Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:06

Σύσκεψη φορέων για την ”Μήδεια” που χτυπά την Ήπειρο

Σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με θέμα την προετοιμασία των Δήμων της χώρας ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία «Μήδεια» που πρόκειται να χτυπήσει τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, εκπροσωπώντας τους Δήμους της περιοχής.

Τις κατευθύνσεις για τα μέτρα που καλούνται να λάβουν τις επόμενες ώρες οι Δήμοι της χώρας, έδωσε σύντομα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε για μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών, ζητώντας από τους Δήμους να βρίσκονται τις επόμενες ώρες σε επιφυλακή αυξημένου συναγερμού που σημαίνει ότι ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού και τίθενται σε 24ωρη ετοιμότητα. Ζήτησε επίσης από τους Δήμους, οι δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» να ενεργοποιηθούν και να λάβουν μέριμνα για ανήμπορους πολίτες που πιθανόν θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε καλά θερμαινόμενους χώρους. Στόχος της πολιτείας και των Δήμων είναι να μην αποκλειστούν περιοχές και ασφαλώς, να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή. Τις επόμενες ώρες και ανάλογα με τα δεδομένα, ενδέχεται να ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων από το Υπουργείο.

Για την Ήπειρο, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου έχουν τεθεί σε ετοιμότητα όλα τα μηχανήματα των Δήμων όσο και ιδιωτικά μηχανήματα που θα εκμισθωθούν και θα συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ έχει υπάρξει και προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αλατιού.

Ο κ. Ντακαλέτσης τέλος, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ανασταλούν για τις επόμενες ώρες, τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά του Covid-19, καθώς όπως είπε, θα είναι δύσκολο να μεταφερθούν με ασφάλεια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε πως από τη στιγμή που ποσότητες εμβολίων έχουν ήδη μεταφερθεί στα κατά τόπους hubs, δε μπορεί να υπάρξει αλλαγή του προγραμματισμού των εμβολιασμών. Στις περιπτώσεις που θα υπάρχει δυσκολία να μεταφερθεί κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο, θα πρέπει να ζητείται βοήθεια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής ή του Λιμενικού αλλά και αν και τότε δεν καταστεί δυνατή η πρόσβαση του πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο, το ραντεβού που χάνεται θα επαναπροσδιορίζεται άμεσα.

Ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε με ένταση από τους Δήμους να κάνουν το παν τι δυνατόν για να μην ακυρωθούν εμβολιασμοί.

Τέλος, μετά από τη διατύπωση από τους προέδρους των Π.Ε.Δ. του αιτήματος αντικατάστασης του απαρχαιωμένου εξοπλισμού των Δήμων και άμεσης πρόσληψης μόνιμων χειριστών, ο κ. Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε πως με επείγουσες διαδικασίες, οι Δήμοι της χώρας θα μπορέσουν να προμηθευτούν το επόμενο διάστημα, μηχανήματα και εξοπλισμό για την πολιτική προστασία τους, από ένα κονδύλι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ που θα εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Προηγούμενο Άρθρο

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ N.ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΟΑΕΕ N.ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Συμμετέχουμε στην πανυγειονομική κινητοποίηση στις 16-2-21

Επόμενο Άρθρο

Οδηγίες από την Δ.Ε.Υ.Α Πρέβεζας για προστασία από τον παγετό

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...