Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 10:13

Το μήνυμα του Ιωάννη Γιώτη στον εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων

Με τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, τιμούμε και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σαν αναγνώριση της προσφοράς τους στον Ελληνισμό και την Πατρίδα μας.
Τη σημερινή ημέρα τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού έθνους στο πέρασμα των αιώνων, για την υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τους ήρωες επώνυμους και ανώνυμους που έπεσαν στα πεδία των μαχών υψώνοντας το ανάστημα τους, σε όλους εκείνους που επιβουλεύτηκαν την ελευθερία της πατρίδας μας.

Τιμούμε όμως και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που υπηρετώντας καθημερινά, νύχτα και ημέρα, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, στην ηπειρωτική χώρα, στα νησιά μας, τις ελληνικές θάλασσες και στους ουρανούς, αποδεικνύουν πως διαθέτουν εξαιρετική εκπαίδευση, πνεύμα πατριωτισμού και αυτοθυσίας. Τη γενιά των στελεχών, που θυσιάζουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, στην υπεράσπιση των ιδανικών του έθνους μας.

Σήμερα μαζί με την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορτάζουμε και την«Ημέρα Αποστράτου και Βετεράνου» ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους προς την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι βετεράνοι μας και το εν αποστρατεία προσωπικό των Ε.Δ. έχουν συμβάλει στην ανεξαρτησία και την ελευθερία της πατρίδας  μας στο παρελθόν, ενώ το εν ενεργεία προσωπικό, συνεχίζει το έργο αυτό και θα το συνεχίσει και στο μέλλον.

Η Παναγία μας με την ευλογία της βοήθησε τους Έλληνες να γράψουν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα πεδία των μαχών. Οι ήρωες πολεμιστές έπαιρναν κουράγιο και δύναμη στο πεδίο της μάχης, από το όραμα της Θεοτόκου.
Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αρχαία έκφραση του Ομήρου.

«ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης
Ανατρέχοντας στην ιστορία του έθνους μας, θα δούμε ότι η πολεμική Αρετή των Ελλήνων είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση της Ελληνικής φυλής.
Τα στοιχεία που αποπνέουν τα πρόσωπα στο Τρωικό πολέμο, εκπέμπουν ηθικές αξίες μέσα από πράξεις ηρωισμού, πολεμικής αρετής, γενναιοφροσύνης και αισθημάτων οικογενειακής τιμής.
Οι τριακόσιοι Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, τιμώντας τα όπλα τους, αγωνίστηκαν για
την ελευθερία και μας κληροδότησαν την γνωστή σε όλους μας ιστορική φράση:

«Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ὅτι τῇδε κείμεθα τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι»
Οι Αθηναίοι πολέμησαν κατά τον Περσών, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα συντρίβοντας οριστικά τα όνειρα των τότε επίδοξων κατακτητών .
Οι Μακεδόνες, Φίλιππος και Αλέξανδρος με τις Μακεδονικές φάλαγγες,την εφευρετικότητα  στην πολεμική τέχνη, το ακαταμάχητο των Ελλήνων  βοήθησαν στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, γενναίος στρατιώτης, έπεσε για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνοχριστιανισμού.Τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς που ακολούθησαν δεν κατάφεραν να υποτάξουν το έθνος. Με μοναδικό εφόδιο «τής καρδιάς το πύρωμα » ένας αγράμματος, φτωχός και κατατρεγμένος λαός τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του και αγωνίστηκε για να ελευθερωθεί.
Οι μακεδονομάχοι, ο Παύλος Μελάς, και οι εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα μέσα από ανταρτικά σώματα κατάφεραν να σώσουν τη Μακεδονία από τούς κομιτατζήδες και τους Νεότουρκους.

