Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας μεταξύ των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά- Αχέροντα-Κέρκυρας και Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, για την επιβεβαίωση της παρουσίας της ακρίδας της Ηπείρου στην προστατευόμενη περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.
Το «Ακριδάκι της Ηπείρου» Το είδος Chorthippus lacustris είναι στενά ενδημικό είδος της εντομοπανίδας της Ηπείρου, δηλαδή υπάρχει μόνο στην Ήπειρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, και μάλιστα με πέντε μόνο γνωστούς πληθυσμούς. Είναι καταχωρισμένο ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» τόσο στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο όσο και παγκοσμίως (Critically Endagered) σύμφωνα με την IUCN (International Union for Conservation of Natura). Zει σε πλημμυρισμένες υγρολιβαδικές εκτάσεις.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα αυγά του παραμένουν μέσα στο λασπώδες υπόστρωμα κάτω από το νερό, για να εκκολαφθούν την άνοιξη όταν τη θέση των πλημμυρισμένων εκτάσεων καταλαμβάνουν σταδιακά υγρά λιβάδια με πλούσια βλάστηση, τα οποία αποτελούν και το ιδανικό ενδιαίτημα για την ακρίδα της Ηπείρου.
Το καλοκαίρι εμφανίζονται τα ενήλικα άτομα και ξεκινάει η περίοδος της αναπαραγωγής, κατά την οποία το αρσενικό πραγματοποιεί έναν μοναδικό χορό για να προσελκύσει το θηλυκό, ενώ το φθινόπωρο πια τα ενήλικα άτομα έχουν εξαφανιστεί, έχοντας όμως αφήσει τα αυγά τους στη λάσπη για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής τους.
Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο, θεωρείται παράνομη κάθε δράση βλάβης και άμεσης ή έμμεσης θανάτωσής τους, με βάση τα όσα ο ίδιος Νόμος (3937/31-3-2011) προβλέπει στο άρθρο 11 (Προστασία της ενδημικής βιοποικιλότητας) και στην παράγραφο 2: «Για τη διατήρηση των ενδημικών ειδών χλωρίδας, πανίδας και άλλων ομάδων οργανισμών, απαγορεύεται η αποκομιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, μεταφορά δειγμάτων κάθε είδους, εμπορία, βλάβη, καταστροφή και η απευθείας ή έμμεση θανάτωσή τους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου»
Η Λίμνη Λιμνοπούλα Παραμυθιάς ή λίμνη Χότκοβα, βρίσκεται 0,7 χλμ νοτιοδυτικά των χωριών Κρυσταλλοπηγή και Κεφαλόβρυσο κοντά στην πόλη Παραμυθιά της Ηπείρου και καλύπτει έκταση 579,50 εκτάρια. Χαρακτηρίζεται ως ειδική ζώνη διατήρησης (ΕΖΔ) σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΚ με κωδικό GR2120003. Είναι μια εποχική λίμνη που κατακλύζεται το χειμώνα από νερά και αποστραγγίζεται φυσικά από τρεις καταβόθρες που βρίσκονται στη νότια πλευρά της.
Το καλοκαίρι σχηματίζονται υγρά λιβάδια τροφοδοτούμενα από πηγές και ο μισός περίπου από τον εκτιθέμενο πυθμένα καλλιεργείται και ο μισός βοσκείται. Σημαντικό τμήμα της λίμνης σκεπάζεται από υγρόφιλη βλάστηση με Phragmites communis και Scirpus boblboschoenus.
Οι ομάδες πεδίου των δυο φορέων διαχείρισης εντόπισαν την ακρίδα της Ηπείρου σε αρκετά σημεία περιμετρικά του ταμιευτήρα, τα οποία πλημμυρίζουν περιοδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για το είδος, καθώς λόγω των πρόσφατων αλλαγών στις χρήσεις γης και της μεταβολής υγρολιβαδικών εκτάσεων σε καλλιέργειες (με πιο πρόσφατη τη δημιουργία ορυζώνων), έχει δεχθεί έντονες πιέσεις τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Φέτος, η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΡΑ όπου λόγω των έντονων πιέσεων που δέχεται το είδος και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3937/31-3-2011, 4014/21.2.2011), έχουν προγραμματιστεί και ενταχθεί δράσεις παρακολούθησης της κατανομής και του πληθυσμιακού μεγέθους του είδους, καθώς και λήψη ήπιων μέτρων αποκατάστασης για την ανάκαμψη και προστασία του και από τους δυο Φορείς Διαχείρισης.
Πηγή: