Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 14:15

Πλήθος πιστών τίμησαν την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Μονή Κοζίλης – Η Σαμψούντα νικήτρια στις αυγομαχίες (βίντεο-φωτογραφίες)

Πλήθος πιστών τίμησαν την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Μονή Κοζίλης και φέτος στον εντυπωσιακό αυτό ναό της βυζαντινής εποχής χαρακτηρισμένος ως ιστορικό μνημείο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Ζαλόγγου. Το παρών στην Θεία λειτουργία έδωσαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Ζαλόγγου Γιώργος Σαργιάννογλου, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ‘’Ανάπτυξη Τώρα’’ Γιώργος Νίτσας, ο πρόεδρος της Ν. Σινώπης Χρήστος Τερζόγλου, ο πρόεδρος της Ν. Σαμψούντας Βασίλειος Φουντούκογλου κ.α. Κάθε χρόνο μετά το τέλος του Όρθρου και της Θείας λειτουργίας το πρωί της Παρασκευής αναβιώνουν οι αυγομαχίες ένα έθιμο που έφεραν οι Έλληνες του Πόντου όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ένα έθιμο που τηρήθηκε και φέτος με επιτυχία. Στις αυγομαχίες πήραν μέρος οι δύο πρόεδροι των Κοινοτήτων, καθώς επίσης τόσο ο Δήμαρχος, όσο ο αντιδήμαρχος Ζαλλόγου και ο Γιώργος Νίτσας. Η μάχη ήταν σκληρή με την Σινώπη να προηγείται για μεγάλο διάστημα, ωστόσο ο πρόεδρος της Σαμψούντας κατάφερε να πάρει τη νίκη και η Σαμψούντα να κερδίσει με τελικό σκορ 12-10. Το έθιμο συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των ποντίων στην περιοχή μάλιστα, μαζί με τις αυγομαχίες γίνονταν και αγώνες πάλης κάτι που έχει χρόνια να γίνει.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Πρέβεζας μίλησε ο Πολύκαρπος Χαλκίδης (βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Με συγκεντρώσεις στην πύλη του Νοσοκομείου θα υποδεχθούν την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...