Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 13:26

Συνέντευξη Γιάννη Μπούρη στο itn Ελληνικός Τουρισμός

Συζήτηση για την τουριστική σεζόν,τις δράσεις και τον προγραμματισμό του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, τις εκτιμήσεις για την μετά covid περίοδο, την ανάπτυξη των ειδικών μορφών Τουρισμού και βέβαια την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος και την μάχη επιβίωσης τους είχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην 15νθημερη εφημερίδα για τον τουρισμό itn.

Συνέντευξη στον
ΓΙΏΡΓΟ ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟ

Η επιτυχία του τουρισμού στην περιοχή μας κάθε άλλο παρά αυτονόητη ήταν», μας λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας και μας απαριθμεί τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις ανάγκες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αναλυτικά η συνέντευξη του κυρίου Μπούρη έχει ως εξής:

«Ξεκινήσαμε με 65% πληρότητα στα τέλη Ιουνίου, η οποία ξαφνικά εκτοξεύτηκε στο 85% και σε πολλές των περιπτώσεων στο 100%», λέει ο κύριος Μπούρης για τη φετινή σεζόν στην Πρέβεζα και μας αναλύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής

– Κύριε Μπούρη είναι χαρά μας που σας φιλοξενούμε στην «itn Ελληνικός Τουρισμός». Είδαμε ότι στις 26 Οκτωβρίου είχατε συνάντηση με τον Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων στην περιοχή σας. Εκεί υπήρξε και αποτίμηση της σεζόν. Πώς πήγε φέτος η τουριστική κίνηση στην περιοχή σας;

Η φετινή τουριστική περίοδος δεδομένου των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ήταν μια πάρα πολύ καλή περίοδος για την περιοχή μας και είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων. Από την αρχή του καλοκαιριού λέγαμε ότι θα είναι η χρονιά της «τελευταίας στιγμής». Αυτό που ίσως ήταν πέραν των αρχικών μας προβλέψεων ήταν η πέραν του δέοντος αύξηση των αφίξεων τον Ιούλιο, Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων καθώς και των συλλόγων τουριστικών καταλυμάτων η μέση πληρότητα στο Νομό Πρέβεζας κινήθηκε πολύ ψηλά και μάλιστα οι κρατήσεις κινήθηκαν σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο και τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ξεκινήσαμε με 65% πληρότητα στα τέλη Ιουνίου, η οποία ξαφνικά εκτοξεύτηκε στο 85% και σε πολλές των περιπτώσεων στο 100%.

Αυτή η επιτυχία του τουρισμού στην περιοχή μας κάθε άλλο παρά αυτονόητη ήταν. Βασίζεται στη σκληρή δουλειά, στον υψηλό επαγγελματισμό των ανθρώπων του τουρισμού, στην συστηματική δουλειά της Περιφέρειας και τον όμορων Δήμων και στην ευλαβική τήρηση όλων των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

– Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» φαίνεται να βοήθησε σημαντικά στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Πιστεύετε θα βοηθούσε αν υπήρχε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα και για την χειμερινή περίοδο;

Πράγματι, τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και «Τουρισμός για όλους» βοήθησαν σημαντικά στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί φέτος διπλασιάστηκαν τα παρεχόμενα voucher που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως το τέλος της χρονιάς και θεωρώ ότι δώσαμε την ευκαιρία στους Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα τη χώρα μας. Οπότε, θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό η προκήρυξη ενός ανάλογου προγράμματος για τη χειμερινή περίοδο.

Ας μη ξεχνάμε ότι οι ορεινοί προορισμοί έχουν υποστεί δύο περιόδους μη δραστηριότητας, και για τον λόγο αυτό επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες έχουν άμεση ανάγκη από δράσεις και πρωτοβουλίες που συνδράμουν στην ανάπτυξη.

– Ο θεματικός τουρισμός και οι αυθεντικές εμπειρίες είναι δύο τάσεις που ενισχύονται. Ποιες είναι οι μορφές τουρισμού που έχουν ή μπορούν να έχουν ανάπτυξη στην Πρέβεζα;

Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κάτι που πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για την περιοχή μας. Οι ειδικές μορφές τουρισμού, ο οικοτουρισμός, ο γαστρονομικός, ο ιαματικός, ο αθλητικός, καθώς και ο θρησκευτικός τουρισμός είναι κάποιες μορφές θεματικού τουρισμού που μπορεί να αναπτύξει η περιοχή μας και θεωρώ ότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν αξιοποιηθούν επαρκώς θα οδηγήσουν αρκετούς τουρίστες να λάβουν την απόφαση να επισκεφτούν την περιοχή μας και να την γνωρίσουν καλύτερα.

– Η περιοχή σας βρίσκεται δίπλα στα Επτάνησα. Θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης για το yachting; Υπάρχουν σκέψεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού;

Ο θαλάσσιος τουρισμού και το yachting αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες στήριξης του τουρισμού στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός που συνδέεται τα τελευταία χρόνια με την περιοχή μας , εξαιτίας των υποδομών που έχουν αναπτυχθεί, του κλίματος, της μορφολογίας της περιοχής καθώς και του πολυνησιακού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής και των μικρών μεταξύ τους αποστάσεων.

