Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 11:33

Πρέβεζα: Στις πιο ακριβές πόλεις της Ελλάδας σε φοιτητικά ενοίκια (πίνακας)

Την τάση τιμών των φοιτητικών κατοικιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα ανέλυσε το Spitogatos Insights με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, από τον Αύγουστο έως το άνοιγμα των σχολών τον Οκτώβριο, πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες αναζητήσεις φοιτητικών διαμερισμάτων στο δίκτυο του Spitogatos. Ο κύριος όγκος των αναζητήσεων αυτών λαμβάνει χώρα από την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων έως περίπου τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Έτσι σύμφωνα με το Spitogatos η Πρέβεζα είναι από τις ακριβότερες επαρχιακές πόλεις με μέση τιμή/τ.μ τα 8,8 ευρώ με ετήσια μεταβολή αύξησης 12%. Μ.Ο τιμής για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ τα 350 ευρώ, ενώ οι τιμές στα στούντιο κυμαίνονται στα 280 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τον παρακάτω πίνακα.

«Η πολύ καλή τουριστική σεζόν είναι εξαιρετική για την οικονομία μας, αλλά τα τελευταία χρόνια πιέζει πολύ ανοδικά τις τιμές και καθοδικά τη διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων», δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, και πρόσθεσε: «Φέτος, μάλιστα, που οι τιμές δείχνουν να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά, παρατηρούμε από τα πρώτα δεδομένα αναζητήσεων στις σελίδες του δικτύου μας, περισσότερες μεταβολές στις περιοχές αναζήτησης – πιο μακριά από τις σχολές σε περιοχές με καλή συγκοινωνία- αλλά και αύξηση των αναζητήσεων για μεγαλύτερα διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές».

Υπόλοιπη Ελλάδα

Άλλες πόλεις με υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών είναι οι: Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Βόλο. H Κρήτη και η Κέρκυρα, δύο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί πέρα από περιοχές με δημοφιλή πανεπιστημιακά ιδρύματα σημειώνουν την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας στην περιφέρεια σημειώνεται στην Κέρκυρα (25%) γεγονός το οποίο πιθανώς να οφείλεται στην βραχυρόνια μίσθωση. Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς πιθανώς να οφείλεται στην βραχυπρόσθεσμη μίσθωση που αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους επισκέπτες.

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι.

“Μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, επομένως και η περίοδος της φοιτητικής αναζήτησης ξεκινά νωρίτερα με τη σειρά της. Αυτό αποτελεί μια νέα συνθήκη για την αγορά και ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολύ μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας που παρατηρούμε φέτος, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή της διαθεσιμότητας θα παραμείνει, αλλά ενδεχομένως να περιοριστεί σταδιακά όσο περισσότερα ακίνητα αρχίσουν να διατίθενται προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου”, πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.

Πηγή: ethnos.gr

Στοιχεία: Spitogatos.gr


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Αντιδράσεις για τις 862 κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Επόμενο Άρθρο

Συμβαίνει Τώρα: Φωτιά στην εθνική οδό στο ύψος της Σαμψούντας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...