Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 19:51

Σύψας: Δύσκολη κατάσταση τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη – Τι θα κλείσει σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού

Πιθανότατα εντός της εβδομάδας να φανούν τα αποτελέσματα του Δεκαπενταύγουστου και σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σύψα δεν αποκλείεται μικρή αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού και μετά σταθεροποίηση.

Την ανάγκη ετοιμότητας σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο για δεύτερο κύμα κορονοϊού, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν τη γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει».

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής σημείωσε πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση.

Το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος – Τι θα κλείσει

Τόνισε ότι, είτε ο κορονοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη είτε θα εξαφανιστεί, «εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο, ανέφερε συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες».

Αναφερόμενος στο κακό σενάριο ενός δεύτερου κύματος, ο κ. Σύψας, σημείωσε ότι θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, διευκρινίζοντας ότι το τελευταίο που θα κλείσει θα είναι τα σχολεία, ενώ θα κλείσουν η εστίαση, τα μπαρ και οι χώροι θεαμάτων.

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.

Η επίδραση του Δεκαπενταύγουστου

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πιθανό η επίδραση του Δεκαπενταύγουστου να φανεί εντός της εβδομάδας με μία μικρή αύξηση κρουσμάτων και μετά η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί.

«Το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν “πυριτιδαποθήκες” για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα».

Τόνισε επίσης:

«Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο, αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται. Πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές».

Πηγή:sputniknews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ρ. Τ. Ερντογάν:«Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος, που σε όλη την ιστορία του, κρύβεται πίσω από άλλες χώρες»

Επόμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πολιτικές κοινωνικού αυτοματισμού με θύματα εργαζόμενους και συνταξιούχους

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...