PILATES: Τι είναι και ποια τα οφέλη

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβάνουν τη μέθοδο Pilates στο πρόγραμμα γυμναστικής τους . Τι είναι όμως η μέθοδος Pilates, σε ποιες βασικές αρχές στηρίζεται, τι οφέλη έχετε κάνοντας Pilates και σε τι διαφέρει από άλλες μεθόδους άσκησης;

Το Pilates, είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που κρατά σώμα και πνεύμα σε άριστη κατάσταση, βασιζόμενο σε ένα σύστημα ασκήσεων διατάσεων και ενδυνάμωσης, το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε από τον, Ελληνογερμανικής καταγωγής, Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). *

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ PILATES;
Ο Joe Pilates, πίστευε ότι η σωματική και ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες, γι ‘αυτό και η μέθοδος Pilates, είναι μια σωματική και ψυχική προπόνηση. Η μέθοδος αυτή, επικεντρώνεται στη σωστή ισορροπία , τον έλεγχο, την αναπνοή, τη ροή της κίνησης και τη συγκέντρωση. Συμπεριλαμβάνεται στα ολιστικά προγράμματα εκγύμνασης και αποτελείται από ασκήσεις ακριβείας, οι οποίες επικεντρώνονται στην τεχνική και τον έλεγχο της επανάληψης.

Ο Pilates, πίστευε ότι ο κορμός, είναι η «δύναμη» του σώματος. Έτσι, υπάρχει μια εστίαση στον κορμό σε κάθε κατηγορία ασκήσεων. Ο κορμός περικλείει τα πάντα, από τον εγκάρσιο κοιλιακό σας, τους μυς της πλάτης, έως τη λεκάνη.

Με τη μέθοδο Pilates επιτυγχάνετε:

-ευλυγισία των μυών
συμμετρική στάση του σώματος
-έλεγχο της αναπνοής
-ενδυνάμωση των κοιλιακών και του κορμού γενικότερα
-σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης
-μεγαλύτερο εύρος κίνησης των αρθρώσεων
Μέσω της άσκησης Pilates μπορεί να επιτευχθεί απώλεια βάρους, αυξημένη ευελιξία και βελτιωμένη κινητικότητα. Με έμφαση στις σωστές αναπνοές, στη σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης, στη συγκέντρωση και στην ομαλή ροή της κίνησης, έρχεστε σε αρμονία με το σώμα σας. Στην πραγματικότητα μαθαίνετε πώς να ελέγχετε την κάθε κίνησή του!

Όσον αφορά τα διανοητικά οφέλη, η μέθοδος Pilates, μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της ψυχικής ηρεμίας, στη μείωση του stress και του άγχους, αλλά και στην τόνωση του οργανισμού προσφέροντας περισσότερη ενέργεια.

OΦΕΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ PILATES
1. Γυμνάζει όλο το σώμα
Σε αντίθεση με ορισμένες μορφές άσκησης, το Pilates δεν αναπτύσσει υπερβολικά κάποια μέρη του σώματος παραμελώντας άλλα. Η φιλοσοφία της μεθόδου Pilates ναι μεν επικεντρώνεται στην δύναμη του κορμού, αλλά δεν παύει να γυμνάζει το σώμα ως ολοκληρωμένο σύνολο.

Οι προπονήσεις Pilates προάγουν την ισορροπημένη ανάπτυξη μυών, καθώς και την ευελιξία, αυξάνοντας το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων

Ένας δυνατός κορμός, σε συνδυασμό με ένα καλλίγραμμο και όχι ογκώδες κορμί, το οποίο βρίσκεται σε αρμονία με το πνεύμα σας, αποτελεί τον απόλυτο συνδυασμό φυσικής κατάστασης, ο οποίος είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σε άλλα είδη προπόνησης.

2. Προσαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης
Είτε είστε ηλικιωμένος που θέλετε απλά να ασκείστε έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η καθημερινότητά σας , είτε είσαστε αρχάριος στη γυμναστική , είτε κάνετε πρωταθλητισμό και θέλετε το κάτι παραπάνω για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας, το Pilates θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας!

