Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 12:10

14ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα ”Χειμαδιά” στις 19 Αυγούστου

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης, η Περιφέρεια Ηπείρου – Π.Ε. Πρέβεζας και ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνουν το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023, το 14ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά».

Η Σαρακατσάνικη Στάνη υποδέχεται για μία ακόμη χρονιά τους Σαρακατσαναίους και τους φίλους τους στο ετήσιο αντάμωμα στα Φλάμπουρα Πρέβεζας τόπο που έχει καθιερωθεί, πλέον, ως σημείο αναφοράς για την παράδοση των Σαρακατσαναίων. Η Σαρακατσάνικη Στάνη αποτελεί ένα υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο οργανωμένο στα πρότυπα των παραδοσιακών σαρακατσάνικων οικισμών με τα χαρακτηριστικά κονάκια να εναρμονίζονται απόλυτα με το φυσικό τοπίο. Συντηρείται και ανανεώνεται, με το μεράκι των μελών του, που σε πείσμα των καιρών, διατηρούν ακόμη ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην είσοδο της Στάνης θα βρίσκεται, όπως κάθε χρόνο, η έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, ενώ από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης θα γίνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού και φωτογραφιών από τις δράσεις του. Οι μικροί μας επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την παράδοση των Σαρακατσαναίων μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει φέτος στη μουσική παράδοση, το τραγούδι και τον χορό των Σαρακατσαναίων. Η σχέση τους με τη μουσική είναι βιωματική και απόλυτα ενταγμένη στο περιβάλλον και τη ζωή. Αρχικά μοναδικό  μουσικό όργανο ήταν η φλογέρα, απαραίτητη στη βοσκή και μετέπειτα στα γλέντια. Τα τραγούδια ήταν κυρίως άσματα φωνητικά, χωρίς τη χρήση οργάνων. Με το τραγούδι κατέγραφαν τα μεγάλα περιστατικά της ζωής και κάθε τι ξεχωριστό ή σημαδιακό που έπρεπε να μείνει για να το θυμούνται οι επόμενοι. Μεγάλο κεφάλαιο είναι τα κλέφτικα και ιστορικά τραγούδια, τα τραγούδια της αγάπης, ενώ ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα τραγούδια της τάβλας. Οι Σαρακατσαναίοι τραγουδούσαν και χόρευαν στις γιορτές, στους γάμους και τα γλέντια. Ο χορός ακολουθεί το τραγούδι. Δεν ήταν συχνός, χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ο αργός του ρυθμός. Χόρευαν χορούς τσάμικους και συρτούς με κατά τόπους παραλλαγές και επιρροές.

Οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια θα παρουσιαστούν από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης και των φιλοξενούμενων Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία και τα τραγούδια τους οι κορυφαίοι Σαρακατσαναίοι ερμηνευτές Βασίλης Σερμπέζης, Σταύρος Μπόνιας και Νίκος Γιαννακός, με την ορχήστρα του Γιώργου Κωτσίνη.

Ο χώρος της Στάνης θα είναι επισκέψιμος για το κοινό από τις 7 το απόγευμα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος ελεύθερης στάθμευσης.   Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Θεόδωρο Κάλλη (6934699528).

Καλώς να ανταμώσουμε!

Προηγούμενο Άρθρο

Δρ. Κοσμάς Κοψάρης, Κολαστήριο, κριτική της ταινίας

Επόμενο Άρθρο

Η ”μαγείρισσα της καρδιά μας” Γκόλφω Νικολού υποψήφια με τον ”Δήμο της καρδιάς μας”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...