Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 8:28

Περιφερειάρχης Ηπείρου: «Πραξικόπημα» η τροπολογία για τη μεταβίβαση της ΜΕΑ

Η τροπολογία για τη μεταβίβαση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦΟΔΣΑ, ήταν ένα πραξικόπημα,  ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις διαχρονικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να επιλυθούν προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι δια των τότε Αναγκαστικών Συνδέσμων τους ανέθεσαν στην Περιφέρεια την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου. Υπενθύμισε τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια ήλθε σε σύγκρουση με την «Αειφορική Ηπείρου», τη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, καθώς αποκλειστικός γνώμονας ήταν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η μικρότερη επιβάρυνση των κατοίκων της Ηπείρου.

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε αρχικά με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια  με κυβερνητικούς παράγοντες μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία επιδικάστηκε κατά πλειοψηφία στον Ι.Φ.Σ. αποζημίωση 3,5 εκ. ευρώ και για την οποία  έχουν δρομολογηθεί  από κοινού με το Δημόσιο  όλες οι διαδικασίες για την ακύρωσή της.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε τρία βασικά ζητήματα που συνιστούν εξόφθαλμη την παρέμβαση που επιχειρήθηκε και μάλιστα σε περίοδο που απουσίαζε εκτός Ελλάδος ο Πρωθυπουργός με σκοπό να αποτραπούν οι περαιτέρω ενέργειες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα:

  1. Η τροπολογία κατατέθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου και ψηφίστηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την παραχώρηση του καζίνο Ελληνικού στην ΤΕΡΝΑ, ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που περιλάμβανε διατάξεις για τη διαχείριση απορριμμάτων και τους ΦΟΔΣΑ. Πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε τεθεί μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει καμία διάταξη περί μεταβίβασης των Έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων.  (Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 είχε προηγηθεί έγγραφο της Περιφέρειας προς τον Ι.Φ.Σ. με κοινοποίηση στους Περιφερειακούς Συμβούλους, Δημάρχους Ηπείρου, ΦΟΔΣΑ στο οποίο δήλωνε ότι προτίθεται να θέσει υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής συσσωρευμένα ζητήματα της ΜΕΑ που άπτονται των οικονομικών συμφερόντων της Περιφέρειας Ηπείρου, των πολιτών της και του δημοσίου συμφέροντος)
  2. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, γεγονός που εγείρει μείζονα νομικά ζητήματα της ψηφισθείσας διάταξης. Επίσης αναφέρθηκε και στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
  3. Δεν έχει ληφθεί υπόψη  το γεγονός ότι παρεπόμενες, ιδιαίτερα σοβαρές συμβάσεις του έργου διέπονται και από το Αγγλοσαξωνικό δίκαιο.
  4. Τέλος υπάρχουν και σοβαρές παράμετροι που αφορούν χρηματοοικονομικά στοιχεία, ασφάλειες, εγγυήσεις κλπ..

Ο Περιφερειάρχης έθεσε επίσης των θέμα των οφειλών των Δήμων για τη λειτουργία της Μ.Ε.Α. που σήμερα ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ. «Αλήθεια ποιος θα τα καταβάλλει αυτά», αναρωτήθηκε  ενώ αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερα σοβαρό  ζήτημα που προκύπτει με όσους Δήμους είτε δεν μεταφέρουν καν απορρίμματα στο Εργοστάσιο ή  δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

 «Η Περιφέρεια σιγά – σιγά  θα πρέπει  να αποσυρθεί από τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που της ανατέθηκε από τους Δήμους. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει χωρίς την πλήρη διασφάλισή της έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Επίσης απαιτείται να υπάρχει ένας ΦΟΔΣΑ στελεχωμένος επαρκώς και με πλήρη οικονομική επάρκεια, που σήμερα τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει στο επίπεδο που απαιτεί η διαχείριση του Εργοστασίου Απορριμμάτων, για τη λειτουργία του οποίου η  Περιφέρεια έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά, τόσο στο κατασκευαστικό (20 εκ. ευρώ) πλέον απαλλοτριώσεις κλπ, όσο και στο λειτουργικό στάδιο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

***

Με τον Ι.Φ.Σ. της ΜΕΑ Ηπείρου  υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά  για το διάστημα που Δημόσιος Φορέας της Σύμβασης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Και αυτά πρέπει να ρυθμισθούν θεσμικά, γι’ αυτό και η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να θέσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών- που δεν είναι το Διαιτητικό Δικαστήριο- για την αξιολόγησή τους, αλλά και άλλων αρμοδίων Ανεξάρτητων Αρχών.

Προηγούμενο Άρθρο

Τουρισμός για όλους – αίτηση tourism4all.gov.gr: Δικαιούχοι και κριτήρια

Επόμενο Άρθρο

Κοσμάς Κοψάρης, Οξυγόνο των Παπαθανασίου-Ρέππα, κριτική της ταινίας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...