Σημαντική υπήρξε η προσφορά των Ενόπλων δυνάμεων  στο  1ο και 2ο παγκόσμιο πόλεμο με βαρύ φόρο σε ανθρώπινες ζωές, βοηθώντας την ανθρωπότητα να παραμείνει ελεύθερη. Η μικρή Ελλάδα σήκωσε το ανάστημα της και βροντοφώναξε το ΌΧΙ απέναντι στη ναζιστική και φασιστική λαίλαπα , την ώρα που τα κράτη της Ευρώπης παραδίδονταν το ένα μετά το άλλο αποκομίζοντας οι Έλληνες μαχητές λόγια θαυμασμού από αντιπάλους και συμμάχους.

Σήμερα παρά τις επικίνδυνες φωνές αστάθειας, αμφισβήτησης συνθηκών και συνόρων, η χώρα μας διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης και σταθερότητας, αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της αποτρεπτικής ισχύος των  Ενόπλων μας δυνάμεων, οι οποίες είναι αφοσιωμένες στην κύρια αποστολή τους.
Με ισχυρές ένοπλες Δυνάμεις έχουμε διπλωματική και αμυντική ισχύ, στέλνουμε μηνύματα χαρακτηριστικά του λαού μας για ειρήνη, φιλία, συνεργασία και τη θέληση να υπερασπιστούμε την  εθνική  μας κυριαρχία.
Οι ένοπλες δυνάμεις μας, εκτός από δύναμη αποτροπής και υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας, με τις ευρωπαϊκές και νατοϊκές δομές άμυνας και ασφάλειας που συμμετέχουν, διασφαλίζουν τη διεθνή σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία.

Με το τρόπο αυτό η χώρα μας ισχυροποιείται στη διεθνή πολιτική σκηνή, και γίνεται πυλώνας σταθερότητας, συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Με ειρηνική αποστολή τη προσφορά βοήθειας, σε φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, έρευνα και διάσωση, αεροδιακομιδές, τις κατασκευές έργων και αποκατάσταση ζημιών, για το κοινωνικό σύνολο, δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, εξυψώνοντας το ηθικό του λαού.

Με την συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, βοήθησαν να αναγνωριστεί από τη παγκόσμια κοινότητα ο αγώνας ανθρωπισμού και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού.
Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια γεωπολιτική θέση, που είναι υποχρεωμένη για τη διατήρηση της ειρήνης, να βρίσκεται σε διαρκή αμυντική ετοιμότητα και με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε για την επιβίωση του λαού μας. Αγώνας μαραθώνιου δρόμου και όχι ταχύτητας η ασφάλεια της πατρίδας μας, με το συνεχιζόμενο αλυτρωτισμό από τους βόρειους γείτονές μας, αλλά και τον εξ ανατολών γείτονα, που επιθυμεί αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, γαλάζιες πατρίδες και σύνορα της καρδιάς του.

Δυστυχώς η κατάσταση αυτή επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες, που είναι αναγκαίες όμως, για την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης και διατήρησης του φρονήματος σε υψηλό επίπεδο των ανδρών και των γυναικών των Ενόπλων μας Δυνάμεων εν ενεργεία και εν αποστρατεία, του σημαντικότερου πολλαπλασιαστή ισχύος στο σημερινό δυναμικό και απαιτητικό θέατρο επιχειρήσεων.
Αυτή τη στιγμή με ευλάβεια να φέρουμε στη σκέψη μας, τους ήρωες νεκρούς, τους νέους μας που θυσίασαν τη ζωή τους στους αγώνες των Ενόπλων δυνάμεων για τη ελευθερία της πατρίδας μας.

Τελειώνοντας οφείλουμε να τονίσουμε, ότι σήμερα, μέσα στο αρνητικό περιβάλλον των γεωπολιτικών ανατροπών, των ανακατατάξεων δυνάμεων, συμμαχιών, συμφερόντων και επιδιώξεων, αλλά και της συνεχιζόμενης επιθετικής πολιτικής των γειτόνων, απαιτείται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον ομόνοια από όλους μας.
Χρόνια πολλά.
Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Ζήτω η Ελλάδα.

Προηγούμενο Άρθρο

Πρώτος και αήττητος ο ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου (βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Τον Πανλευκάδιο υποδέχεται ο ΠΑΣ Πρέβεζα το Σάββατο 27 Νοεμβρίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...