Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 17:41

23/8/2004 – Η Αθανασία Τσουμελέκα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 20.000 μ. βάδην

Το χρυσό κορίτσι από την Πρέβεζα η Αθανασία Τσουμελέκα, 23 Αυγούστου του 2004, κατακτά την πρώτη θέση στα 20.000 μ. βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα, σηκώνοντας στους ώμους της όλη την χώρα.

Γεννημένη στην Πρέβεζα στις 2 Ιανουαρίου 1982, έφυγε από την μικρή επαρχιακή πόλη στα 18 της χρόνια για να πάει στην Αθήνα και να συνεχίσει αυτό που πάντα αγαπούσε τον αθλητισμό και το αγώνισμα του βάδην.

Μετά το τέλος του συγκλονιστικού αγώνα είχε πει:

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον ελληνικό λαό, για την συμπαράσταση του, τόσο κατά την διάρκεια του αγώνα, όσο και στην απονομή. Μετά το μεγάλο άλμα της Πηγής στον προκριματικό, πήρα δύναμη και ήμουν έτοιμη για τον αγώνα. Μένουμε στο ίδιο δωμάτιο και ήμουν έτοιμη για το μετάλλιο.

Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Καραμανλής είχε πει για την επιτυχία της Αθανασίας Τσουμελέκα

«Η συγκλονιστική προσπάθεια της Αθανασίας Τσουμελέκα μάς γέμισε με συγκίνηση και υπερηφάνεια. Η χρυσή της επιτυχία, σε ένα άθλημα που δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες διακρίσεις, είναι η καλύτερη επιβράβευση των κόπων της. Της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στα 20 χιλιόμετρα βάδην γυναικών από την Αθανασία Τσουμελέκα.

Το χρονικό της επιτυχίας

H εκπληκτική Αθανασία Τσουμελέκα, από την Πρέβεζα, έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας απίστευτο άθλο με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 20.000 μέτρα βάδην!

Πρόκειται μόλις για το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το χρυσό της Βούλας Πατουλίδου στα 100 μέτρα με εμπόδια το 1992 στη Βαρκελώνη και μόλις το πέμπτο χρυσό στο σύνολο του ελληνικού στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες (εκτός της Πατουλίδου υπάρχουν και τα χρυσά του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο το 1896, του Κώστα Τσικλητήρα το 1912 στο μήκος άνευ φοράς και του Κώστα Κεντέρη στα 200 μ. το 2000).

Αυτοί οι αριθμοί αρκούν για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας της 22χρονης πρωταθλήτριας από την Πρέβεζα, που έκανε όλο τον κόσμο να παραμιλάει με την εκπληκτική επίδοσή της. Παίρνοντας από την αρχή ένα καλό πλασάρισμα, η Αθανασία Τσουμελέκα έμεινε στο γκρουπ των πρωτοπόρων.

Ο κόσμος στους δρόμους την αποθέωνε και την ενθάρρυνε σε κάθε μέτρο, δίνοντάς της δύναμη να συνεχίσει να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις.

Μετά το 17ο χιλιόμετρο η πρωταθλήτριά μας, με απίστευτες ψυχικές δυνάμεις, πήρε κεφάλι στην κούρσα και το κράτησε μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας την αποθέωση ιδιαίτερα στα τελευταία μέτρα από τους 40.000 θεατές που βρίσκονταν στο στάδιο και είχαν ήδη ενημερωθεί από τα μάτριξ ότι η Ελληνίδα, η Αθανασία Τσουμελέκα, θα μπει προπορευόμενη στο κουλουάρ του ΟΑΚΑ. H μάχη με τη μεγάλη αντίπαλό της, τη Ρωσίδα Ολυμπιάδα Ιβάνοβα, ήταν συγκλονιστική, αλλά τελικά κρίθηκε σχεδόν στο νήμα, το οποίο έκοψε πρώτη η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με χρόνο 1 ώρα 29 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, συνολικά τέσσερα δευτερόλεπτα καλύτερα από τη Ρωσίδα (1.29.16), η οποία, όπως και στο Σίδνεϊ πριν από τέσσερα χρόνια, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση.

Το 1896 ήταν ο Σπύρος Λούης από το Μαρούσι που, αφού έτρεξε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα (τερματίζοντας μέσα σε αποθέωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο), κατέκτησε το πρώτο χρυσό στην ιστορία για την Ελλάδα στον στίβο.

