Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 14:51

Πρέβεζα: Απομακρύνθηκε επιτυχώς η βόμβα από την οδό Μπάλκου

Με μία επιχείρηση που κράτησε 15 λεπτά, απομακρύνθηκε με ασφάλεια η βόμβα η οποία βρέθηκε στην Οδό Μπάλκου στην Πρέβεζα.

Για 81 ολόκληρα χρόνια το έδαφος ”έκρυβε” για τα καλά το μυστικό της Ιταλικής βόμβας η οποία είχε πέσει από Ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα στις 28 Οκτωβρίου του 1940, ωστόσο είχε γίνει γνωστό το ακριβές σημείο το 2005 από εταιρία, η οποία έκανε εργασίες στην περιοχή.

Τότε με την συνδρομή του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), είχε αφαιρεθεί ο πυροκροτητής, ενώ είχε αποφασιστεί να τσιμεντωθεί λόγω επικινδυνότητας στην μεταφορά της.

Ωστόσο μετά από πολλές έγγραφες διαμαρτυρίες κυρίας που διέμενε δίπλα αποφασίστηκε η οριστική αφαίρεσή της, η οποία έγινε σήμερα με επιτυχία.

Όλα έγιναν με απόλυτη ασφάλεια, προκειμένου η βόμβα βάρους 900 κιλών να αφαιρεθεί και να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο προκειμένου να εξουδετερωθεί.

Αρχικά απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι που διέμεναν στις γύρω περιοχές, ενώ αστυνομικοί είχαν αποκλείσει την περιοχή, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να εισέλθει.Στην συνέχεια με ιμάντες οι άντρες του (ΤΕΝΞ) σήκωσαν την βόμβα και την τοποθέτησαν σε τζιπ του στρατού, ενώ με συνοδεία περιπολικού και της ομάδας ΔΙΑΣ, συνοδευόμενα από ασθενοφόρο και πυροσβεστικό, κατευθύνθηκε σε ερημική περιοχή.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι στις 28 Οκτωβρίου 1940 τα Ιταλικά αεροπλάνα έριξαν δεκάδες βόμβες τόσο στο λιμάνι όσο και στο κέντρο της Πρέβεζας, όπου είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή δεκάδων σπιτιών και κτιρίων.

Μάλιστα μία βόμβα κατέστρεψε ολοσχερώς το Ιστορικό Τζαμί Ιτς Καλέ του Αλή Πασά, το οποίο την περίοδο 1912-1940, χρησιμοποιούνταν ως Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τέλος σύμφωνα με μαρτυρίες βόμβες υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή σημεία τους.

Φωτογραφία: Harry Gouvas

Προηγούμενο Άρθρο

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα υποδέχεται τον Εθνικό Φιλιππιάδας το Σάββατο 6 Νοεμβρίου

Επόμενο Άρθρο

Ξυλόφουρνος φούρνος Κατερίνας Καλδάνη-Δρακούση – Καθημερινά απολαυστικές δημιουργίες με αγάπη και μεράκι

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...