Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 5:02

Προνόμια εμβολιασμένων: Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη και το οποίο θα ισχύσει σύμφωνα με πληροφορίες από τις 15 Ιουλίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια ανακοινώθηκαν αυτό που χαρακτηρίζεται ως προνόμια εμβολιασμένων.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και την συνέντευξη συντόνισε  η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Επικαρατείας Γιώργος Γεραπατρίτης είπε ότι ο στόχος είναι τριπλός. Πρώτον, να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Ο δεύτερος, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός. Και ο τρίτος να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση όπως τόνισε υιοθετεί την πρόταση της επιτροπής Βιοηθικής για τριπλή δεσμίδα μέτρων.

Η πρώτη είναι η πληροφόρηση του κοινού, η πειθώς με ενημέρωση για να πειστούν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

Η δεύτερη είναι η διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Και μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτό ανακοινώθηκε σήμερα.

Η τρίτη είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα όπου θα υπάρχει διαβάθμιση.

Οι αμιγείς και οι μεικτοί χώροι

Θα είναι είτε αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί. Στους αμιγείς χώρους θα είναι όσοι έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους. Στους μεικτούς θα είναι όσοι θα έχουν υποβληθεί σε rapid ή μοριακό τεστ. Θα εναπόκειται στον επιχειρηματία να αποφασίσει αν θα αποδέχεται εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Στους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% χωρητικότητας. Στους μεικτούς χώρους από 25% έως 75% και εξαρτάται από τον χώρο και τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης. Στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους αμιγείς όχι.

Όπως εξήγησε οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού. Όλα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί χώροι θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου.

Όλα τα μέτρα

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι μόλις θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξουν και οι κλειστοί χώροι σε κέντρα διασκέδαση, εστιατόρια και καφέ.

Η ταυτοποίηση θα γίνεται είτε με την ταυτότητα είτε με τον ΑΜΚΑ, όπως διευκρίνησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο αναλυτικά:

  1. Οι κλειστοί χώροι πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07.

Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να προσέρχονται και οι μη εμβολιασμένοι αλλά με τεστ. Η πληρότητα θα είναι 50% με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά. Θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους μη εμβολιασμένους και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

2. Όσον αφορά στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα ισχύουν τα εξής:

Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα και δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Στους μεικτούς χώρους, 75% πληρότητα για χώρους κάτω των 1.000 καθήμενων, 70% πληρότητα για χώρους κάτω των 5.000 καθήμενων, 65% πληρότητα για χώρους κάτω των 15.000 καθήμενων. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

3. Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκάδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.) (1η Ιουλίου ανοίγουν οι υπαίθριοι και 15/07 οι κλειστοί) θα ισχύουν τα εξής:

Στους αμιγείς χώρους 60% πληρότητα.

Στους μεικτούς χώρους 25% πληρότητα και θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test που θα είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους.

4. Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα θα ισχύουν τα εξής:

Στους αμιγείς χώρους 85% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Στα γήπεδα ΔΕΝ θα επιτρέπονται μη εμβολιασμένοι.

Προηγούμενο Άρθρο

Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα από 15 Ιουλίου

Επόμενο Άρθρο

Οι Έλληνες προπονητές έχουν θέση, λόγο και ψήφο στην ΕΠΟ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...