Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 7:50

Σαν σήμερα 19 Απριλίου

109η ημέρα του έτους

☀ Ανατολή ήλιου: 06:43 – Δύση ήλιου: 20:04
🌓  Σελήνη 6.5 ημερών

Γιορτές

Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
  • Στην Ουρουγουάη γιορτάζουν την Ημέρα της απόβασης των 33 πατριωτών (19 Απριλίου 1828), που συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της χώρας από τον βραζιλιάνικο ζυγό το 1828.
  • Εθνική Ημέρα Αμαρέτο στις ΗΠΑ.
  • Ημέρα του Στρατού στην Βραζιλία.
  • Στην Βενεζουέλα τιμούν την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα εναντίον των Ισπανών στις 19 Απριλίου 1810.
  • Ημέρα της Αμερικανο-Ολλανδικής φιλίας στις ΗΠΑ.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

  • Διανύουμε την έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία αποκαλείται κοινώς «κουφή» ή «βουβή», επειδή δεν υπάρχουν ψαλμωδίες και Χαιρετισμοί, εν αναμονή των Παθών του Χριστού.

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Παφνουτίου ιερομάρτυρος.
  • Αγίου οσιομάρτυρος Αγαθαγγέλου του Νέου.
  • Αγίου μάρτυρος Θεοδώρου και των συν αυτώ μαρτυρησάντων Φιλίππης, Διοσκόρου, Σωκράτους και Διονυσίου.
  • Αγίων μαρτύρων Ερμογένους, Γαίου, Εξπεδίτου, Αριστονίκου, Ρούφου και Γαλατά.
  • Αγίου ιερομάρτυρος Παφνουτίου του Ιεροσολυμίτου και των συν αυτώ αθλησάντων πεντακοσίων τεσσαράκοντα εξ μαρτύρων.
  • Αγίου μάρτυρος Διονυσίου.
  • Αγίου μάρτυρος Καλλιμάχου.
  • Αγίου μάρτυρος Ευσεβίου.
  • Αγίου Γεωργίου, επισκόπου Πισιδίας.
  • Αγίου Τρύφωνος, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
  • Αγίου ιερομάρτυρος Αλπεγίου, αρχιεπισκόπου Καντουαρίας,
  • Οσίου πατρός ημών Συμεών, ηγουμένου της μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους.
  • Αγίας Ασυνέθ, της δια Χριστόν σαλής, της εκ Ρωσίας.
  • Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του εν αγίοις πατρός ημών Μωϋσέως, αρχιεπισκόπου Νόβγκοροντ.
  • Αγίου ιερομάρτυρος Βίκτωρος, επισκόπου Γκλαζώφ.
  • Οσίου Σεβαστιανού του Καραγκάντα.

Καθολική Εκκλησία

  • Αγίας Έμμας.
  • Αγίου Εξπεδίτου, προστάτη των ανθρώπων από επείγουσες καταστάσεις και εμπόδια.
  • Πατριάρχη Γεωργίου της Αντιοχείας.
  • Αγίου Αλπεγίου, αρχιεπισκόπου Καντουαρίας (Καντέρμπουρι).

Σαν σήμερα…

531: Διεξάγεται η Μάχη του Καλλίνικου, στην οποία ο βυζαντινός στρατός, με επικεφαλής τον Βελισάριο, ηττάται από τους Πέρσες στη σημερινή Ράκα (βόρεια Συρία).

1042: Οι αδελφές Ζωή και Θεοδώρα Πορφυρογέννητες χρίζονται από κοινού αυτοκράτειρες του Βυζαντίου και γίνονται δύο από τις ελάχιστες γυναίκες που κυβέρνησαν την αυτοκρατορία μόνες τους.

1506: Ξεκινά η σφαγή της Λισαβόνας, όπου οι κατηγορούμενοι Εβραίοι σφαγιάζονται από Πορτογάλους καθολικούς.

1529: Θρησκευτική Μεταρρύθμιση: Μία ομάδα ευγενών και ανεξάρτητων πόλεων διαμαρτύρεται μετά την απαγόρευση του Λουθηρανισμού από τη Δίαιτα της Σπάιερ.

1539: Ο Κάρολος Κουίντος και οι Προτεστάντες υπογράφουν τη Συνθήκη της Φραγκφούρτης.

