Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 11:45

21η Μαρτίου – Διεθνής Ημέρα των Δασών

Η Διεθνής Ημέρα των Δασών γιορτάζεται στις 21η Μαρτίου, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για να τονιστεί η σημασία των δασών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο υποβάθμισής τους. Η αειφόρος διαχείριση των δασών και η χρήση των πόρων τους είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Τα δάση διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας και στην επίτευξη των περισσότερων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Ωστόσο, παρά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη, τα δάση κινδυνεύουν από πυρκαγιές, παράσιτα, ξηρασίες και αποψίλωση.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Δασών έχει ως θέμα «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο». Είναι ένα κάλεσμα για δράση για την αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών για τα δάση μας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης των οικοτόπων και της κλιματικής αλλαγής.

(βλέπε βίντεο στο παρακάτω λινκ)

https://www.youtube.com/watch?v=ktG7G20fVP0

Τα δασικά προϊόντα βοηθούν στη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων σε βιώσιμα υλικά όπως ο χάλυβας, τα πλαστικά και οι συνθετικές ίνες. Τα επιβλαβή πλαστικά μπορούν πλέον να αντικατασταθούν με βιοδιασπώμενες εναλλακτικές λύσεις από ξύλο ώστε να αντικαταστήσουμε το γραφίτη και τα μέταλλα σπάνιων γαιών στις μπαταρίες και να δημιουργήσουμε νέες βιώσιμες ίνες στην αναμόρφωση της βιομηχανίας της μόδας.

Οι καινοτομίες των drones αλλάζουν τον τρόπο που εμείς διαχειριζόμαστε και προστατεύουμε τα δάση μας βοηθώντας στον εντοπισμό και την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών καθώς και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και των εύθραυστων οικοσυστημάτων.

Η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, διοργανώνει την Πέμπτη 21η Μαρτίου 2024 σε όλες τις Διευθύνσεις Δασών της περιοχής αρμοδιότητας της διάφορες εκδηλώσεις όπως δενδροφυτεύσεις, ενημερωτικές ομιλίες και μαθητικές συζητήσεις σε σχολεία της Α’θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, με σκοπό να αναδείξει το ρόλο και την αξία του δάσους στην ευημερία και υγεία του ανθρώπου καθώς και να αφυπνίσει όλους  στην ανάγκη προστασίας των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος..

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Διεύθυνση Δασών Κοζάνης

Ι. Σε συνεργασία με το Δήμο Βοΐου και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) θα διοργανωθεί στις 10:00π.μ έξω από το Δημαρχείο Βοΐου στη Σιάτιστα εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν οι μαθητές της Πέμπτης και Έκτης των Δημοτικών Σχολείων Σιάτιστας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δενδροφύτευση σε δυο περιοχές έξω από τη Σιάτιστα όπου θα συμμετέχουν και οι μαθητές του Μουσικού σχολείου Σιάτιστας.

ΙΙ. Το Δασαρχείο Τσοτυλίου σε συνεργασία με το Δήμο Βοΐου θα πραγματοποιήσουν εθελοντικές δενδροφυτεύσεις σε κομβικά σημεία της Σιάτιστας με τη συνδρομή των μαθητών των Δημοτικών σχολείων, του Μουσικού σχολείου Σιάτιστας και του Γενικού Λυκείου «Παπαγεωργίου» .

Διεύθυνση Δασών Καστοριάς

Στις 10:30 π.μ. στην θέση «Μαύρο Βουνό» της Τ.Κ. Μανιάκων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Μανιάκων και παρουσία των Δημοτικών Σχολείων Μανιάκων  αρχικά ενημερωτική ομιλία και μετέπειτα δενδροφύτευση από τους  μαθητές υπό την επίβλεψή μας. Στην ανωτέρω δράση θα συνδράμει υγειονομικά και το Τμήμα Σαμαρειτών του  Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς.

Διεύθυνση Δασών Γρεβενών

  1. Στο 3ο Νηπιαγωγείο Γρεβενών θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  2. Στο 2ο Δημοτικό Γρεβενών θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  • Στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Γρεβενων θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  1. Στο Γυμνάσιο Δεσκάτης και στο Γυμνάσιο Καρπερού θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.

Διεύθυνση Δασών Φλώρινας

Ι. Στο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία και διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του Σχολείου υπό την επίβλεψη του προσωπικού της Δ/νση Δασών Φλώρινας.

ΙΙ. Στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία και διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση υπό την επίβλεψη του προσωπικού της Δ/νση Δασών Φλώρινας.

Δασαρχείο Ιωαννίνων

  1. Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Καπλάνειο) θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στο Δασύλλιο Ιωαννίνων Άλσος. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και  ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  2. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Μαρούτσιο) θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  • Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Παυλίδειος Σχολή) θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  1. Το 9ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει φύτευση δασικών καλλωπιστικών θάμνων στο αισθητικό δασύλλιο Ιωαννίνων. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  2. Στο 27ο Δημοτικό Σχολείο  Κιάφας Ιωαννιτών θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και  ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  3. Στο 3ο Νηπιαγωγείο Κιάφας Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και  ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  • Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Σωματικά Ανάπηρων Παιδιών Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  • Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σωματικά Ανάπηρων Παιδιών Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  1. Στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  2. Στον Παιδικό σταθμό και Νηπιαγωγείο «Μυστικό Κλειδί» θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  3. Στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας και στο Γυμνάσιο Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  • Το Δημοτικό σχολείο Αβγού Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει φύτευση δασικών καλλωπιστικών θάμνων στο Λόφο Αβγού πλησίον του ιστορικού μνημείου «Τύμβος των 333 Μπιζανομάχων» και στον αύλειο χώρο του σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.

Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας

Σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών από το προσωπικό της Δ/νσης Δασών Πρέβεζας.

Διεύθυνση Δασών Άρτας

Θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση σε Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια του Δήμου Αρταίων. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και  ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.

Η Προϊσταμένη

Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΤΟΥΡΑ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ

Προηγούμενο Άρθρο

”Βούλιαξε” η Πρέβεζα την Σαρακοστή – Γέμισαν οι παραλίες για το πέταγμα το χαρταετού (video-pics)

Επόμενο Άρθρο

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...