Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 12:44

Τεκμήριο διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στην Πρέβεζα του 19ου αιώνα

Στα ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (τεύχος 55-56, Πρέβεζα 2019) δημοσιεύθηκε άρθρο με τον ίδιο τίτλο των Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου και Σπύρου Σκλαβενίτη, που περιέχεται στην ανωτέρω έκδοση, βασισμένο σε ένα χειρόγραφο βιβλίο-τετράδιο του παππού μου Στυλιανού Γιαννατζή (Παπαγεωργίου), που διασώθηκε στο οικογενειακό μας αρχείο.

Το χειρόγραφο αυτό, όπως και στο άρθρο αναφέρεται, φέρει την χρονολογία 1881, έτος  κατά το οποίο φοιτούσε στην Θεοφάνειο Σχολή και αποτελεί τεκμήριο διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στην Πρέβεζα του 19ου αιώνα, όπως ο Προϊστάμενος των ΓΑΚ-Πρέβεζας, Δρ. Ιστορίας, αρχειονόμος κ. Σπύρος Σκλαβενίτης διερεύνησε και ευφυώς διαπίστωσε.

Παρόλο που στο προαναφερθέν άρθρο στα ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ αναλυτικά και διεξοδικά περιγράφεται ικανοποιητικά τόσο η μορφή όσο και το περιεχόμενο του χειρογράφου, θεώρησα σκόπιμο να εκτυπωθεί αυτό ολόκληρο σε μικρό αριθμό  αντιτύπων για τις βιβλιοθήκες πολιτιστικών φορέων της περιοχής, για να διασωθεί αυτούσιο σαν ιστορικό αρχείο μαζί με την γλώσσα της εποχής εκείνης, ώστε να είναι επιπλέον πιθανόν χρήσιμο και για λαογράφους και γλωσσολόγους, πιστεύοντας ότι τελικά στο πέρασμα των χρόνων μόνο scripta manent.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Στην κάτω είσοδο της Θεοφανείου Σχολής περίπου το 1930 (Αρχείο Οικογένειας Κωτσούλα)

Φόντο εξωφύλλου: Η εξωτερική όψη του χαρτόδετου χειρογράφου

Tο πρώτο κείμενο με διδακτικό, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους ζωόφιλους (και όχι μόνον)

Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου

Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ένωση Γονέων Πρέβεζας: Κενά σε Σχολικές Μονάδες Δ. Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Rapid – test στο Λύκειο Θεσπρωτικού την Πέμπτη 27/01

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Χορωδία Αρμονία: Νέες ακροάσεις για παιδιά 11 έως 14 ετών

Η Παιδική χορωδία “Αρμονία” Πρέβεζας ανακοινώνει ακροάσεις καινούριων χορωδών, παιδιά 11-14 χρονών την Παρασκευή 8/10 και το Σάββατο 9/10 στις ώρες 17:00-18:00 και 20:00-21:00 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πρέβεζας, Γιάννης Μόραλης. Το ίδιο θα επαναληφθεί και […]