1587: Ο Βρετανός ναύαρχος και πρώην πειρατής, σερ Φράνσις Ντρέικ, βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάντιθ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1713: Μη έχοντας αρσενικούς κληρονόμους, ο Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκδίδει την Πραγματική Κύρωση του 1713 για να εξασφαλίσει ότι τα εδάφη των Αψβούργων και ο αυστριακός θρόνος θα μπορούσαν να κληρονομηθούν από ενδεχόμενη κόρη του (όπως τελικά συνέβη με τη Μαρία Θηρεσία που γεννήθηκε το 1717).

1770: Ο Άγγλος πλοίαρχος, Τζέιμς Κουκ, αντικρίζει για πρώτη φορά την ανατολική ακτή, της σημερινής Αυστραλίας.

Captain James Cook (1728-1779)

1782: Ο Τζον Άνταμς (John Adams Jr.), ο πρώτος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εξασφαλίζει την αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ολλανδική Δημοκρατία ως ανεξάρτητη κυβέρνηση. Το σπίτι που είχε αγοράσει στη Χάγη γίνεται η πρώτη αμερικανική πρεσβεία.

ΗΠΑ - Προεδρεία - Τζον Άνταμς
Ο Τζον Άνταμς

1824: Πεθαίνει ο Λόρδος Μπάιρον στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι, ύστερα από πυρετό. Το πένθος για τον θάνατό του ήταν γενικό καθώς ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε μακρά ωδή στη μνήμη του («Ωδή εις τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον»). Προς εκδήλωση του πένθους στο Μεσολόγγι ρίχτηκαν 37 κανονιοβολισμοί από την ανατολή του ηλίου, μία κάθε λεπτό, καθώς ήταν τότε μόνο 37 ετών.

Ο λόρδος Βύρωνας

1839: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.

1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.

1882: Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος (Charles Robert Darwin), Άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

Επιστήμες - Βιολογία - Κάρολος Δαρβίνος
Ο Κάρολος Δαρβίνος

1903: Στο Κισινάου ξεκινά πογκρόμ, το οποίο εξαναγκάζει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους να αναζητήσουν αργότερα καταφύγιο στην Παλαιστίνη και τον δυτικό κόσμο.

1906: Ολοκληρώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο δέκα ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έλαβαν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν θα επιβιώσει ως θεσμός, επειδή η χώρα μας δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.

1909: Η Τουρκία αναγνωρίζει τη βουλγαρική αυτονομία.

1912: Το ατμόπλοιο ”Τέξας”, που έχει αγκυροβολήσει έξω από τη Σμύρνη, χτυπιέται με τορπίλη. 200 από τους επιβάτες, οι περισσότεροι Έλληνες, σκοτώνονται, ενώ μόλις 71 διασώζονται.

1931: Στο χωριό Μεταλλικό Κιλκίς η αστυνομία πυροβολεί τους χωρικούς που ξεσηκώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη σύλληψη δύο συγχωριανών τους. Από τις σφαίρες της σκοτώθηκαν δυο αγρότες, ο Κώστας Σοφιανίδης κι ο Αναστάσιος Χαραλαμπίδης.

Επρόκειτο για ελληνικούς πληθυσμούς, που αφού είχαν ζήσει για αιώνες στον Πόντο, μετοίκησαν στο Καρς ύστερα από την παραχώρησή του στη Ρωσία (1878) κι έφτασαν στο Μεταλλικό το 1923 ύστερα από μακρά και εξαντλητική πορεία. Ο αγώνας των προσφύγων κατοίκων του για ένα δικό τους κομμάτι γης δικαιώθηκε δεκαετίες μετά την άφιξή τους στη νέα τους πατρίδα.

Ελλάδα - Μεταλλικό Κιλκίς - δολοφονία αγροτών, 1931
Το σημείο της δολοφονίας των δύο αγροτών

1936 : Οι Άραβες της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί εξεγείρονται κατά των Βρετανών ιμπεριαλιστών που ελέγχουν την περιοχή. Αφορμή είναι το αυξανόμενο κύμα εγκατάστασης Εβραίων στην περιοχή.

Παλαιστίνη - Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί
Ο Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί

1943: Ξεσπά στην Πολωνία η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων εκεί, προκειμένου να μαζέψουν τους εναπομείναντες Εβραίους.

