανδίας, ένοπλος άνδρας σκοτώνει πέντε άτομα, τραυματίζει έντεκα και αυτοκτονεί.

2017: Τουλάχιστον 47 νεκροί και 150 τραυματίες από βομβιστική επίθεση μέσα σε δυο εκκλησίες των κοπτών χριστιανών στην πόλη Τάντα, της Αιγύπτου, την Κυριακή των Βαΐων. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Γεννήσεις

1283 – Μαργαρίτα της Νορβηγίας, βασίλισσα της Σκωτίας

1336 – Ταμερλάνος, Μογγόλος αυτοκράτορας

1821 – Σαρλ Μποντλέρ, Γάλλος ποιητής

1828 – Σάμιουελ Άρτσερ Κινγκ, Αμερικανός αεροναυτικός

1830 – Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ, Άγγλος φωτογράφος

1835 – Λεοπόλδος Β’, βασιλιάς του Βελγίου

1855 – Παύλος Κουντουριώτης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1865 – Έριχ Λούντεντορφ, Γερμανός στρατηγός

1883 – Μοχάμεντ Ναντίρ Σαχ, Βασιλιάς του Αφγανιστάν

1906 – Βίκτορ Βαζαρελί, Ούγγρος ζωγράφος

1909 – Σπυρίδων Μαρκεζίνης, Έλληνας πολιτικός

1921 – Γιτζάκ Ναβόν, Ισραηλινός πολιτικός

1926 – Χιου Χέφνερ, Αμερικανός εκδότης

1932 – Καρλ Πέρκινς, Αμερικανός τραγουδοποιός

1933 – Ζαν Πολ Μπελμοντό, Γάλλος ηθοποιός

1936 – Μάικλ Σομάρε, πρωθυπουργός της Παπούα-Νέας Γουινέας

1948 – Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας

1949 – Νίκος Πενταράς, Κύπριος συγγραφέας

1952 – Τάνια Τσανακλίδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1954 – Ντένις Κουέιντ, Αμερικανός ηθοποιός

1971 – Ζακ Βιλνέβ, Καναδός οδηγός αγώνων

1972 – Ζέλικο Ρέμπρατσα, Σέρβος καλαθοσφαιριστής

1975 – Φαμπρίτσιο Μόρο, Ιταλός τραγουδιστής

1978 – Ζόρζε Αντράντε, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής

1980 – Λουτσιάνο Γκαλέτι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

1987 – Κασίμ Αμπνταλά, Γάλλος ποδοσφαιριστής

1990 – Κρίστεν Στιούαρτ, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι

491 – Ζήνων, Βυζαντινός αυτοκράτορας

715 – Πάπας Κωνσταντίνος

1137 – Γουλιέλμος Ι’, δούκας της Ακουιτανίας

1283 – Μαργαρίτα της Σκωτίας, βασίλισσα της Νορβηγίας

1302 – Κωνσταντία Χοενστάουφεν, βασίλισσα της Σικελίας

1327 – Γουόλτερ Στιούαρτ, 6ος Υψηλός Στιούαρντ της Σκωτίας

1483 – Εδουάρδος Δ’, βασιλιάς της Αγγλίας

1553 – Φρανσουά Ραμπελαί, Γάλλος συγγραφέας

1626 – Σερ Φράνσις Μπέικον, Άγγλος πολιτικός

1882 – Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, Άγγλος ποιητής και ζωγράφος

1889 – Μισέλ Εζέν Σεβρέλ, Γάλλος χημικός

1904 – Ισαβέλλα Β’, βασίλισσα της Ισπανίας

1911 – Βίκτορ Βοσέρ, Γάλλος στρατιωτικός

1934 – Ρούντολφ Κοχ, Γερμανός γραφίστας

1945 – Βίλχελμ Κανάρις, Γερμανός ναύαρχος

1945 – Ντίτριχ Μπονχέφερ, Γερμανός ιερέας και θεολόγος

1959 – Φρανκ Λόιντ Ράιτ, Αμερικανός αρχιτέκτονας

1961 – Ζογκ Α’, βασιλιάς της Αλβανίας

1977 – Πέτρος Επιτροπάκης, Έλληνας τενόρος

1984 – Βίλεμ Σάντμπεργκ, Ολλανδός τυπογράφος

1989 – Μιχαήλ Λαντζανάκης, Έλληνας πολιτικός

1990 – Γαβριήλ Χαρίτος, Έλληνας πολιτικός

1991 – Χρίστος Καπνουκάγιας, Έλληνας πανεπιστημιακός και λατινιστής

1999 – Ιμπραχίμ Μπαρέ Μαϊνασαρά, στρατιωτικός και πολιτικός του Νίγηρα

2005 – Αντρέα Ντβόρκιν, Αμερικανίδα ακτιβίστρια και συγγραφέας

2011 – Σίντνεϊ Λουμέτ, Αμερικανός σκηνοθέτης

2013 – Τίτος Καλλίρης, Έλληνας κιθαρίστας

2013 – Εμίλιο Περίκολι, Ιταλός τραγουδιστής

2016 – Ντουέην Κλάριτζ, Αμερικανός κατάσκοπος

Προηγούμενο Άρθρο

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Γρηγόρης Κουμπής μιλάει για όλους και για όλα στο Ράδιο Πρέβεζα

Επόμενο Άρθρο

Αθηνά Κωνσταντάκη (αντιδήμαρχος Πολιτισμού): ”Ο Δήμος είναι δίπλα σε όλους τους μαθητές…”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...