Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 4:37

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 26 – 29 Μαΐου 2022

Το ΥΠΠΟΑ διοργανώνει και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν πρώτη φορά το 2012 από τη Διεύθυνση Μουσείων με σκοπό την  προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Από την Πέμπτη 26 Μαΐου έως την Κυριακή 29 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στο πλαίσιο του παραπάνω εορτασμού, σχεδίασε μία σειρά εκδηλώσεων για τη μαθητική κοινότητα καθώς και το ευρύ κοινό.

Φυτά και ζώα στο ΑΜΝ

Εκπαιδευτική δράση στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, η οποία θα εστιάζει στα εκθέματα που απεικονίζουν φυτά και ζώα.

Απευθύνεται στη σχολική κοινότητα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά Σχολεία). Στόχο έχει τόσο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε διαχρονικά θέματα, όπως αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού κόσμου, της ερμηνείας του και του ρόλου που παίζει στην εξέλιξη της ζωής και της τέχνης, όσο και να τους φέρει σε επαφή με τη μόνιμη έκθεση του μουσείου με μία διαφορετική οπτική.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Πέμπτη & Παρασκευή, 26 – 27.05.2022, ώρα 09:00

Πληροφορίες:  Μαρία Καραμπά, 26820 89892

Στο Κάστρο: θέα από ψηλά

Η δράση περιλαμβάνει περιήγηση στο Κάστρο Πέντε Πηγαδίων, ένα από τα πιο επιμελημένα και εντυπωσιακά οχυρά που έχτισε ο Αλή πασάς. Βρίσκεται στην ΤΚ Κλεισούρας του Δήμου Ζηρού, σε στρατηγική τοποθεσία, στα μέσα της διαδρομής Ιωαννίνων-Άρτας, σε θέση που ο Μακρυγιάννης περιγράφει «δυνατή και αναγκαία».

Η ξενάγηση απευθύνεται σε μαθητές και το ευρύ κοινό και θα γίνει με βιωματική προσέγγιση, εξιστόρηση των γεγονότων της επανάστασης του 1821, ζωγραφικές δραστηριότητες και πικ νικ. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  • Κάστρο Πέντε Πηγαδίων (είσοδος κάστρου)

Πέμπτη, 26.05.2022, ώρα 17:00

Πληροφορίες – Δήλωση συμμετοχής:  Ελπίδα Σαλταγιάννη, Συλβάνα Κατσαούνου, 26820 89890

Παράθυρο με θέα

Η δράση  προτείνει μία βόλτα στο Όρραον, μία μικρή τειχισμένη πόλη-φρούριο του 4ου αι. π.Χ., που έχτισαν οι Μολοσσοί της Ηπείρου για να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή. Βρίσκεται στον λόφο Καστρί, μεταξύ των χωριών Αμμοτόπου του Νομού Άρτας και Γυμνοτόπου του Νομού Πρέβεζας, με απρόσκοπτη θέα μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δούν από κοντά εντυπωσιακά λίθινα σπίτια και δημόσια κτίσματα του οικισμού που διατηρούνται στο ύψος του ορόφου, να ενημερωθούν για την τοπογραφία της περιοχής και τη σημασία της στην αρχαιότητα.

Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Ο αριθμός συμμετεχόντων δε θα ξεπεράσει τα 50 άτομα.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  • Όρραον (είσοδος αρχαιολογικού χώρου)

Σάββατο, 28.05.2022, ώρα 11:00

Πληροφορίες – Δήλωση συμμετοχής:  Μαρία Καραμπά, 26820 89892

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

κ.α.α.

Γεώργιος Ρήγινος

Αρχαιολόγος


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Στην τελική ευθεία το Preveza Jazz Festival – Έναρξη Πέμπτη 26 Μαΐου

Επόμενο Άρθρο

Η ομιλία της Στέλλας Βαρτελάτου στο 3ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...