Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 6:54

Η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ για τα πρόσφατα κρούσματα COVID 19 στο ΓΝ Πρέβεζα;

Το πρόσφατο συμβάν συρροής κρουσμάτων COVID 19 σε εργαζόμενους και ασθενείς του νοσοκομείου Πρέβεζας καταδεικνύει τη «γύμνια» των δομών υγείας και ειδικότερα των δομών υγείας στην Πρέβεζα. Αυτή η «γύμνια» είναι αποτέλεσμα πολιτικών όσων κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά ειδικότερα τα τελευταία 10 χρόνια. Πολιτικές οι οποίες στη λογική του κόστους-οφέλους υποβάθμισαν μέχρι εκεί που δεν πάει τόσο το νοσοκομείο Πρέβεζας όσο και τις πρωτοβάθμιες δομές του Νομού.

 • Όταν στο νοσοκομείο Πρέβεζας το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί και αναγκάζονται να παραμένουν εντός του χώρου συνοδοί ασθενών τότε είναι προφανές πως η ευθύνη για τον συγχρωτισμό και τον κίνδυνο διασποράς βαραίνει όλους όσους υλοποίησαν πολιτικές υποβάθμισης της υγείας το προηγούμενο διάστημα.
 • Όταν οι Πρεβεζάνοι δεν έχουν νέο νοσοκομείο, αλλά νοσηλεύονται σε ένα μικρό και παλιό κτίριο, τότε είναι προφανές πως δεν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις.
 • Όταν οι ασθενείς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κοινές τουαλέτες,
 • όταν το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί καλά καλά ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες τότε είναι σαφές πως είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών κατευθύνσεων που ακολουθούνται χρόνια.

Είναι η πολιτική που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και είναι η κύρια υπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νοσοκομείο.

Έξι μήνες πέρασαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας, έξι μήνες είχε περιθώριο το υπουργείο Υγείας για να θωρακίσει τις υγειονομικές δομές. Τι έκανε; Για το νοσοκομείο Πρέβεζας η κρατική χρηματοδότηση παρέμεινε στα δραματικά επίπεδα των προηγούμενων ετών. Ούτε μια θέση ιατρού δεν προκηρύχθηκε το όλο το προηγούμενο διάστημα για το νοσοκομείο Πρέβεζας. Αντιθέτως  αυτό που είδαμε είναι να αποσπούν γιατρούς από την μία περιοχή στην άλλη για κάλυψη αναγκών.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Πρέβεζας διευρυμένο Δημοτικό συμβούλιο για την κατάσταση στο υπάρχον νοσοκομείο και για την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου.  Από τις τοποθετήσεις των στελεχών που πρόσκεινται και υποστηρίζουν σθεναρά την κυβερνητική πολιτική μάθαμε πως δεν έχει υπάρχει καμία προοπτική για την ανέγερση νέου νοσοκομείου αλλά ούτε και για την κτιριακή αναβάθμιση του υπάρχοντος νοσοκομείου. Οι κυβέρνηση της ΝΔ και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι σε επίπεδο νομού δεν χάνουν ευκαιρία να κουνάνε το δάκτυλο στο λαό βάζοντας μπροστά την περιβόητη πλέον ατομική ευθύνη, αλλά όταν είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν επείγουσες λαϊκές ανάγκες σφυρίζουν αδιάφορα.

Το εθνικό σύστημα Υγείας  στην παρούσα φάση και εν μέσω πανδημίας έχει 30.000 κενές οργανικές θέσεις και η χρηματοδότηση τους είναι περίπου 5% του ΑΕΠ δηλαδή κάτω και από αυτό που η αντιδραστική ΕΕ θεωρεί όριο ασφαλείας. Αυτή δραματική κατάσταση αποτυπώνεται ακόμα πιο δραματική στη Πρέβεζα όταν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό είναι τέτοια που δεν επιτυγχάνεται ούτε καν η ασφαλής εφημέρευση

