Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 11:00

Σαν σήμερα 9 Μαΐου

129η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:18

Δύση Ήλιου: 20:24

Γιορτάζουν

  • Ησαΐας,
  • Θωμάς, Θωμαΐς,
  • Χριστόφορος, Χριστοφορία Χριστοφία, Χριστοφίνα.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Ημέρα της Ευρώπης (E.E.)
  • Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας
  • Η Ρωσία και οι άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης γιορτάζουν την «Ημέρα της Νίκης» για το τέλος του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» το 1945, που σηματοδοτήθηκε με την άνευ όρων παράδοση του Βερολίνου στον στρατάρχη Ζούκοφ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.
  • Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα «Μειλίχια», αφιερωμένα στον εξευμενισμό των νεκρών.
  • Η Ρουμανία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Κυριακή του Θωμά (Αντίπασχα).
  • Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου του επιμάχου.
  • Προφήτου Ησαΐου.
  • Μαρτύρων Κωνσταντίνου, Επιμάχου και Γορδιανού.
  • Ακυλίνης και Καλλίνικης.
  • Μαξίμου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων.
  • Οσίου Σίου.
  • Οσιομάρτυρος Νικολάου του νέου, του εν Βουνένοις Καρδίτσης.

Καθολική Εκκλησία

  • Αγίου Μπεάτους, Αποστόλου της Ελβετίας.
  • Αγίου Γεροντίου.
  • Τουδίνου.
  • Γεωργίου Πρέκα, σημαντικού εκκλησιαστικού παράγοντα της Μάλτας, του επονομαζόμενου και δεύτερου Αποστόλου της Μάλτας (ο πρώτος ήταν ο Απόστολος Παύλος).

Σαν σήμερα…

328: Ο διάκονος Αθανάσιος, μετέπειτα Άγιος Αθανάσιος, εκλέγεται πατριάρχης Αλεξανδρείας.

1364: Οι Βενετοί καταστέλλουν την Επανάσταση του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. Πρόκειται για αποστασία των Βενετών φεουδαρχών του νησιού, που αρνούνται να πληρώσουν φόρους στη Μητρόπολη, ζητώντας τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού.

1671: Ο Τόμας Μπλαντ, μεταμφιεσμένος ως κληρικός, προσπαθεί να κλέψει τα κοσμήματα του αγγλικού στέμματος από τον Πύργο του Λονδίνου.

1864: Το Ναυτικό της Δανίας νικά τους στόλους της Αυστρίας και της Πρωσίας στη ναυμαχία της Χέλγκολαντ.

1877: H Ρουμανία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1877: Σεισμός μεγέθους 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοικτά των ακτών του Περού σκοτώνει 2.541 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στη Χαβάη και την Ιαπωνία.

1886: Τμήματα του Ελληνικού Στρατού, που δυσφορούν για τον «ατιμωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις, εισβάλλουν στην Τουρκία από τα θεσσαλικά σύνορα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στη νέα κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. Το αποτέλεσμα είναι να μην καταφέρουν τίποτα και τρεις ημέρες αργότερα συνάπτεται ανακωχή.

1901: Ιδρύεται στη Μελβούρνη το πρώτο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

1908: Μία από τις πιο φρικτές ανθρωποκτονίες που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά, αποκαλύπτεται στον Πειραιά. Η Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το εκτός γάμου παιδί της λεχούσας κόρης της. Βράζει τα κομμάτια και τα πετά.

1915: Αρχίζει η δεύτερη μάχη του Αρτουά μεταξύ των γερμανικών και των γαλλικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν μια εισέχουσα στο βόρειο τμήμα του Δυτικού Μετώπου που απειλούσε το Παρίσι και να διακόψουν τις επικοινωνίες μεταξύ των δύο γερμανικών Στρατιών στην περιοχή του Βελγίου, 9 Γαλλικές και Βρετανικές Μεραρχίες επιτίθενται κατά των υψωμάτων του Βιμύ και Ωμπέρ αντίστοιχα το πρωί της 9ης Μαΐου. Η μάχη, που έμεινε στη σκιά της μεγάλης πάχης του Υπρ, κράτησε συνολικά 10 μέρες και απορρόφησε 20 Μεραρχίες Συμμάχων και 18 Γερμανών αφήνοντας 130,000 Αγγλο-Γάλλους και 73,000 Γερμανούς νεκρούς και τραυματίες χωρίς σημαντικά εδαφικά ωφέλη. Σαν σύγκρουση δεν επηρέασε το Μέτωπο αλλά οι αποτυχίες των Βρετανών -ιδίως στον τομέα του ανεφοδιασμού που άφησε το πυροβολικό χωρίς βλήματα και το πεζικό χωρίς κάλυψη- προκάλεσε κλυδωνισμό στη βρετανική κυβέρνηση σερ Χέρμπερτ Άσκουιθ (Shell Crisis) οδηγώντας σε ανασχηματισμό και συμμαχία με τους Συντηρητικούς.

1918: Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμος, οι Γερμανοί αποκρούουν δεύτερη προσπάθεια των Βρετανών να αποκλείσουν το λιμάνι της Οστάνδης στο Βέλγιο.

