Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 23:42

Βρέθηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού Δέκα φορές πιο ισχυρό

Το νέο στέλεχος του κοροναϊού διαγνώστηκε σε τρία άτομα από μια σειρά 45 κρουσμάτων που ξεκίνησαν από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου ο οποίος επέστρεψε από την Ινδία (στη Μαλαισία) και έσπασε την καραντίνα των 14 ημερών.

Η Νοτιοανατολική Ασία αντιμετωπίζει ένα στέλεχος του νέου κοροναϊού τον οποίο οι Φιλιππίνες, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ξέσπασμα της περιοχής, μελετά να να δει αν η μετάλλαξη την καθιστά πιο μολυσματική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μετάλλαξη του κοροναϊού φέρει την ονομασία D614G, έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου -και στην Ευρώπη- και πλέον καταγράφηκε και στη Μαλαισία.

Το νέο στέλεχος του κοροναϊού διαγνώστηκε σε τρία άτομα από μια σειρά 45 κρουσμάτων που ξεκίνησαν από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου ο οποίος επέστρεψε από την Ινδία (στη Μαλαισία) και έσπασε την καραντίνα των 14 ημερών.

Ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών. Το Bloomberg επισημαίνει ότι το ίδιο στέλεχος του κοροναϊού εντοπίστηκε και σε ανθρώπους που γύρισαν στη Μαλαισία μετά από επίσκεψη στις Φιλιππίνες.

Ο γενικός διοικητής του τομέα της Υγείας στη Μαλαισία, Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη του νέου στελέχους μπορεί να σημαίνει ότι οι τρέχουσες έρευνες για τα εμβόλια μπορεί να έχουν κενά και αποδειχθούν αναποτελεσματικές απέναντι στον ιό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η μετάλλαξη δείχνει να επικρατεί σταδιακά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον ΠΟΥ, ωστόσο να εξηγεί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Press ανέφερε πως το πιθανότερο σενάριο είναι η μετάλλαξη να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη αναπτύσσονται. Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αντισώματα για τον… γνωστό κορωνοϊό SARS-CoV-2 θα είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης D614G. Στο ίδιο έγγραφο ωστόσο, σύμφωνα με το Medium, τονίζεται πως αυτό το είδος κορωνοϊού μπορεί να είναι έως και 10 φορές πιο μεταδοτικό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε ο Noor Hisham Abdullah στο Facebook το Σάββατο.

Πηγή: in.gr, Bloomberg

Προηγούμενο Άρθρο

Η Πρέβεζα ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου!

Επόμενο Άρθρο

Η Ήπειρος, φετινή επιλογή του The Riding Project

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...