Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 13:29

Συνέντευξη μαθητικής ομάδας του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας με το Δήμαρχο Πρέβεζας

Οι μαθητές του ΒΕ2 του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας στο πλαίσιο της συμμετοχής μας σε διεθνές πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή, το Climate Action Project και το Erasmus+ Eco-Herit@ge matters  δημιουργήσαμε ψηφιακά προϊόντα και ερευνήσαμε αιτίες, συνέπειες και τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στο μάθημα των Αγγλικών και της Φυσικής και υπό το συντονισμό των καθηγητριών μας , κ. Ζαντραβέλη και κ. Μαγαλιού .

Παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα των εργασιών μας στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή σχολείων από όλη Ελλάδα  την Παρασκευή , 16 Απριλίου σε διαδικτυακή συνάντηση με το συντονισμό του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου. Περιληπτικά ερευνώντας το φαινόμενο  καταλήξαμε στα εξής :

Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο του μετασχηματισμού του κλίματος που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στο συνηθισμένο κλίμα του πλανήτη.

Από τι προκαλείται;

Από τις ανθρώπινες δραστηριότητες! Επηρεάζουν το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης με καύση ορυκτών καυσίμων, μείωση των τροπικών δασών και των ζώων,  και σπατάλη φυσικών μη ανανεώσιμων πόρων.

Πως συνδέεται με την  εξάπλωση των ασθενειών;

Οι κλιματικές μεταβολές έχουν καθορίσει ορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα παγκοσμίως και έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση διαφόρων ασθενειών. Επίσης αυξάνονται οι ζωονόσοι και μειώνονται τα ζώα που λειτουργούν ως ασπίδες σε πολλές ασθένειες.

Πως συσχετίζεται με την covid-19;

Μέσα από την  covid-19 αλλάξαμε τις συνήθειες μας με αποτέλεσμα να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα.

Τι μπορούμε να κάνουμε ατομικά για να προστατέψουμε το περιβάλλον;

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ή να περπατάμε ειδικά όταν οι αποστάσεις είναι μικρές. Να τρώμε συχνότερα προϊόντα που έχουν παραχθεί τοπικά ή να φυτεύουμε δικό μας κήπο. Να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος. Να εξοικονομούμε ενέργεια και νερό. Να μην χρησιμοποιούμε για τις αγορές μας πλαστικές σακούλες. Να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης ΑΑΑ+.

Τι μπορεί  να κάνει η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Να αναπτύξουν νέα προγράμματα για την ανακύκλωση και την μείωση των απορριμμάτων. Να αυξήσουν τις  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να τις χρησιμοποιούν.

Σήμερα , Παρασκευή 23 Απριλίου , είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το Δήμαρχο Πρέβεζας , να του μεταφέρουμε τις σκέψεις και τα συμπεράσματα μας και του απευθύναμε ερωτήσεις για το τί συμβαίνει στην πόλη μας και ποιά τα σχέδια του για την αποτροπή του φαινομένου και τη βελτίωση των όρων της ζωής μας.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και συνοπτικά οι απαντήσεις που πήραμε …

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

  1. Πιστεύετε ότι έχετε κάνει δράσεις με σκοπό να παροτρύνετε τους ανθρώπους να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ή έχετε κάποια σχέδια για το μέλλον;

Προχωράμε μελέτες για τις χρηματοδοτήσεις ποδηλατοδρόμων. Παράλληλα προχωράμε πρόγραμμα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων του δήμου που είναι παλιάς τεχνολογίας. Αυτό που θέλουμε για το περιβάλλον είναι να μειώσουμε τους ρύπους και συνολικά μετά το 2022 να είμαστε μία πόλη, που χρησιμοποιεί περισσότερο ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  1. Τι μέτρα έχετε πάρει για την εξοικονόμηση της ενέργειας και τι έχετε προγραμματίσει για το μέλλον;

Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε την καταγραφή των κτιρίων που είναι παλιά και πρέπει να διορθώσουμε το φωτισμό και τη θέρμανση με φωτοβολταϊκά στις στέγες, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου. Περιμένουμε να γίνει το μεγάλο έργο της αντικατάστασης όλων των φωτιστικών, που υπάρχουν στο Δήμο μας με Led.

