Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 17:35

Την τρίτη κινητικότητα του πραγματοποίησε το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας στο ‘Οσιγιεκ της Κροατίας από 6-12 Μαρτίου 2022

Στο  όμορφο  Όσιγιεκ της Κροατίας  ταξίδεψε  αντιπροσωπεία  μαθητών και μαθητριών , οι Χρήστος Μακρυγιάννης  Δημόπουλος Σπύρος, Ιωάννα   Ντούσκα και Άλκηστις Παππά  από την  Β’ Τάξη   και  η  Νεφέλη  Ρεμεντζά από την  Γ΄ Τάξη  και μέλη της  παιδαγωγικής ομάδας  , η Διευθύντρια  του  σχολείου και συντονίστρια  του προγράμματος  κ. Βαρβάρα Ζαντραβέλη  και οι εκπαιδευτικοί  κ. Γραμματική Γούλα και  Αικατερίνη Στάθη . Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της τρίτης    διακρατικής συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών του Προγράμματος  Erasmus+  « Eco-herit@ge matters».

Στόχος του προγράμματος η ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς  ,η εστίαση της προσοχής των μαθητών στην αξία της Φύσης και η καλλιέργεια της ανάγκης για το σεβασμό και προστασία της. Τελικό προϊόν θα αποτελέσει οικοτουριστικός οδηγός από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία προβάλλοντας τους θησαυρούς μας με πρώτο σταθμό την Πρέβεζα και τον Αμβρακικό Κόλπο.

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε εργαστήρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχέση με τα παραπάνω θέματα στο Οσιγιεκ  αλλά και στις  γύρω περιοχές  όπως πάρκα και οικολογικούς θησαυρούς,   το Γεωπάρκο ‘Papuk’  που  αποτελεί  μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς υπό την αιγίδα της Unesco, το μουσείο “Panonian sea , τα πάρκα Naturavita και Kopacki Rit και άλλους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Αναλυτικά οι δράσεις περιλάμβαναν:

1η ημέρα:   Τελετή υποδοχής στο σχολείο από τον διευθυντή, τον συντονιστή του προγράμματος, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ,με παρουσίαση τραγουδιών της περιοχής από τη χορωδία του σχολείου, παρουσίαση τοπικών προiόντων και χειροποίητων κατασκευών από τα μέλη τοπικών γυναικείων συνεταιρισμών. Έγιναν παρουσιάσεις με βίντεο των εταιρικών σχολείων και οι μαθητές του σχολείου μας έφεραν το άρωμα της Πρέβεζας στο Όσιγιεκ της Κροατίας.

Συμμετοχή των μαθητών σε παραδοσιακά παιχνίδια, που πραγματοποιήθηκαν στο άρτια εξοπλισμένο κλειστό γυμναστήριο. Η ημέρα έκλεισε με δείπνο και γνωριμία με παραδοσιακές γεύσεις στο εστιατόριο-τραπεζαρία του σχολείου.

2η ημέρα:  Εκπαιδευτική εκδρομή-επίσκεψη στο παγκόσμιο Γεωπάρκο Nature park Jancovak του όρους ‘Papuk’, περιοχή προστατευόμενη από την UNESCO. Ο περίπατος στα χιονισμένα μονοπάτια του έκρυβε εκπλήξεις, όπως δύο πανέμορφες λίμνες και έναν καταρράκτη ύψους 35 μέτρων. Φυσικά οι μαθητές απόλαυσαν το παιχνίδι στα χιόνια, που για κάποιους ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο Mountain Lodge.

Επόμενος σταθμός το χωριό Velika και επίσκεψη στο μουσείο “Panonian sea”. Το μουσείο περιέχει γεωλογικά εκθέματα από την Πανονική θάλασσα, η οποία ήταν μια αρχαία ρηχή λίμνη πριν από 10.000.000 χρόνια. Τώρα είναι η λεκάνη της Πανονίας. Υπάρχουν εντυπωσιακά εκθέματα όπως τμήματα από κυπαρίσσια 7.000.000 ετών. Απολιθώματα πολλών προϊστορικών ζώων και φυτών, απολιθώματα Rudapithecus, που αντιπροσωπεύουν την αρχή της ανθρώπινης εξέλιξης και μυστικά ηφαιστειακών και σεισμικών δραστηριοτήτων στη λεκάνη της Πανονίας.