1927: Πραγματοποιούνται οι πρώτες Δελφικές Γιορτές, με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

1936: Μετά τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικές δυνάμεις και ο Στρατός αναλαμβάνουν μια επιχείρηση καταστολής που οδηγεί σε λουτρό αίματος. Ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων είναι 12 νεκροί και 32 τραυματίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών, το βράδυ ο λαός είναι η μόνη εξουσία στην πόλη, ενώ ο μεγάλος ποιητής, Γιάννης Ρίτσος, γράφει ένα από τα καλύτερα ποιήματά του, τον «Επιτάφιο».

1936: Η Ιταλία προσαρτά επίσημα την Αιθιοπία μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας, Αντίς Αμπέμπα, στις 5 Μαΐου.

1941: Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμος, το Βασιλικό Ναυτικό αιχμαλωτίζει το γερμανικό υποβρύχιο U-110. Επί του υποβρυχίου βρέθηκε η τελευταία συσκευή Enigma, την οποία χρησιμοποίησαν αργότερα οι κρυπτογράφοι των συμμαχικών δυνάμεων για να σπάσουν τα κωδικοποιημένα γερμανικά μηνύματα.

1945: Οι τελευταίοι υψηλόβαθμοι ναζί του Βερολίνου παραδίδονται στις σοβιετικές δυνάμεις του στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ. Ανάμεσά τους και ο στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ. Είναι η πρώτη ημέρα ειρήνης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η 9η Μαΐου ανακηρύσσεται ως Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

1941: Το Βασιλικό Ναυτικό αιχμαλωτίζει το γερμανικό «U-110». Επί του υποβρυχίου βρέθηκε η τελευταία συσκευή Enigma, την οποία χρησιμοποίησαν αργότερα οι κρυπτογράφοι των συμμαχικών δυνάμεων για να σπάσουν τα κωδικοποιημένα γερμανικά μηνύματα.

1945: Οι Αγγλονορμανδικές Νήσοι απελευθερώνονται από τους Βρετανούς μετά από πέντε χρόνια γερμανικής κατοχής.

1945: Ο Αμερικανικός Στρατός προχωρά στη σύλληψη του εγκληματία πολέμου, Χέρμαν Γκέρινγκ.

1948: Τίθεται σε ισχύ στην Τσεχοσλοβακία το Σύνταγμα της 9ης Μαΐου.

1948: Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Τζορτζ Πολκ, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προωθηθεί στο αρχηγείο του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του, Μάρκο Βαφειάδη. Μία εβδομάδα αργότερα εντοπίζεται δολοφονημένος.

1949: Ο Ρενιέ Γ’ στέφεται πρίγκιπας του Μονακό.

1950: Ο Γαλλολουξεμβούργιος πολιτικός, Ρομπέρ Σουμάν, παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, που έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σούμαν» και θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1955: Η Δυτική Γερμανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

1956: Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου που διοργανώνεται στην Αθήνα, καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.

1960: Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοινώνει για πρώτη φορά την έγκριση της διάθεσης αντισυλληπτικού δισκίου.

1967: Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Στυλιανού Παττακού, και Δημόσιας Τάξης, Παύλου Τοτόμη, απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα «παντός ρυπαρού και ρακένδυτου ή φέροντος γενειάδα ή μακράν κόμη» τουρίστα. Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η είσοδος σε τουρίστριες με μίνι φούστα, αν και μεταγενέστερη ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το μέτρο περιορίζεται στις μαθήτριες.

1968: Δολοφονείται από όργανα της ασφάλειας που τον συνέλαβαν στη Λεπτοκαρυά Πιερίας ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, Γιώργος Τσαρουχάς. Επισήμως, ο θάνατός του αποδίδεται σε έμφραγμα.

1974: Ο νεαρός Μπρους Σπρίνγκστιν εμφανίζεται σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο δημοσιογράφος Τζον Λάντο γράφει στο περιοδικό «Rolling Stone»: «Είδα το μέλλον του ροκ και ονομάζεται Μπρους Σπρίνγκστιν».
1977: Καταστροφική πυρκαγιά ξεσπά στο ξενοδοχείο «Πολωνία» στο Άμστερνταμ, προκαλώντας 33 θανάτους και 21 σοβαρούς τραυματισμούς.

1980: Ο Γεώργιος Ράλλης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να γίνεται πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1987: Η πτήση 5055 της LOT Polish Airlines συντρίβεται μετά την απογείωσή της στη Βαρσοβία, Πολωνία, σκοτώνοντας και τους 183 επιβαίνοντες.

1994: Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της σύγχρονης εποχής, έναν άνθρωπο που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού του ενέπνευσαν υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

1998: Η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ κερδίζει την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το «Diva». Το τραγούδι της τρανσέξουαλ τραγουδίστριας προκαλεί την οργή πολλών φανατικών Εβραίων στο Ισραήλ, παρά τη νίκη που σημειώνει.

2000: Ο Κώστας Καραμανλής διαγράφει από τη Νέα Δημοκρατία τον βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη. Αφορμή αποτέλεσαν οι σκληρές δηλώσεις του τόσο για τον πρόεδρο της ΝΔ όσο και για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Άρη Σπηλιωτόπουλο.