1956: Η ηθοποιός Γκρέις Κέλι παντρεύεται τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄ του Μονακό.

1960: Φοιτητές στη Νότια Κορέα διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ της δημοκρατίας, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Σίνγκμαν Ρι.

1961: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.

1965: Την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία.

1966 :Η Ρομπέρτα Μπίγκνεϊ (Roberta Bignay) είναι η πρώτη γυναίκα, που παίρνει μέρος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο 2:25.27

Αθλητισμός - Μαραθώνιος - Ρομπέρτα Μπίγκνεϊ
Η Ρομπέρτα Μπίγκνεϊ

1971: Στα αμερικανικά δικαστήρια παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος μιας δολοφονίας που συγκλόνισε το Hollywood. Ο Τσαρλς Μάνσον καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά για την ενορχήστρωση της δολοφονίας πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων της ηθοποιού, Σάρον Τέιτ, συζύγου τότε του Πολωνού σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι.

1971: Η ΕΣΣΔ σημειώνει ακόμη μία πρωτιά στο διάστημα, με την εκτόξευση του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ». Τέσσερις μέρες αργότερα, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 10» συνδέεται με το «Σαλιούτ» και «αποβιβάζει» τρεις Σοβιετικούς επιστήμονες.

1971: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται δημοκρατία.

1980: Διεξάγεται ο 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιρλανδίας ο Τζόνι Λόγκαν, με τη σύνθεση «What’s another year». Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι των Νακασιάν / Σοφού «Ωτοστόπ», το οποίο ερμηνεύει η Άννα Βίσση και καταλαμβάνει τη 13η θέση.

 

1980: Οι R.E.M. δίνουν την πρώτη συναυλία της καριέρας τους ενώπιον 150 θεατών στο «11:11 Koffee Club» στην Αθήνα της Γεωργίας. Η συναυλία θα διακοπεί από την αστυνομία, επειδή το κλαμπ δεν διαθέτει τη σχετική άδεια.

1984: Το Advance Australia Fair υιοθετείται ως ο εθνικός ύμνος της Αυστραλίας και το πράσινο και το χρυσό ως τα εθνικά χρώματα.

1989: Έκρηξη στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο Αϊόβα σκοτώνει 47 άτομα.

1991: Βόμβα που προοριζόταν για το αγγλικό προξενείο στην Πάτρα, εκρήγνυται στα χέρια εκείνου που τη μεταφέρει, σκοτώνοντας τον μαζί με έξι περαστικούς.

1993: Στο Τέξας, περισσότερα από 80 άτομα, εκ των οποίων 17 παιδιά, καίγονται σε πυρκαγιά που σημειώνεται στο κτίριο, όπου είχε οχυρωθεί για 51 μέρες ο ψευδοπροφήτης, Ντέιβιντ Κορές (David Koresh), της αίρεσης των Δαβιδιανών, μαζί με 95 οπαδούς του.

1995: Στην Οκλαχόμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο με 450 κιλά εκρηκτικά, εκρήγνυται σε κυβερνητικό κτήριο της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 168 άτομα, μεταξύ των οποίων και 19 παιδιά.

1997: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πλήρη μυστικότητα, φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη.

2005: Ο 78χρονος Γερμανός καρδινάλιος, Γιόζεφ Ράτσινγκερ, εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

2011: Η 19η Απριλίου 2011 φέρνει μία κοσμοϊστορική αλλαγή για την Κούβα. Ο Φιντέλ Κάστρο παραιτείται από τη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του νησιού της Επανάστασης και τη θέση αναλαμβάνει ο αδερφός του, Ραούλ Κάστρο.

2013: Ο ύποπτος για την τοποθέτηση βομβών στον αιματηρό Μαραθώνιο της Βοστώνης, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σκοτώνεται από πυροβολισμούς της Αστυνομίας. Ο αδελφός του, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που είχε κρυφτεί σε μια βάρκα σε αυλή της Μασαχουσέτης, συλλαμβάνεται.

2018: Παντρεύονται ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ.

