Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 2:16

«Παράθυρο» για εξωδικαστική ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων σε βάρος των Ταμείων

“Παράθυρο” για εξωδικαστική ρύθμιση των υποθέσεων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ οι οποίες έχουν φτάσει στα δικαστήρια, αλλά έχουν “κολλήσει” εκεί επί μακρόν (δηλαδή δεν έχουν εκδικαστεί) αφήνουν αρμόδια στελέχη, με τα οποία ήλθε σε επαφή το newsit.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των 4.000 φακέλων με υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα ράφια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και αφορούν στον e-ΕΦΚΑ, ενδέχεται να βρίσκονται και υποθέσεις οι οποίες θα μπορούσαν επιλυθούν εξωδικαστικά, δηλαδή όχι κατ΄ ανάγκη μέσω διεξαγωγής δίκης.

Μ΄ άλλα λόγια, θα μπορούσε σε ορισμένες περιπτώσεις -για παράδειγμα εκείνες που σχετίζονται με διαφορές οικονομικής φύσεως (και όχι με συνταξιοδοτικές αποφάσεις) – όπως αναφέρουν κύκλοι των ταμείων, να μην είναι αναγκαίο να περάσουν υποθέσεις από δίκη αλλά να βρεθεί μία λύση μέσω μίας “απευθείας” συνεννόησης μεταξύ e-ΕΦΚΑ και ασφαλισμένων.

Έτσι, όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες του newsit.gr, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν δύο “ταχύτητες” για την ρύθμιση των υποθέσεων αυτών: Μία δικαστική και μία εξωδικαστική.

Πιο αναλυτικά:

  • Η δικαστική “ταχύτητα” θα αφορά τις υποθέσεις συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
  • Η εξωδικαστική “ταχύτητα” θα αφορά τις υποθέσεις που σχετίζονται με διαφορές οικονομικής φύσεως (πχ διαφορές που αφορούν σε ενοίκια κτιρίων).

Αυτός είναι ο “πυρήνας” του “σχέδιο άμεσης απεμπλοκής” των 4.000 εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τον e-ΕΦΚΑ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τα Υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr, προκειμένου να “ξεστοκάρουν” οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του e-ΕΦΚΑ.

Για να υπάρξει, όμως, η διάκριση μεταξύ των εκκρεμών υποθέσεων, μεταξύ εκείνων που μπορούν να λυθούν δικαστικά και εκείνων οι οποίες δεν μπορούν να λυθούν εξωδικαστικά, θα πρέπει να μελετηθούν μία -προς μία, από μεριάς e-ΕΦΚΑ.

Όσες μπορούν να επιλυθούν, θα επιλυθούν, ενώ όσες δεν μπορούν να επιλυθούν, θα πάνε στα δικαστήρια, αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος των ταμείων στο newsit.gr, συμπληρώνοντας πως η εκκαθάριση αυτή δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες.

«Αν και το έργο είναι τιτάνιο για τον e-ΕΦΚΑ, θα αναλάβει την ευθύνη και θα βρει λύση. Εργαζόμαστε εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων και της απονομής της δικαιοσύνης», έχει δηλώσει ο Υπουργός Εργασίας, κος Άδωνις Γεωργιάδης επ΄αυτού.

Πηγή: Newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Επιμελητήριο: Ολοκλήρωση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων (Vid)

Επόμενο Άρθρο

Νέα απάτη με τηλεφωνήματα για το Market Pass στην Πρέβεζα – Προσοχή μην δίνετε κωδικούς λογαριασμών

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...