Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026 - 12:24

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’Επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, 120 δόσεις και κούρεμα οφειλών για τους συνεπείς. Η αγορά και η κοινωνία βρίσκονται σε αδιέξοδο’’

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, με την οποία αναφέρεται στο πρωτοφανές αδιέξοδο που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λόγω των οικονομικών παρενεργειών του lockdown.

Συγκεκριμένα, ο κ.Κατρίνης:

-Αναφέρει ότι ο πέμπτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει διαθέσιμα 1,5 δις ευρώ για 700.000 επιχειρήσεις, ποσό που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς,αφού το Νοέμβριο δόθηκαν 50% περισσότερα χρήματα (2,2 δις) σε 35% λιγότερες επιχειρήσεις (458.000).

-Επισημαίνει ότι οι οφειλές προς την εφορία φτάνουν ήδη τα 106 δις ευρώ.

-Τονίζει ότι θα πρέπει να πληρωθούν την 1η Μαϊου φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 δις ευρώ που βρίσκονται σε αναστολή και το μέτρο των 12 ή των 24 δόσεων κρίνεται ανεπαρκές.

Σε δήλωση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει:

‘’ Η κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει χρόνο ενώ στην αγορά και στην οικονομία επιχειρήσεις και νοικοκυριά αισθάνονται αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Χρειάζεται επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής , τα 2,2 δις που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το 2021, δεν επαρκούν ενώ θα πρέπει, από εδώ και πέρα, το 70% του ποσού να μην συνδέεται με την υποχρέωση επιστροφής και να μην επιστραφεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο μεγάλο πρόβλημα διόγκωσης των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Το μέτρο των 12 ή των 24 δόσεων αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι ανεπαρκές.

Χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων που θα περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής κατά 30% για όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.’’

Προηγούμενο Άρθρο

Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης: Κυκλοφόρησε το ”Αγιολόγιον 2021”

Επόμενο Άρθρο

Προσφορά εξοπλισμού στο ΕΚΑΒ από τον Σπύρο Ζηκίδη και την Stihl

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τίμησαν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Μνημείο Ηρώων στη Πρέβεζα

Στη συγκέντρωση ομιλία πραγματοποίησε ο Βενετικίδης Θεόδωρος, μέλος του Διοικητικού […]