Είχε περάσει και αυτός από το Μαρούσι, όπως τώρα η Αθανασία που έκανε τη διαδρομή στην Αλσούπολη γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο (συνολικά είναι ένα σιρκουί 2 χιλιομέτρων, το οποίο οι αθλήτριες καλύπτουν από εννέα φορές, δηλαδή 18 χιλιόμετρα, και άλλα δύο χιλιόμετρα είναι το πηγαινέλα από το στάδιο και προς αυτό) θυμίζοντας σε μικρογραφία τον θρίαμβο του νερουλά από το Μαρούσι πριν από 108 χρόνια. Απλώς αυτή τη φορά η αποθέωση της πρώτης αθλήτριας έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

«Είμαι απίστευτα συγκινημένη, τι να πω. Ο κόσμος μού έδωσε τρομερή δύναμη και τον ευχαριστώ, ενώ με δυνάμωσε ακόμα περισσότερο αυτό που έγινε με τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου. Δεν έπρεπε να συμβεί και τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτε», τόνισε η νεαρή πρωταθλήτρια, που σημείωσε τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της δημιουργώντας παγκόσμιο θαυμασμό, με τους ξένους συναδέλφους να ρωτούν απεγνωσμένα να μάθουν στοιχεία για τη νέα Χρυσή Ολυμπιονίκη.

«Ένιωθα καλά και έκανα αρκετά καλό βάδην, απλά δεν ήξερα σε τι κατάσταση είναι και οι άλλες αθλήτριες. Μετά τα 14 χιλιόμετρα κουράστηκα, αλλά όλη η Πρέβεζα ήταν εκεί, οι δικοί μου και ο κόσμος που μου έδωσαν απίστευτη δύναμη.
Ανυπομονώ να ακούσω τον εθνικό ύμνο», είπε η φοιτήτρια της Ψυχολογίας, που… ψυχολόγησε με τον καλύτερο τρόπο τις αντιπάλους της, έφτασε στον θρίαμβο και το βράδυ αποζημιώθηκε μπροστά σε 60.000 θεατές, που έψαλαν μαζί της τον εθνικό μας ύμνο, προκαλώντας της ρίγη χαράς.

«Πραγματικά έκλαψα, και στη μνήμη μου ήρθαν η Βούλα Πατουλίδου και η Κατερίνα Θάνου, δύο αθλήτριες για τις οποίες είχα κλάψει. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έκλαιγα αφού με είχαν συγκινήσει πάρα πολύ με τις προσπάθειές τους», παραδέχτηκε η Αθανασία Τσουμελέκα, που κάλυψε κατά κάποιον τρόπο στις καρδιές όλων την απουσία μιας άλλης μεγάλης συναθλήτριάς της από την Πρέβεζα, της Κατερίνας Θάνου.

Δείτε το βίντεο του αγώνα:

Η διαδρομή της και οι επιτυχίες της…

Η πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση έγινε το 2002 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου, όπου με επίδοση 1.31.25 κατέλαβε την ένατη θέση και κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ για τα 20 χιλιόμετρα.

Το 2003 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για αθλήτριες κάτω των 23 ετών στο Μπίντγκοτζ με επίδοση 1.33.55. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2003 στο Παρίσι, όπου κάνοντας μια εξαιρετική κούρσα κατέλαβε την 7η θέση με επίδοση 1.29.34.

Την επόμενη χρονιά, το 2004, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πραγματοποιώντας κούρσα αναμονής, πήρε το προβάδισμα στα μέσα περίπου της κούρσας και άντεξε μέχρι το τέλος κατακτώντας το μετάλλιο με επίδοση 1.29.12.

Το 2005, αν και αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα που της στέρησαν τη δυνατότητα για μια καλή προετοιμασία, επιδίωξε και κατάφερε να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2005 του Ελσίνκι. Παρά τα προβλήματα, η Τσουμελέκα πραγματοποίησε καλή εμφάνιση και ενώ βρισκόταν στην 3η θέση με μεγάλη διαφορά από την 4η, ώσπου δέχθηκε τρίτη παρατήρηση και ακυρώθηκε, χάνοντας την ευκαιρία να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Όπως η ίδια δήλωσε αργότερα, τη στιγμή εκείνη σκέφτηκε ακόμα και να σταματήσει τον αθλητισμό.

Το 2006 εγκατέλειψε τις προπονήσεις λόγω εγκυμοσύνης. Σύζυγoς και προπονητής της είναι ο Νίκος Δημητριάδης.

Το 2007 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στην Οσάκα αλλά εγκατέλειψε πριν από το τέλος του αγώνα.

Διακρίσεις

  • 2002 – Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου – 9η θέση (1.31.25), πανελλήνιο ρεκόρ.
  • 2003 – Πρωταθλήτρια Ευρώπης για αθλήτριες κάτω των 23 ετών (1.33.55).
  • 2003 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου – 7η θέση (1.29.34).
  • 2004 – Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 – 1η θέση (1.29.12).
  • 2008 – Ολυμπιακοί Αγώνες 2008 – 9η θέση (1.27.54), πανελλήνιο ρεκόρ
Προηγούμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Τώρα τρέχει η κυβέρνηση να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στην Οικονομία

Επόμενο Άρθρο

Συνεργασία για την καταγραφή του είδους «Ακρίδα της Ηπείρου» (Chorthippus lacustris)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...