Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:17

Όχι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο είπαν τα σωματεία έξω από το Εργατικό Κέντρο

Έξω από το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε μία ακόμη απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο το πρωΐ της Πέμπτης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από το Σωματείο χειριστών, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σερβιτόρων, μαγείρων και συναφών επαγγελμάτων, το παράρτημα ΟΤΟΕ Πρέβεζας, το Σωματείο εργαζομένων ΕΤΕ Πρέβεζας, το Σωματείο Λιμένος, το Σωματείο εργαζομένων ΕΛΤΑ, το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας, Ένωση Συμβασιούχων Πυροσβεστών, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Σούπερμάρκετ, Σωματείο Συμβασιούχων Ιδιωτικών Υπαλλήλων του δήμου Πάργας και από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή.

“Σήμερα απεργούμε ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει τις ζωές μας. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εμπεριέχει στοχευμένες νομικές κατασκευές όπως είναι η επονομαζόμενη ατομική «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που ουδόλως σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους μας διευθέτηση, ούτε βεβαίως εξυπηρετεί πρόσκαιρες – εποχικές ανάγκες επιχειρήσεων. Με «φερετζέ» τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή επιχειρείται μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Από την άλλη, στην πιο κρίσιμη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα περίοδο, όπου οι μεταπανδημικές απαιτήσεις για ελέγχους στην αγορά εργασίας είναι αυξημένες και η παραβατικότητα οξυμένη, αντί εμπλουτισμού, στελέχωσης και θωράκισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί διατάξεις για τον μετασχηματισμό του σε «Ανεξάρτητη Αρχή». Σε μια περίοδο που επιβάλλεται το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης, να χαράξει στρατηγική ελέγχων στην αγορά εργασίας για τη μείωση της εργοδοτικής παραβατικότητας, εκείνο επιλέγει να αποτινάξει από πάνω του το ισχυρότερο εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα Κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας «απεκδύονται» της πολιτικής ευθύνης για την εργασιακή δυστοπία που διαμορφώνει η πανδημική κρίση και η εργοδοτική ασυδοσία στην αγορά εργασίας.

Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας” ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Χρήστος Δημόπουλος.

Προηγούμενο Άρθρο

Παρουσία πλήθος πιστών ο εορτασμός του Αγ. Βαρνάβα Λούρου (φωτογραφίες + βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του Προϊσταμένου της Δ.Δ.Ε. Πρέβεζας Κατσανάκη Απόστολου προς τις υποψήφιες και τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...