Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 21:13

Ι.Σ. Πρέβεζας: Η θέση του για το νέο Νοσοκομείο

Ο  Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας (Ν.Π.Δ.Δ) σχετικά με το θέμα της κατασκευής νέου Νοσοκομείου στο νομό μας, κάνει  γνωστό  σε όλους ότι πάγια θέση όλων των διοικήσεων, κατά τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια αλλά και παλαιότερα, ήταν και είναι η ίδρυση  νέου νοσοκομείου.

Είναι πέρα από  κάθε αμφισβήτηση η αναγκαιότητα για την ίδρυση νέου νοσοκομείου στο νομό μας γιατί το υπάρχον μετά από 50 και πλέον χρόνια λειτουργίας  και παρά τις όποιες παρεμβάσεις – επεκτάσεις που έχουν γίνει, είναι αδύνατον να λειτουργήσει με τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας του 2020.  Οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις  απαιτούμενες  να γίνουν  για  βελτίωση όπως π.χ. η κατασκευή εντός των θαλάμων σύγχρονων χώρων υγιεινής μοιραία θα οδηγήσει σε μείωση των κλινών, ενώ η τοποθέτηση νέων μηχανημάτων στον υπάρχοντα χώρο – τετραγωνικά είναι αδύνατη, άρα και η αναβάθμιση. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί πρόφαση για τον μη εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νοσοκομείου για τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι ακόμα και αν αύριο ξεκινούσαν οι εργασίες για κατασκευή νέου νοσοκομείου αυτό θα απαιτούσε τουλάχιστον μια δεκαετία.

Βέβαια ένα νοσοκομείο δεν είναι οι χώροι, ο εξοπλισμός και  τα μηχανήματα αλλά κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό.  Και ως προς αυτό δυστυχώς οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αύξηση στην προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού κατά τα τελευταία χρόνια με τον αριθμό των γιατρών να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με ελάχιστες παροδικές αυξομειώσεις  συγκυριακές  και πρόσληψη κυρίως επικουρικών γιατρών, ενώ οι εξαγγελίες για αύξηση μόνιμων  προσλήψεων και επιτάχυνση των διαδικασιών δεν βλέπουμε να υλοποιούνται .  Αλλά και η προσέλευση των γιατρών στις θέσεις που προκηρύσσονται δεν είναι η αναμενόμενη λόγω κυρίως των  άσχημων συνθηκών λειτουργίας και των χαμηλότερων αμοιβών των γιατρών σε σύγκριση με εκείνες των Ευρωπαϊκών χωρών.

Σχετικά με τη συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για την ίδρυση νέου νοσοκομείου και η οποία έγινε με τη συμμετοχή πολλών φορέων  θεωρούμε ότι προκλήθηκε μετά τη σύγκλιση, από τη διοίκηση του νοσοκομείου, συσκέψεων με φορείς για το νέο νοσοκομείο.

Δυστυχώς αναλώθηκε περισσότερο σε αναφορές στο παρελθόν και αντεγκλήσεις μεταξύ παρατάξεων και κομμάτων παρά σε θέσεις και προγραμματισμό ενεργειών ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ολοκληρωμένη πρόταση – σχέδιο, η οποία να περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες μελέτες χωροταξικές, περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, μηχανολογικές  κ.λ.π.

Θεωρούμε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του νομού και του δήμου  θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι μελέτες σε τέτοιο βαθμό και να παρουσιαστούν στο υπουργείο μέχρι το τέλος της επόμενης άνοιξης με έναν φάκελο ολοκληρωμένο κατά το 70% τουλάχιστον ώστε να ελπίζουμε σε ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα κοινοτικό ή κρατικό.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα σχετικά που απαιτούνται για την οριοθέτηση τακτοποίηση του διαθέσιμου οικοπέδου θα είναι έτοιμα εντός χρονοδιαγράμματος έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της κατασκευής νέου νοσοκομείου.

Αυτά προσδοκούσαμε να ακούσουμε κατά την συζήτηση για την ίδρυση νέου νοσοκομείου και ειδικότερα τη συνεργασία μεταξύ των φορέων του νομού μας και τη δέσμευση για την επίτευξη του στόχου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε ενέργειες κριθούν αναγκαίες προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της ίδρυσης νέου νοσοκομείου στο νομό μας πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις γιατί εμπρός στο κοινωνικό αγαθό της υγείας είμαστε όλοι ίσοι.

Για το ΔΣ,

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Δήμας Θωμάς                                            Σουμαλεύρης Δημήτριος

Προηγούμενο Άρθρο

Καταγγελία των Οριζόντων Ηπείρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το «καρτέλ» των πλωτών Ιωαννίνων

Επόμενο Άρθρο

Η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ για τα πρόσφατα κρούσματα COVID 19 στο ΓΝ Πρέβεζα;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...