Οι ασκήσεις της μεθόδου αυτής, είναι χωρισμένες σε επίπεδα, οπότε είναι ιδανικές για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η συγκεκριμένη προπόνηση.

Επίσης , οι ασκήσεις Pilates θεωρούνται κατάλληλες και για εγκύους, διότι διδάσκουν τη σωστή χρήση της αναπνοής και δυναμώνουν τους μύες που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη. Η μέθοδος Pilates κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβάλλει αποδεδειγμένα σε έναν πιο εύκολο και πιο ανώδυνο τοκετό.

Όπως συμβαίνει και στην κολύμβηση , η μέθοδος pilates, γυμνάζει ολόκληρο το σώμα χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις. Για τον λόγο αυτό, δεν αποτελεί μόνο μια πετυχημένη μέθοδο για την λειτουργική εκγύμναση του σώματος, αλλά και μια αποδεδειγμένα επιτυχημένη μέθοδο αποκατάστασης τραυματισμών.

3. Βελτιώνει την ευλυγισία

Με τις Pilates, επιτυγχάνετε την ασφαλή αύξηση του μήκους και της έκτασης των μυών, καθώς και της εμβέλειας της κίνησης των αρθρώσεων. Με τις βασικές ασκήσεις stretching, μπορεί να μην φτάσετε σε υπερβολικά επίπεδα ευλυγισίας όπως με τη Yoga, αλλά θα αποκτήσετε ένα κορμί, το οποίο μπορεί να λυγίζει και να τεντώνεται έτσι ώστε να είστε σε θέση να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς σας.

4. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά όσο περισσότερο ασκείστε με τη μέθοδο pilates, τόσο περισσότερη ενέργεια έχετε. Κάθε προπόνηση αυξάνει τις αναπνοές και την κυκλοφορία του αίματος, διεγείρει τη σπονδυλική στήλη και τους μυς και πλημμυρίζει το σώμα με τα καλά συναισθήματα που αποκομίζετε από την άσκηση ολόκληρου του σώματος.

5. Βοηθά στην απώλεια βάρους
Εάν ασκείτε τακτικά, θα αλλάξει το σώμα σας. Η μέθοδος Pilates, είναι γνωστή για τη δημιουργία ισχυρών και ευέλικτων μυών, οι οποίοι είναι καλοσχηματισμένοι, χωρίς να έχουν περιττό όγκο. Το Pilates συμβάλλει στην τόνωση των μυών, φέρνει ισορροπία στο σώμα, υποστηρίζει την όμορφη στάση του σώματος και σας διδάσκει πως να κινείστε με ευκολία και χάρη. Όλα αυτά τα πράγματα θα σας κάνουν να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη και να αισθάνεστε όμορφα!

Αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, δοκιμάστε να συνδυάσετε το Pilates με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και άλλες μορφές άσκησης. Μπορείτε να εναλλάσσετε το Pilates με προπόνηση με βάρη, αλλά και με αερόβια προγράμματα, όπως zumba, dance extreme.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
To Pilates, μπορεί να αποτελέσει ήπια γυμναστική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έναν ασφαλή τρόπο αποκατάστασης και ενδυνάμωσης για έναν υπερήλικα και δυναμική προπόνηση για έναν αθλητή.

Αρκούν λίγες ώρες προπόνησης για να αλλάξετε την ζωή σας προς το καλύτερο! Σύμφωνα με τον εμπνευστή του, στα πρώτα δέκα μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, στα είκοσι τη βλέπουν οι άλλοι και στα τριάντα έχεις ένα καινούριο σώμα!! Εσείς τι περιμένετε; Ξεκινήστε τώρα!

OLGA PALANTZA:
Πιστοποιημενη instructor στην af studies Academy pilates, MAT 1-MAT 2- MAT 3, – AERIAL PILATES, PILATES FOR THE KIDS-REFORMER.

Προηγούμενο Άρθρο

Βιβή Σολομωνίδη: ‘’Η επιστροφή στην κανονικότητα θα φέρει δυσκολίες. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των Πρεβεζάνων΄΄ (φωτογραφίες και βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Τρεις απρόσμενοι επισκέπτες στον Βοτανικό Κήπο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...