  1. Πώς το δικαιολογείτε το ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ποδηλατόδρομοι
    στην Πρέβεζα;

Πρέπει μέσα από εκπαίδευση και ενημέρωση να αφήσουμε και εμείς λίγο το αυτοκίνητο και να μην παρκάρουμε πάνω σε ποδηλατόδρομους. Είμαστε και από τις πόλεις που θα περάσει ο μεγάλος διεθνής ποδηλατοδρόμος στο μέλλον και πρέπει να χτίσουμε περισσότερους ποδηλατόδρομους για να κυκλοφορούν οι δημότες ασφαλείς.

  1. Εσείς από την δική σας την πλευρά τι δράση έχετε λάβει ως Δήμος για να αποτρέψετε την κλιματική αλλαγή;

Ξεκινήσαμε με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για να εξοικονομήσουμε ενέργεια από το βιολογικό καθαρισμό. Προσπαθούμε να μειώσουμε τα απόβλητα. Θα αυξήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

  1. Έχετε παρατηρήσει ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη θητεία σας στην Πρέβεζα και πιστεύετε ότι η covid-19 έχει επηρεάσει θετικά την Πρέβεζα ως προς το περιβάλλον;

Ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν περάσει από την Πρέβεζα, όχι όπως ο τυφώνας Ιανός. Όσον αφορά την covid19 και τη σχέση της με το περιβάλλον στη Πρέβεζα παρατήρησα, ότι τα ψάρια βγήκαν προς τα έξω αφού δεν ψαρευόταν  και οι πάπιες έφτασαν έως την αυλή μου.  Αυτό σίγουρα βοήθησε το περιβάλλον λόγω μείωσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το αλλάξουμε και με άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα να εφαρμόζονται οι νόμοι για την προστασία του Αμβρακικού που είναι ενταγμένος στη συνθήκη Ραμσάρ.

  1. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότερες δράσεις που μπορεί να αναλάβει ο δήμος μαζί με τους πολίτες ώστε να ανατρέψει την κλιματική αλλαγή;

Σκοπός του δήμου είναι η αύξηση της ανακύκλωσης , η μείωση των χώρων που ανεξέλεγκτα πετιούνται σκουπίδια. Μεγάλο έργο ακόμα είναι η κομποστοποίηση. Το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών μέσω των οποίων οι πολίτες θα γίνουν πιο ενεργοί σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Με τη σειρά τους τα σχολεία θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τον κόσμο και σιγά-σιγά να καταφέρουμε να μειώσουμε την καταστροφή.

Στη σημερινή παρουσίαση ο συμμαθητής μας Δημοσθένης Γιαννούλης παρουσίασε μια εφαρμογή για εκπαιδευτικό παιχνίδι τον Αμβρακικό κόλπο που θα παίξουμε με τους συμμαθητές μας από τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Την παρουσίαση σήμερα επιμελήθηκαν:

Δήμητρα Παπασταύρου-Μυρτώ Τσόλκα -Σαξώνη-Ερμιόνη Σολδάτου-Ιωάννα Παπαγεωργίου-Έλενα Μπάλλα-Χαρά Κοντογιάννη

Επιμέλεια άρθρου

Μπάλλα Έλενα – Παπαγεωργίου Ιωάννα

Χρήσιμοι σύνδεσμοι –Εργασίες των ομάδων μας

https://youtu.be/a61fiIwHMv0

https://youtu.be/p0m-HoVzQQc

https://youtu.be/cX1Pfbbf-F4

https://padlet.com/varzantrav/dg9tqk1f84b4

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021: «Η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου» Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Δάσκαλος-Παιδαγωγός, Med.

Επόμενο Άρθρο

Rapid test στον χώρο του ΚΤΕΛ Φιλιππιάδας τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...