Ας σκεφτούμε σήμερα το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας

Την ίδια ώρα που κυβερνήσεις και τοπικές αρχές καλούν σε “εθνική ομοψυχία” για να μας πείσουν πως δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις και διαφωνίες, αυτοί δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να επιτίθενται στο λαό πιο σκληρά, πιο ανελέητα. Εδώ και μήνες μας έχουν με το φόβο ενός θερμού ή πιο γενικευμένου πολεμικού επεισοδίου, ψηφίζουν νόμους για να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο και εντείνουν την καταστολή, μας αφήνουν ανυπεράσπιστους σε μια ανεξέλεγκτη επιδημία.

Αλήθεια, αυτή θα είναι η “κανονικότητα” από εδώ και πέρα; Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για παιδιά μας;

Ο καπιταλισμός δεν έχει δείξει τα “καλά” του και τα “προνόμιά” του σε εμάς και τις οικογένειές μας για πάρα πολλά χρόνια! Για να τα απολαμβάνουν οι λίγοι, οι εφοπλιστές – βιομήχανοι – τραπεζίτες, είναι απαραίτητο να ζούμε εμείς χειρότερα.

Αυτοί δεν μπορούν και δεν θέλουν να πάνε κόντρα σε αυτή την “κανονικότητα”! Εμείς και θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Η ατομική μας ευθύνη σήμερα δεν μπορεί να εξαντλείται στη μάσκα και στην τήρηση των αποστάσεων. Σήμερα, που η υγεία και η ζωή μας παίζεται στη ρωσική ρουλέτα, εμείς ποντάρουμε την ατομική και την κομματική μας ευθύνη, στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα. Απορρίπτουμε τις επικίνδυνες λογικές του εφησυχασμού και του “τίποτα δεν γίνεται” που σκοπό έχουν να αφοπλίσουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Ο δρόμος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα είναι ο μόνος σίγουρος για εμάς και τις οικογένειές μας. Αυτός είναι ο δρόμος που καλούμε τον γιαννιώτικο λαό!

Να απαιτήσουμε αποφασιστικά για όλους τους χώρους δουλειάς, για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, για τους ανέργους:

 • Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο Γ.Ν. Πρέβεζας, άμεση κάλυψη κενών σε Κέντρα Υγείας. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 • Μαζικά περιοδικά τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας, του κράτους, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Δωρεάν τεστ σε ανέργους και τις οικογένειές τους, σε παιδιά παιδικών σταθμών και σχολείων, με ευθύνη των αρμόδιων αρχών.
 • Ουσιαστική προφύλαξη ευπαθών ομάδων, με άδειες ειδικού σκοπού, με συχνή και δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, με επίταξη ξενοδοχείων – καραντίνας.
 • Συχνοί έλεγχοι σε χώρους συνωστισμού για ελέγχους τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων, για τήρηση των αποστάσεων σε μονάδες παραγωγής, σε μέσα μεταφοράς, σε αίθουσες σχολείων. Για συχνές απολυμάνσεις, αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς.
 • Άδειες μετ’ αποδοχών, να μη “φαγώνονται” οι κανονικές άδειες και τα ρεπό. Να μην αξιοποιηθεί το απαράδεκτο μέτρο αναπλήρωσης μέσω απλήρωτων υπερωριών. Καμία μείωση εισοδήματος για τις λαϊκές οικογένειες, καμία απόλυση!
 • Με κρατική ευθύνη να δοθούν αποζημιώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφους – πτηνοτρόφους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Τώρα θέσπιση του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καμία σκέψη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
 • Κοινά κλιμάκια ΕΟΔΥ – εργατικών και άλλων σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος σε χώρους δουλειάς, σχολεία και γειτονιές».

Τρίτη 20/10/2020

Προηγούμενο Άρθρο

Ι.Σ. Πρέβεζας: Η θέση του για το νέο Νοσοκομείο

Επόμενο Άρθρο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Βράβευση του 15μελους

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...