Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 12:46

Η ομιλία της Στέλλας Βαρτελάτου στο 3ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στο βήμα ετούτου του Συνεδρίου, ένα Συνέδριο που θεωρώ ορόσημο για την Παράταξη μας.

Μια Παράταξη που κυβέρνησε δημιουργώντας ισχυρότερους θεσμούς σε όλους τους τομείς μιας νομιμοποιημένης εξουσίας,

που άσκησε αντιπολίτευση ανακόπτοντας επιζήμιες για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον πολιτικές,

που άσκησε ελάσσονα αντιπολίτευση

που φυσικά αστόχησε,

που όλα αυτά όμως, της προσέδωσαν εκείνα τα κινηματικά χαρακτηριστικά ώστε να μετασχηματίζεται, να λειτουργεί βαθύτερα δημοκρατικά και εν τέλει να ριζώνει.

Μια Παράταξη που καλείται στο σύνθετο διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον, να επικαθίσει σε μία σύγχρονη ιδεολογία όπου το όραμα του Νίκου Ανδρουλάκη για μία σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία μας βρίσκει, με βρίσκει σύμμαχο και συνοδοιπόρο.

Και ποια είναι η περιβάλλουσα στην οποία το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, ανανεώνει την ιδεολογία του ώστε να συνεχίσει να έχει συνάφεια με τον αναδιατασσόμενο κόσμο;

Σε διεθνές περιβάλλον, ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης, χωρίς κανένα θεσμικό αντίβαρο ελέγχου και λογοδοσίας στη χώρα του, επιτίθεται στρατιωτικά σε μία δημοκρατική χώρα που βρίσκεται στην επικράτεια μιας ένωσης που τα κράτη -μέλη της έχουν εκχωρήσει δικαιώματα και εθνική κυριαρχία.

Που η γειτονική μας Τουρκία επιδεικνύοντας υψηλή διπλωματία εκμεταλλεύεται οικονομικά και γεωπολιτικά την συγκυρία του πολέμου.

Που η υγειονομική κρίση κλόνισε εγγενή χαρακτηριστικά της δημοκρατίας όπως οι ατομικές ελευθερίες.

Που οι συνεχόμενες κρίσεις υγείας και ενέργειας υπό τον παρανομαστή της οικονομικής, προκάλεσαν ευέλικτη συσσώρευση πλούτου στους ήδη πλούσιους.

Που στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι δυσχερέστερη διότι έχουμε μια κυβέρνηση που διοικεί με τους πλούσιους. Μια κυβέρνηση που βασίζεται στην αρχή ότι η ελεύθερη αγορά είναι ο βασικός ρυθμιστής των κρίσεων. Ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται με πρόδηλο τρόπο η καθοδήγηση και ο έλεγχος των ΜΜΕ.

Προσπαθώ να περιγράψω ιδεολογικά ζητήματα της νέας διαμορφωθείσας τάξης πραγμάτων ώστε να γίνει πιο κατανοητή η αναγκαιότητα μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που θα θωρακίζει τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού που πολλαπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία.

Διότι παρόλο που στη χώρα μας το κοινωνικό κράτος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, εν τέλει δρα ως να βρίσκεται στην πρώιμη μορφή του ως κράτος πρόνοιας χωρίς να υποκαθιστά την αδυναμία εισοδήματος.

Ως εκ τούτου η νέα τάξη πραγμάτων θέτει ζητήματα περί αυθεντικής ή όχι δημοκρατίας, περί αναδιανομής του πλούτου , κοινωνικής δικαιοσύνης, ισορροπίας μεταξύ κράτους και αγοράς, μεταξύ ατόμου και κοινότητας.

Δεδομένου ότι η σοσιαλδημοκρατία στερείται θεωρητικής συνοχής, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ οφείλει να αποκτήσει συνάφεια με την νέα τάξη πραγμάτων, να επαναπροσδιοριστεί, να ανανεωθεί ώστε να συμβάλει στην διατήρηση της πολιτικής του ιδεολογίας.

Διότι μια μετα-ιδεολογική εποχή θα ήταν μία εποχή χωρίς όραμα και ελπίδα και εμείς πραγματιστές που κυνηγούν την εξουσία.

Φίλες και Φίλοι,

εκπροσωπώ μία εκλογική περιφέρεια δύο εδρών της οποίας η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν ανατρέπεται με τα υφιστάμενα δημοσκοπικά αποτελέσματα. Μια περιοχή με μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα που για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δύναται να αποβούν προκλήσεις.

Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί ώστε να υλοποιηθεί το όραμα μας, χρειαζόμαστε την θετική ψήφο του κόσμου.

Χρειαζόμαστε να πιστέψουν σε μας και όχι μόνο να διαφωνούν με τους άλλους.

Χρειαζόμαστε, χρειάζομαι την πίστη που αντλώ σήμερα από αυτή τη διαδικασία της οποίας το συναισθηματικό αποτύπωμα είναι δυνατό

και διοχετεύω την πίστη μου σε σας ότι οι μάχες που θα δώσω θα αναδεικνύουν την ελπίδα ότι μπορούμε να ζήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη συνθήκη για τα παιδιά μας.

Καλή δύναμη σε όλους, από όποιο μετερίζι και αν βρεθούμε.

Βαρτελάτου Στέλλα

Πολιτευτής Ν. Πρέβεζας


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 26 – 29 Μαΐου 2022

Επόμενο Άρθρο

Πρώτος στην Ήπειρο ήρθε ο Παύλος Φραγκούλης στην Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ – 23ος στην τελική κατάταξη

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...