2002: Στο Κασπίσκ της Ρωσίας μια βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο σκοτώνει 43 άτομα, μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά και τραυματίζει 130 κατά τη διάρκεια παρέλασης.

2009: «Φεύγει» ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη. Στις 6 Μαΐου του 2009 και ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών για να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του, χάνει την ισορροπία του καιπέφτει από σκάλες, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλά κατάγματα και να δημιουργηθεί σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο, με την κατάστασή του να χαρακτηριστεί ως κρίσιμη. Τελικά, έπειτα από τρεις ημέρες νοσηλείας αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.

2012: Αεροσκάφος Sukhoi συντρίβεται στην Ινδονησία, σκοτώνοντας 45 ανθρώπους.

Γεννήσεις

1170 – Βάλντεμαρ Β’, βασιλιάς της Δανίας

1776 – Ιωσήφ, αρχιδούκας της Αυστρίας

1860 – Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, Σκωτσέζος συγγραφέας

1883 – Χοσέ Ορτέγα ι Γκασέτ, Ισπανός φιλόσοφος

1892 – Ζίτα των Βουρβόνων-Πάρμας, αυτοκράτειρα της Αυστρίας

1904 – Γκρέγκορι Μπέιτσον, Άγγλος ανθρωπολόγος

1921 – Σόφι Σολ, Γερμανίδα αντιστασιακή

1936 – Γκλέντα Τζάκσον, Αγγλίδα ηθοποιός και πολιτικός

1936 – Άλμπερτ Φίνεϊ, Άγγλος ηθοποιός

1939 – Ραλφ Μπόστον, Αμερικανός αθλητής

1940 – Τζέιμς Λ. Μπρουκς, Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος

1949 – Ιμπραχίμ Μπαρέ Μαϊνασαρά, πρόεδρος του Νίγηρα

1959 – Γιάνος Άντερ, Ούγγρος πολιτικός

1976 – Χρήστος Μαραγκός, Κύπριος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1315 – Ούγος Ε’, δούκας της Βουργουνδίας

1382 – Μαργαρίτα Α’, κόμισσα της Βουργουνδίας

1446 – Μαρία του Ανγκιάν, βασίλισσα της Νάπολης

1587 – Γιάκομπ Σεγκ, Γερμανός φιλόσοφος

1590 – Κάρολος των Βουρβόνων, Αρχιεπίσκοπος της Ρουέν

1595 – Ιωάννης Φρειδερίκος Β’, δούκας της Σαξονίας

1707 – Ντίτριχ Μπουξτεχούντε, Δανός συνθέτης

1805 – Φρίντριχ Σίλερ, Γερμανός ποιητής και ιστορικός

1850 – Ζοζέφ Λουί Γκάι-Λισάκ, Γάλλος χημικός και φυσικός

1906 – Όσκαρ φον Γκέμπχαρντ, Γερμανός θεολόγος και βιβλιοθηκονόμος

1907 – Φίλιππος Βάρβογλης, Έλληνας πολιτικός

1929 – Γκυστάβ-Λεόν Σλυμπερζέ, Γάλλος ιστορικός

1931 – Άλμπερτ Αβραάμ Μάικελσον, Γερμανός φυσικός

1936 – Τάσος Τούσης, ο πρώτος νεκρός στην διάρκεια της εργατικής διαδήλωσης του 1936 στη Θεσσαλονίκη

1944 – Χρήστος Χωμενίδης, Έλληνας αντιστασιακός

1949 – Λουδοβίκος Β’, πρίγκιπας του Μονακό

1949 – Γεώργιος Μαρής, Έλληνας πολιτικός

1968 – Γιώργος Τσαρουχάς, Έλληνας πολιτικός

1976 – Ουλρίκε Μάινχοφ, Γερμανίδα αγωνίστρια

1978 – Άλντο Μόρο, Ιταλός πολιτικός

1979 – Γκαμπριέλ Ραμαναντσόα, στρατιωτικός και πολιτικός από τη Μαδαγασκάρη

1980 – Αλέξανδρος Εμπειρίκος – Κουμουνδούρος, Έλληνας πολιτικός

1980 – Τζέιμς Αλεξάντερ Τζορτζ Σμιθ ΜακΚάρτνεϊ, πολιτικός από τα Τερκς και Κέικος

1986 – Δημήτριος Κωτσάκης, Έλληνας αστρονόμος και συγγραφέας

1986 – Τένσινγκ Νοργκέι, Νεπαλέζος ορειβάτης

2001 – Νίκος Σαμψών, Κύπριος πολιτικός

2009 – Θόδωρος Έξαρχος, Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας

2009 – Γιώργος Ρουσόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

2009 – Ευγένιος Σπαθάρης, Έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών

2015 – Κενάν Εβρέν, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός

Πηγή: sansimera.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Δωρεάν rapid test τη Δευτέρα σε Λούρο και Ωρωπό

Επόμενο Άρθρο

Ο Αχέρων σταθερά στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...