Τρίτη 14 Ιανουάριος 2025 - 12:06

1ο πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας – Και η υπόσχεση έγινε… δράση!

Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 08-02-24 και την Παρασκευή 09-02-24 στο πλαίσιο των μαθημάτων Ιστορίας και Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας αλλά και αποδεχόμενοι την πρόσκληση της περσινής επίτιμης καλεσμένης μας , κας Μιμής Ντενίση στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Όμιλος Ιστορίας σε συνεργασία με το δήμο Πρέβεζας  με τίτλο « Όταν οι ρίζες μεγαλώνουν… ενώνουν!» για την Μικρασιατική Καταστροφή με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Γιαννούλη Σοφία.

Το ταξίδι της γνώσης είχε ως πρώτο προορισμό τη Βεργίνα και τους βασιλικούς τάφους των Αιγών. Εκεί οι μαθήτριες–τές της Β΄ Γυμνασίου γνώρισαν από κοντά την ιστορία του Φίλιππου και του Μ. Αλέξανδρου με την καθοδήγηση των φιλολόγων κας Διαμαντοπούλου Μαρίας και κας Γιαννούλη Σοφίας και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εκθέματα υψίστης ιστορικής σημασίας, να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν, να κατανοήσουν ήθη, έθιμα, αρχές και αξίες που ανέκαθεν ακολουθούν τον ελληνικό λαό. 

Ο επόμενος προορισμός το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ένα σύγχρονο πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο που εντυπωσίασε τις μαθήτριες-τές. Εκεί μας υποδέχθηκε με χαρά η στενή συνεργάτιδα της κας Μιμής Ντενίση, κα Μπαρμπουνάκη Νατάσα, η οποία μας ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Από Σμύρνη … Σαλονίκη». Οι μαθήτριες-τές απόλαυσαν ένα τρίωρο ιστορικής πορείας από το1922 μέχρι και το 1940 γνωρίζοντας από κοντά σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Κων/νος Καζάκος, η Ναταλία Δραγούμη, ο Κων/νος Καζάκας, η Κατερίνα Γερονικολού, ο Μέμος Μπεγνής, η Μαρία Εγγλεζάκη, κ.ά. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση, συνομιλία και φωτογράφιση των μαθητριών-των με την κα Μιμή Ντενίση.

Και η τρίτη στάση μας το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι που μας υποδέχθηκαν ταξίδεψαν τις μαθήτριες-τές στον κόσμο του Βυζαντίου μέσα από θεματικές ενότητες που αφορούν στον καθημερινό και δημόσιο βίο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, την εμπορική και εργαστηριακή δραστηριότητα. Κι όλα αυτά μ’ έναν ιδιαίτερο και ευφυή τρόπο προσέγγισης, τις «Κάρτες Επίσκεψης», μια εύκολη και ευέλικτη εκπαιδευτική δράση, όπου οι μαθήτριες-τές ανακαλύπτουν και γνωρίζουν μόνοι τους τα εκθέματα.

Και δεν ήταν δυνατό να μην απολαύσουμε την πλατεία Αριστοτέλους, τον Λευκό Πύργο, τον εμπορικό δρόμο της Τσιμισκή, τη βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και τα τοπικά εδέσματα και γλυκά. 

Προηγούμενο Άρθρο

Με τρεις νέους  απινιδωτές ενισχύθηκε το   “δίκτυο ζωής” του Δήμου Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Οι μαθητές του 7ου δημοτικού μαθαίνουν τα μυστικά του πετάνκ από τον Σύλλογο Πετάνκ Πρέβεζας ‘’Αμπαλί’’

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...