Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 3:36

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ – Ούτε λευκές νύχτες, ούτε μαύρες Παρασκευές!!!

ΑΜΕΣΗ,ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.

Μεγάλη γιορτή στην πόλη μας με ανοιχτά εμπορικά καταστήματα από της 19.00 μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, χαρακτηρίζεται η Λευκή νύχτα που διοργανώνει  ο Σύλλογος Εμποροεπαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου για το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023.Σημειώνει δε, πως μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε πυρόπληκτες περιοχές.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας καλεί να μην εφαρμοστεί αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός που βοηθάει να διευρυνθεί και ουσιαστικά να καταπατηθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Επίσης η υλική βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας που βίωσαν ή  βιώνουν σε όλη τη χώρα τον πύρινο εφιάλτη που καταστρέφει ζωές και περιουσίες και είναι αποτέλεσμα των τραγικών ελλείψεων από την πολιτική περικοπών, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, σε εξοπλισμό και μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μπορεί να εκφραστεί με διάφορους άλλους τρόπους και όχι με τις Λευκές Νύχτες. Σίγουρα όλοι έχουμε ανάγκη από βραδιές ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αλλά χωρίς εξαιρέσεις. Οι συνάδελφοι μας στο εμπόριο, γιατί να μην διασκεδάσουν και πρέπει να δουλεύουν?

Οι εργαζόμενοι  στο εμπόριο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα σπαστά ωράρια, με τις μετακινήσεις από πόστο σε πόστο, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, με τις, πολλές φορές απλήρωτες υπερωρίες, με την εντατικοποίηση της εργασίας. Ο νόμος-τερατούργημα Χατζηδάκη ήρθε να νομιμοποιήσει αυτές τις συνθήκες και να δώσει ακόμα περισσότερο αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει μέσα στα καταστήματα. Οι Λευκές Νύχτες θα έρθουν να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, στην αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο.

Τα ίδια τα στοιχεία (ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία χρόνια που εφαρμόστηκε η διεύρυνση ωραρίου των καταστημάτων, το ενιαίο ωράριο, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι μεγάλες αλυσίδες και οι όμιλοι είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται, οι μικροί έμποροι τα μαγαζιά τους να φυτοζωούν και να κλείνουν και οι εργαζόμενοι είδαν την κοινωνική-οικογενειακή τους ζωή να συρρικνώνεται.

Αναρωτιόμαστε πως ζητάτε από τη μάνα εμποροϋπάλληλο να πηγαίνει στη δουλειά και να επιστρέφει το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας στο σπίτι της? Πως ζητάτε από τον βιοπαλαιστή αυτοαπασχολούμενο να μένει στο μαγαζί του από το πρωί ως τα βαθιά χαράματα μπας και πάρει λίγα από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του πολυκαταστήματος και της πολυεθνικής;

Η πραγματοποίηση της “Λευκής Νύχτας” μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αποτελεί πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια.

Ζητάμε: Να μην εφαρμοστεί η Λευκή Νύχτα.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο.
  • 7ωρο – 5θημερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Το διάλειμμα να προσμετράται στον εργάσιμο χρόνο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
Προηγούμενο Άρθρο

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, εφιστά την προσοχή για την προστασία του «Κρίνου της άμμου»

Επόμενο Άρθρο

Συνελήφθη αλλοδαπός στην Πρέβεζα με περίστροφο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...