3η ημέρα:  Επίσκεψη στο μουσείο της Σλαβονίας στην περιοχή Tvrda , που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης του Όσιγιεκ, όπου εκτίθενται με συλλεκτικό τρόπο αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι κάτοικοι της περιοχής σε παλιότερες εποχές. Ενδιαφέρον προκαλεί το τμήμα του μουσείου όπου η φύση συναντά την τεχνολογία και η τεχνολογία εμπνέεται από τη φύση.

Ακολούθησε το παιχνίδι της εξερεύνησης των QR Code στην ευρύτερη περιοχή της Tvrda και η γνωριμία με τα σημαντικότερα αξιοθέατα και μνημεία της πόλης.

Μετά από ένα γρήγορο παραδοσιακό γεύμα στο δρόμο, ακολούθησε επίσκεψη και καθαρισμός της οικολογικής περιοχής Pampas. Η συλλογή σκουπιδιών έγινε σε χειροποίητες πάνινες τσάντες που έφεραν το λογότυπο του προγράμματος. Στη συνέχεια, οι μαθητές έκαναν δειγματοληψία νερού και άμμου από τον ποταμό Drava, που διαρρέει την πόλη Όσιγιεκ. Τα δείγματα ανέλυσαν την μεθεπόμενη μέρα σε εργαστήριο του σχολείου.

Παράλληλα οι συντονιστές εκπαιδευτικοί έγιναν δεκτοί στο Δημαρχείο της πόλης , όπου η Διευθύντρια παρέδωσε όμορφη γκραβούρα της πόλης της Πρέβεζας σον Αντιδήμαρχο μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της Δημοτικής μας αρχής και αναλύοντας στοιχεία από την περιοχή μας και τις ομορφιές της .Μετέφερε επίσης ανοικτή πρόσκληση για συνεργασία και επίσκεψη της Κροατικής Δημοτικής αρχής στην Πρέβεζα. 

4η ημέρα:  Εκπαιδευτική επίσκεψη-εκδρομή στην περιοχή Barania. Επίσκεψη στο κέντρο εκπαίδευσης και επισκεπτών Podravlje, περίπατος στο περιβαλλοντικό πάρκο Naturavita και δενδροφύτευση από τους μαθητές των εταιρικών σχολείων. Μετάβαση στο Εθνικό Πάρκο Kopacki Rit έναν από τους σημαντικότερους, μεγαλύτερους και ωραιότερους υδροβιότοπους, που φιλοξενεί περίπου 260 διαφορετικά είδη πουλιών.  Τέλος, επίσκεψη στο εντυπωσιακό διαδραστικό μουσείο της περιοχής και γεύμα στο κυνηγετικό καταφύγιο Zlatna Greda.

5η ημέρα: Εργαστήρια οικολογικού ενδιαφέροντος στο χώρο του σχολείου, ανάρτηση υλικού στο Twinspace, αξιολόγηση εργασιών και ένα καταπληκτικό κλείσιμο της τρίτης κινητικότητας με διοργάνωση δείπνου με την παρουσία ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας  από μέρους των οικοδεσποτών, καθώς και με προσφορά αναμνηστικών δώρων.

Για μια ακόμα φορά όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες από το ταξίδι στην Κροατία και δεσμεύτηκαν για το σεβασμό και την προστασία των οικολογικών και πολιτιστικών θησαυρών μας.

Ευχαριστούμε θερμά τη Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, το Δήμο Πρέβεζας, τους γονείς των μαθητών μας αλλά και όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η παιδαγωγική ομάδα (Βαγγέλη Θ. , Γκουργκούλη Ε.   Γούλα Γ. , Ευαγγέλου Α. ,Κακοσίμου Χ. , Στάθη Α.)

Η Διευθύντρια του σχολείου  

Βαρβάρα Ζαντραβέλη


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

ΜΕΤΑΝΟΙΑ, ΝΗΣΤΕΙΑ, ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ του π. Δημητρίου Μπόκου

Επόμενο Άρθρο

Με απουσίες ο ΠΑΣ Πρέβεζα κέρδισε 3-1 τον Μύτικα εκτός έδρας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...