 

Γεννήσεις

1793 – Φερδινάνδος Α’, αυτοκράτορας της Αυστρίας

1809 – Έμιλ Μπράουν, Γερμανός αρχαιολόγος

1832 – Χοσέ Ετσεγαράι ι Εϊθαγκίρε, Ισπανός συγγραφέας

1836 – Φερντινάντ Σεβάλ, Γάλλος ταχυδρόμος

1912 – Γκλεν Θ. Σίμποργκ, Αμερικανός χημικός

1932 – Φερνάντο Μποτέρο, Κολομβιανός καλλιτέχνης

1933 – Τζέιν Μάνσφιλντ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1937 – Αντόνιο Καρλούτσιο, Ιταλός εστιάτορας

1940 – Ράινχαρντ Μπόνκε, Γερμανός ευαγγελιστής

1951 – Γιόανες Άιντεσγκααρτ, πρωθυπουργός των νήσων Φερόες

1960 – Νικολέτα Μπράσκι, Ιταλίδα ηθοποιός

1968 – Μσουάτι Γ’, βασιλιάς της Σουαζιλάνδης

1969 – Ζούζα Πόλγκαρ, Ουγγαρέζα σκακίστρια

1972 – Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

1977 – Σωτήρης Κωνσταντινίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1978 – Τζέιμς Φράνκο, Αμερικανός ηθοποιός

1979 – Αντοανέτα Στεφάνοβα, Βουλγάρα σκακίστρια

1979 – Κέιτ Χάντσον, Αμερικανίδα ηθοποιός

1981 – Χέιντεν Κρίστενσεν, Καναδός ηθοποιός

1987 – Οξάνα Ακίνσινα, Ρωσίδα ηθοποιός

1987 – Μαρία Σαράποβα, Ρωσίδα αντισφαιρίστρια

1987 – Τζο Χαρτ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1044 – Γκοθέλο Α’, δούκας της Λωρραίνης

1054 – Πάπας Λέων Θ’

1057 – Εδουάρδος ο εξόριστος, Άγγλος πρίγκιπας

1321 – Γεράσιμος Α’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1390 – Ροβέρτος Β’, βασιλιάς της Σκωτίας

1560 – Φίλιππος Μελάγχθων, Γερμανός θεολόγος

1567 – Μίχαελ Στίφελ, Γερμανός μαθηματικός

1588 – Πάολο Βερονέζε, Ιταλός ζωγράφος

1689 – Χριστίνα, βασίλισσα της Σουηδίας

1768 – Καναλέτο (κατά κόσμον Τζοβάννι Αντόνιο Κανάλ) Ιταλός καλλιτέχνης

1824 – Λόρδος Βύρων, Άγγλος ποιητής

1881 – Μπέντζαμιν Ντισραέλι, Άγγλος πολιτικός

1882 – Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος βιολόγος

1906 – Πιερ Κιουρί, Γάλλος φυσικός

1914 – Τσαρλς Σάντερς Περς, Αμερικανός φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας

1967 – Κόνραντ Αντενάουερ, Γερμανός πολιτικός

1978 – Λίνος Καρζής, Έλληνας λογοτέχνης

1988 – Ευστάθιος Ανθόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1989 – Δάφνη Ντι Μοριέ, Αγγλίδα συγγραφέας

1990 – Γιώργος Βήχος, Έλληνας αθλητής

1992 – Πέτρος Μώραλης, Έλληνας πολιτικός

1993 – Τίμος Περλέγκας, Έλληνας ηθοποιός

1998 – Οκτάβιο Πας, Μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας

2005 – Τζωρτζ Κοσμάτος, Έλληνας σκηνοθέτης

2007 – Μελέτης Κανιάρης, Έλληνας πολιτικός

2010 – Γκουρού (κατά κόσμον Κιθ Έντουαρντ Έλαμ), Αμερικανός ράπερ

2014 – Χρήστος Ρεκλείτης, Έλληνας αντιστασιακός

2016 – Γεράσιμος Αρσένης, Έλληνας πολιτικός

2016 – Ερρίκος Μπελιές, Έλληνας συγγραφέας

Πηγή: https: sansimera.gr, alt.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

«Όχι» από Γώγο σε πασχαλινή έξοδο και άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα

Επόμενο Άρθρο

Διανομή προϊόντων από το Δήμο Πρέβεζας για τους δικαιούχους του Προγράμματος Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...