Το yachting είναι ένας ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος κλάδος του τουρισμού και ο Νομός Πρέβεζας ιδιαίτερα θελκτικός λόγω του θαλάσσιου μετώπου και των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νέα μαρίνα στην πόλη της Πρέβεζας η «Preveza Marina» που αποτελεί ένα έργο πνοής που έχει επιφέρει ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχή μας και περαιτέρω έχει γίνει σημαντικός πόλος έλξης και αναψυχής και για τους κάτοικους και συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής.

– Η Πρέβεζα διαθέτει σημαντική πρωτογενή παραγωγή. Τον Αύγουστο πραγματοποιήσατε και γευσιγνωσίες ελαιόλαδου. Πώς πήγε αυτή η προσπάθεια;

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή και αποτελεί το δεύτερο κύριο οικονομικό άξονα της περιοχής μας με απαράμιλλης αξίας διατροφικά προϊόντα. Τον Αύγουστο πραγματοποιήσαμε δειγματοληψίες στα τοπικά ελαιόλαδα και συλλέξαμε δείγματα από όλο τον Νομό. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά κατόπιν των αναλύσεων διαπιστώθηκαν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα Ιταλικά. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση και την εξωστρέφεια των ποιοτικών τοπικών μας προϊόντων, καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κατά την άποψή μου το κλειδί διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

– Γενικά τα προϊόντα αγροδιατροφής έχουν ενταχθεί στο τουριστικό προ ϊόν της περιοχής σας; Γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση;

Θέλουμε να εμπλουτίσουμε και να συνδέσουμε περισσότερο την εμπειρία του επισκέπτη με τη γαστρονομία που αποτελεί μια καθοριστική διάσταση της τουριστικής εμπειρίας καθώς τα τοπικά μας προϊόντα είναι άριστης ποιότητας.

Γαστρονομία και πρωτογενής παραγωγή σε συνδυασμό με το αναλλοίωτο περιβάλλον μας είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά μας σε σχέση με άλλους προορισμούς και κατά γενική ομολογία είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη η παρεχόμενη ποιότητα των προσφερόμενων ειδών εστίασης στους τουρίστες. Σκοπός είναι η στενότερη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό προϊόν της περιοχή μας.

– Η προηγούμενη περίοδος ήταν αρκετά δύσκολη για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές του τουρισμού και της εστίασης. Σήμερα με την πανδημία δεν φαίνεται να έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα. Τώρα αναδύεται και η ενεργειακή κρίση με τα τιμολόγια ρεύματος να έχουν πάρει «φωτιά». Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από όλα αυτά; Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν κατά τη γνώμη σας;

Εδώ και δύο χρόνια ο επαγγελματικός και εμπορικός κόσμος της χώρας, δίνουν σκληρή μάχη για την επιβίωση τους έπειτα από δύο lockdown, λόγω πανδημίας με την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα να βρίσκεται σε αναμονή λόγω της νέας έξαρσης του 4ου κύματος που ήδη έχει ξεκινήσει. Είμαστε υπέρ της εθνικής προσπάθειας διασφάλισης της δημόσιας υγείας και είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή του, για την διασφάλιση του κοινού καλού. Δυστυχώς όμως πόσο μπορεί να παραμείνει υγιής η επιχειρηματική κοινότητα, όταν πέρα από την πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσχέρειας;

Τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προκαλέσουν απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με τις δυσθεώρητες αυξήσεις του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου των επιχειρήσεων εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους πλέον για την βιωσιμότητα αυτών. Ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, τελικά, έγκαιρα έχοντας εμπιστοσύνη στα αντανακλαστικά της κυβέρνησης προκειμένου η Ελληνική οικονομία να αποφύγει την κατάρρευση.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης έχουμε προτείνει την επιδότηση αυτής για παραγωγικούς σκοπούς, μέχρι του σημείου να επανέλθει το κόστος της στο προ αυξήσεων επίπεδο. Περεταίρω προτείναμε την συνέχιση των οικονομικών ενισχύσεων που πήρε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη περίοδο.

– Να κλείσουμε με το θέμα των υποδομών. Ποιες επενδύσεις έχει ανάγκη η Πρέβεζα; Ποιες υποδομές θα ενίσχυαν τον τουρισμό στην περιοχή;

Η ευρύτερη περιοχή μπορεί να απέκτησε μεν τους οδικούς άξονες που την συνδέουν με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλες ανάγκες για να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Συγκεκριμένα διεκδικούμε την σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, την αναβάθμιση της εθνικής οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, την περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Πρέβεζας, καθώς και την αναγκαία έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας τα οποία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της. Επιπλέον, είναι κοινή παραδοχή ότι η περιοχή μας έχει ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και είμαι σίγουρος ότι με τις αναγκαίες συνέργειες θα έχει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη.

Προηγούμενο Άρθρο

Εστίαση απεργία: Αλλάζει στάση η Πρέβεζα – Συμμετέχει στην 24ωρη απεργία

Επόμενο Άρθρο

Φιλικά παιχνίδια των ακαδημιών της Α.Ε Πρέβεζας και του Παναθηναϊκού

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...